SHL: Hver tredje spiller ramt af hjernerystelse

Foto: Jan Korsgaard

Hver tredje spiller i den bedste svenske liga, SHL, blev i årene 2012-2015 ramt af hjernerystelse. Det skriver SVT, den svenske tv-station, der har talt med professor Yelverton Tegner fra Luleås Tekniska Universitet. Tegner kortlagde i de pågældende år skaderne hos 300 ishockeyspillere, hvoraf langt de fleste var tilknyttet SHL-klubberne.

Tallene ovenfor var overrumplende, og endnu et bevis på, at hjernerystelser er problem nummer et i ishockeysporten anno 2018. Yelverton Tegner er bekymret.

– Mange forstår ikke, hvad en hjernerystelse er. De forstår ikke, at det faktisk handler om en hjerneskade. Det er ikke bare en rystelse i hjernen, men en skade i hjernevævet, som kan give langvarige følger, siger han.

Han påpeger at spillet ganske enkelt er blevet for hurtigt.

– Frem for alt spilles der alt for hurtig ishockey til, at spillerne overhovedet kan have respekt for hinanden. Det er blevet vigtigt for en spiller at være tough på isen, men det er jo ikke sådan, at matcher afgøres ved at være hård. Det gælder stadig om at score flest mål. Spilintelligensen burde belønnes frem for evnen til at tackle siger han – og opfordrer til en regelændring.

– Man skal kun have lov at til at tackle “i spillets retning”, som man gør i kvindeishockey. Sådan var det tidligere i herrehockeyen, at tacklingen var til for, at man skulle have fat i pucken, siger Yelverton Tegner til SVT.