SHL: Her står danskerklubben Malmö før playoffs

Foto: Jan Korsgaard

Malmö Redhawks træder ind i SHL-slutspillet i aften, hvor serien mod Frölunda begynder i aften. Vi tager et kig på Malmö – set med danske øjne – før den første kamp i serien. Artiklen er skrevet af Peter Larsen, som har fulgt Malmö Redhawks og svensk ishockey siden 2004. Til dagligt anbefaler han bl.a. også spilforslag til ishockey på SpilXperten.com.

Frans, Kim og Jesper. Tre af de helt store i dansk ishockey med efternavnene Nielsen, Staal og Damgaard. Alle tre har de fået deres professionelle hockeyopdragelse i Malmö – lige på den anden side af sundet.

Klubben, med tilnavnet Redhawks, har om nogen oplevet en vingeskudt tilværelse med tårnhøje ambitioner og store flops, men takket være netop ”dansk dynamit” kan klubben igen kalde sig for en magtfaktor i svensk ishockey efter et næsten helt, kuldsejlet årti med truende konkurser, flere år i den næstbedste række og reelt storhedsvanvid.

Lige rundt om hjørnet venter nu slutspil i SHL – Sveriges bedste række – for andet år i træk. Tilmed med en indfriet forventning om at slutte i top 6.

For de ikke helt så inkarnerede fans af svensk ishockey, kommer et hurtigt recap af den sydsvenske klubs storhed og fald.

I 1992 og 1994 bliver Malmö IF svenske mestre, mens man i det mellemliggende 1993 sågar vinder datidens Europacup. Alt sammen takket være byggematadoren Percy Nilssons engagement og penge – samt et af de bedste, svenske hold i nyere tid. I 2005 rykker man for første gang ned til den næstbedste række efter sæsonen med NHL-lockout, for hurtigt at rykke op igen i 2006 – for blot at slutte suverænt sidst og rykke ud igen i 2007.

I både 2007 og specielt 2008 satser man voldsomt på hurtig oprykning til det daværende Elitserien. Det glipper dog i sidste sekund i 2008. I 2009 er forventningerne endnu større, da man opruster i stor stil og indvier den nye Malmö Arena med plads til 12.800 tilskuere. Det kaldes for Sveriges suverænt bedste isstadion – men uden et hold i landets bedste række. Sportsligt svigter stjernerne og resultaterne, hvilket i januar 2009 sender holdet på konkursens rand.

Lønnen kan ikke garanteres, og profilerne forlader klubben. I kølvandet opstår fænomenet ”Babyhawks”, da klubbens juniorer må udfylde hullerne i truppen. Sportsligt kan sæsonen ikke reddes og skal blot spilles færdig, men den tvungne satsning på egne spillere får malmöboerne til Arenan – og pludselig kommer der +12.000 tilskuere til kampene og holdet begynder at vinde.

Først da klubben igen, igen rebooter med klubikonet Patrik Sylvegård som direktør i 2012, begynder der, at ske noget. ”Ting tager tid” er ikke længere blot tomme ord og floskler, men rent faktisk understøttet af en langsigtet plan. Den bærer frugt tre år senere, da Malmö i 2015 endelig er tilbage i SHL – på bekostning af Leksand efter syv drabelige kampe.

Siden da har skåningene tre sæsoner i træk indfriet forventningerne. Første sæson tilbage i SHL stod på overlevelse, anden sæson skulle byde på slutspil (som endte i semifinalen mod HV71) og den igangværende sæson, hvor grundspillet netop er slut, skulle ende med en direkte plads i kvartfinalen – her står man nu overfor Frölunda Indians.

Men hvem er så de danskere, der har skaffet luft under vingerne til ”Rødhøgene” igen, så man i Skåne rent faktisk kan kalde sig selv for danskerklub?

Lad os starte med den senest tilkomne: Matias Lassen. Den tidligere Rødovre-back blev tilovers hos oprykkerne Mora i slutningen af november, mens Malmö stod i en reel backkrise på grund af skader. Et hurtigt lån på kun tre kampe blev aftalt, siden forlænget og nu spiller Lassen sæsonen færdig i det sydsvenske. Med grundspillet overstået sluttede backen rent faktisk som #2 på den interne opgørelse med +/- . Kun overgået af Tuukka Mäntylä.

På backsiden har Malmö også et spirende, dansk stjernefrø i form af Malte Setkov. Malmö har i de sidste mange år haft svært ved at udvikle og holde på talenterne, men med en kontrakt forlænget til 2020, spil på både førsteholdet og hos ”farmerklubben” IK Pantern i Hockeyallsvenskan samt en et draftnummer som #100 (Detroit Red Wings i 2017) tyder noget på, at U20-landsholdsbacken kan være med til at vende trenden. Forventningerne fra sportschef Patrik Sylvegård er i hvert fald store.

En, der til gengæld på ingen måder er ny i Malmö, er Frederik Storm. Den hurtige forward med det klassiske træk ’ind i banen og skud på mål’ er i gang med sin sjette sæson. Tre sæsoner i Hockeyallsvenskan, hvor produktionen blot voksede og voksede – og nu tre stabilt, flotte sæsoner i den bedste række med en pointproduktion midt i 20’erne hver sæson. Allerede i 2016 blev der lagt tre år til kontrakten, så Storm troligt bliver i Malmö Arena frem til 2020.

Det er ikke for sjov, at Redhawks-bloggeren Johan Svensson forleden kaldte tabet af en skadet Nichlas Hardt som det måske tungest mulige før kvartfinaleserien mod Frölunda, som starter 19. marts. «Hardhitteren» var en torn i øjet på modstanderne i sidste sæson med sin fysiske spillestil, der er skræddersyet til at komme «under huden» på modstanderen i slutspilsserierne med bedst af syv kampe. Sammen med Frederik Storm og netop tilbagevendte Erik Forssell har den tidligere Herlev-spiller

Fremtiden for Redhawks – klog af skade?

Hvad fremtiden bringer for Malmö Redhawks ved de færreste. Et er dog sikkert. Klubben har aldrig været kedelig at følge. Fansene er krævende, og nedskæringerne i næste sæsons budget er allerede annonceret på grund af svigtende tilskuerinteresse.

Tiden med store satsninger er forbi, men det er danskerdominansen næppe. Specielt ikke med tanke på 14-årige Marcus Almquist, der spiller både J16 og J18 hos Malmö på trods af, at fødselsattesten 1993. Den tidligere Rødovre-spiller kan blive en stor oplevelsen, hvis fremtiden former sig.