Seldrup strålede, da Esbjerg slog Herning

Foto: Jan Korsgaard

Esbjerg Energy – Herning Blue Fox 3–1 (0-0, 2-0, 1-1)

Esbjerg overvandt stærk Herning-åbning og sikrede sig fredag aften en sejr på 3-1. Dette bl.a. efter storspil af Mathias Seldrup, der stoppede 35 af 36 Herning-forsøg. Den 17-årige Esbjerg-dreng Jonas Torbensen fik også markeret sig, da han scorede sit første karrieremål på seniorplan mod lokalrivalerne denne aften.

Fredag aften tog Esbjerg imod Herning til sæsonens sidste grundspilsopgør mellem de to traditionsrige jyske rivaler. Med otte point i de første fire opgør er det vestjyderne der har haft overhånden hidtil i denne sæson, hvor man da også forud for aftenens spillerunde, lå to pladser bedre placeret i tabellen end de midtjyske konkurrenter.

Tre point var næsten en tvingende nødvendighed for Esbjerg, såfremt vestjyderne ville gøre sig forhåbninger om at nå Aalborg på fjerdepladsen. I bestræbelserne på at hente de tre point måtte Esbjerg undvære Oliver Jessen, mens Herning var uden Daniel Nielsen og Daniel K. Nielsen.

Målmandsduellen stod mellem Simon Nielsen og Mathias Seldrup.

Forud for kampen blev Brady Austin kåret til månedens profil hos Esbjerg.

Herning toneangivende i chancefattig åbningsperiode

En tidlig udvisning til Esbjergs Jesse Mychan gav Herning kampens første power play-mulighed inden der var spillet to minutter. Værterne forsvarede sig dog dygtigt i det midtjyske overtal der fulgte og gæsterne havde svært ved at komme tæt ind på Seldrups mål.

Selvom gæsterne ikke formåede at slå kapital af deres power play, så var det dog Herning der kom bedst fra start rent spillemæssigt, hvor kampens klare momentum var på Hernings side.

Kampen blev fortsat afviklet på Herning-præmisser, som man rundede periodens halvvejsmærke. Det brændte ved et par lejligheder gevaldig på foran Esbjerg-målet, hvor Seldrup agerede sprællemand og tog godt fra.

Et lidt passivt og afventende hjemmehold fandt ofte et udgangspunkt langt tilbage i egen zone; det virkede som om man gerne ville lokke Herning-spillerne længere frem på isen.

Overordnet set var det i det hele taget Herning der fremstod som det mest aggressive hold i første periode, hvor gæsterne kom først på det meste.

Esbjerg sluttede dog bedst af og man fik noteret sig et par glimrende forsøg til både Sune Hjulmand og Mark Derlago, inden den første pausete blev serveret. Men altså fortsat 0-0 forud for tredje periode.

Torbensen med første mål, Esbjerg på toppen

Fra indledningen på anden periode var billedet det samme som gennem det meste af første: Herning var i teten, ville det mest og fik også produceret flest chancer.

Mathias Seldrup måtte flere gange agere redningsmand for vestjyderne og som perioden skred frem blev Esbjerg-keeperen for alvor spillet varm og havde da også en fremragende redning, som man nærmede sig periodens halvvejsmærke.

Til gengæld savnede man en plan for det vestjyske opspil, der virkede ustruktureret og idéforladt. Herning havde haft mere flow i spillet og virkede mere initiativrige og nærgående.

Baseret på initiativ, spil og chancer var det derfor heller ikke udpræget fortjent, at det var hjemmeholdet der kunne bringe sig i front med 1-0 i det 11. minut, hvor Mark Derlago fulgte op på Kim Karlssons forarbejde tæt under mål og fik ekspederet pucken ind bag Simon Nielsen, der måtte sprælle forgæves.

Nu var Esbjerg ikke sene til at gribe kampens momentum. Scoringen så ud til at have givet vestjyderne selvtillid og tro på tingene. Man spillede nu mere direkte, kombinationsspillet gled hurtigere og spillet var blevet mere målsøgende.

Mindre end to minutter senere faldt belønningen til vestjyderne, da 17-årige Jonas Torbensen, med sit første mål på senior-niveau for Esbjerg, bragte hjemmeholdet foran med to. Et herligt mål af den unge Esbjerg-forward, der fornemt styrede pucken ind bag Simon Nielsen efter oplæg fra Sune Hjulmand. 2-0 til Esbjerg og seks minutter tilbage af perioden.

Ærgerligt for Herning, der ellers havde haft godt fat i kampen hidtil og som sagtens kunne have fortjent et mål eller to. Men Seldrup afviste altså stadig alt hvad midtjyderne bød ham, samtidigt med at Esbjergs gameplan så ud til at begynde at fungere.

En udvisning til Brady Austin sendte Herning i overtal da der resterede godt fem minutter af perioden, men heller ikke her formåede gæsterne at passere en yderst velspillende Seldrup i hjemmeholdets mål.

Esbjerg-hold i kontrol kørte sejren hjem

I tredje periode var kampbilledet modsat af første og anden. Esbjerg sad nu på langt det meste lige fra første faceoff og Herning havde nu svært ved at følge med vestjydernes opskruede tempo.

Det var hjemmeholdet der svingede dirigentstokken over det meste af isen, men langt det meste foregik i gæsternes zone, hvor både Max French og Mark Derlago tegnede sig for glimrende forsøg.

Man skulle dog hen til kampens absolutte slutfase, før der igen blev scoret. Herning-coach Petri Skriko udbad sig en timeout med 1:50 tilbage på uret og Simon Nielsen blev erstattet med en ekstra markspiller. Men i stedet for en midtjysk reducering, ja så var det Esbjergs kaptajn Marc Hagel, der få sekunder senere kunne sende pucken i det tomme mål til 3-0.

Kampen var afgjort. Dette kunne en reducering af Jan Dalecky 42 sekunder før slutsignalet ikke ændre på.

Esbjerg har dermed hentet 11 af 15 mulige point mod Herning i indeværende sæson og fik tilmed hentet tre point på Aalborg, der på egen is tabte 0-3 til Herlev her til aften.