SHL gør klar til direkte op- og nedrykning fra 2020/21

Det har altid været hidsigt diskuteret, hvordan op- og nedrykningen mellem den bedste svenske liga, SHL, og næstbedste række, HockeyAllsvenskan, skal foregå. 

For øjeblikket skal de to bedste hold fra HockeyAllsvenskan slide sig gennem en bedst af syv-serie mod de to nederste SHL-hold fra grundserien, og det er hårdt arbejde for de næstbedste.

Sidste år, eksempelvis, lykkedes det dog for Timrå at slå sig op via 4-3 over Karlskrona, og tidligere har Mora fra Allsvenskan, slået Leksand (SHL) ud. 

Og for år tilbage var der næsten altid garanti for drama i den seks hold store “kvalserie”, hvor to SHL-hold mødtes med fire Allsvenskan-hold om de to SHL-pladser. 

Bagved har altid luret muligheden for, at der skulle spilles med direkte op- og nedrykning mellem de to bedste rækker, og nu ser det ud til at blive tilfældet fra 2020/21-sæsonen.

I de seneste måneder har det svenske ishockeyforbund sendt en mand ved navn Ola Lundberg rundt hos klubberne for at høre om deres syn på “seriesystemet”, og hans – tilsyneladende meget respekterede – konklusion er, at den direkte op- og nedrykning bliver en realitet fra 2020/21-sæsonen.

Her foreslår Lundberg nemlig at SHL spilles med et slutspil med 10 hold, nøjagtig som i denne sæson, mens nummer 13 og 14 spiller bedst af syv i en “play out”. Taberen rykker ud.

Allsvenskan skal afvikles efter samme model. Med 10 hold i slutspil og vinderen af playoffs som direkte oprykker til SHL – altså uden kvalserie. 

Tages den godt imod på det svenske forbunds årsmøde, bliver det en historisk beslutning. 

Samtidig foreslår undersøgelsen også, at HockeyEttan, den tredjebedste række, skæres fra fire divsioner til tre divisioner for at skærpe det sportslige niveau.