Schultz: Mads Søgaard står til 2.-4. runde i draften

Foto: Jan Korsgaard

Vi har igen med glæde modtaget en tekst fra Skudzonens Jesper Schultz, der naturligvis også har noteret sig Mads Søgaards forrygende sæson i Medicine Hat Tigers og den efterfølgende flotte placering på Central Scoutings draftliste. Her er Schultz’ analyse af Søgaards muligheder i sommerens draft. 

Der har i denne sæson rejst sig en lidt overraskende hype af den danske to-meter-mand i målet, 18-årige Mads Søgaard fra Medicine Hat Tigers, som jeg har lyst til at lave lidt analyse på.

Søgaard tog for et par år siden afsted fra de trygge rammer hjemme i Aalborg og tog på canadisk eventyr, som må siges at have udløst en stor bonus i denne sæson. Her har den unge nordjyde været mellem de bedste – ikke bare målmænd, men spillere i det hele taget – i den ene af de tre store canadiske juniorligaer, Western Hockey League (WHL).

Når undertegnede beskriver det som overraskende, så er det fordi Søgaard i sidste sæson ikke stod ud som noget, man skulle holde ekstra øje med længere nede i de canadiske juniorrækker, og ved J18 VM blev han nærmest skudt i sænk. Specielt af Tyskland.

Denne historie gentog sig for nylig ved J20 VM, men når de nordamerikanske scouts skal rundt og kigge nærmere på spillerne, så betyder fem kampe bag et måske lettere vakkelvornt dansk J20-mandskab trods alt ikke ligeså meget som en fuld sæson i Medicine Hat Tigers.

UHYGGELIG WHL-SÆSON HIDTIL
Søgaards eminente 93,1 i redningsprocent hidtil er ganske enkelt fremragende. Specielt set i lyset af, at snart 20-årige Jordan Hollett, som egentlig var udset til førstemålmand i klubben, kun ligger på 89,9 %. Hollett har ganske vist spillet sig op, mens Søgaard har været til J20 VM og ligget skadet, men for Søgaard gør det intet, så længe han selv forsvarer sine egne tal.

Den store test bliver selvfølgelig at forsvare de her flotte tal resten af sæsonen, men samtidig er der også forskel på at have flotte tal i en enkelt sæson og så faktisk vise den målmandsstil, spilforståelse og mentalitet, som NHL-klubberne gerne vil se, før de drafter. Det var trods alt ikke et imponerende niveau ved VM – og for mange scouts var det en af de eneste gange på året, de så ham – det skal man trods alt også huske.

Jeg har ikke nok forstand på målmandsspil til at give et ordentligt personligt vue på Søgaards sande styrke, så jeg har i stedet taget et blik på den rangering, som NHL’s Central Scouting er kommet med, hvor Søgaard står som treer blandt spillerne i de nordamerikanske klubber.

Jeg har set andre lister også, hvor Spencer Knight og Hunter Jones står som de højest placerede nordamerikanere, selvom især sidstnævnte altså har ret uspektakulære tal med sig hidtil i karrieren.

Men hvis vi nu tager disse placeringer for gode varer, og kigger på de seneste års drafts, så kan vi måske få en idé om, hvor Søgaard ligger placeret.

NÆPPE TRE MÅLMÆND I FØRSTE RUNDE
Jeg er med på, at Hockeyprospects.com tilbage i november lancerede Søgaard som nummer 21 på deres liste, men det tror jeg altså først han kommer på andre lister, hvis han holder statistikkerne meget højt hele sæsonen.

Sagen er nemlig den, at Hockeyprospects.com havde hele tre målmænd i første runde af deres draft – og det var netop de tre nævnte målmænd.

Men man skal altså 13 år tilbage for at finde en draft, hvor der blev taget tre målmænd i den første runde. Og så har vi altså antaget, at alle disse tre målmænd skal spille i Nordamerika.

I hele syv af de 12 drafts siden da, er der slet ikke taget nogle målmænd i første runde og i alt er der kun draftet otte målmænd i første runde de sidste 12 år samt bare to målmænd i første runde de sidste seks år. Så det er altså et langskud at tro på tre målmænd i første runde af draften lige netop i år.

MÅLMÆND ER BARE NOGET ANDET
Problematikken er, at målmænd er langt fra deres bedste alder, når de er 18 år. Deres mentale styrke – som er en enorm del af deres spilrepertoire – er langt fra banket fast endnu. De kan sagtens være flere år fra en NHL-debut. Går man tilbage i tiden vil man se rigtigt mange målmænd komme fra dybt i en draft og blive virkeligt dygtige. Eller sagt på en anden måde: Det kan virke spildt, at bruge et højt draftvalg på en målmand, når der er næsten ligeså stor chance for at ramme den rigtige målmand meget længere nede i draften.

Dette mønster har altså været mere og mere udtalt de senere år, hvor tendensen med overraskende målmandsudviklinger har manifesteret sig.

Der, hvor Søgaard dog i denne forbindelse har en kæmpe fordel, er dog på hans to meter ramme. Denne kan man trods alt være sikker på stadig er der om 3-4-5 år, når NHL-karrieren gerne skal i gang. Og som målmandsspillet er udviklet de sidste 20 år, så er størrelsen uhyre vigtig.

Men for at gå tilbage til draftmønstret, så er der også det aber-dabei, at der jo ikke kun er målmænd i Nordamerika at dyste med. Kigger man på sidste års draft, så blev der draftet således:

0 målmænd i første runde
2 målmænd i anden runde
4 målmænd i tredje runde
3 målmænd i fjerde runde
5 målmænd i femte runde
8 målmænd i sjette runde
7 målmænd i syvende runde

Af de seks målmænd i de tre første runder var det kun den ene, der spillede i Nordamerika. Til gengæld spillede alle de tre, der blev taget i fjerde runde også i Nordamerika.

Dette mønster behøver selvfølgelig langt fra at gentages. I 2017 var det fx. fire af de første fem draftede målmænd, der spillede i Nordamerika – dog kun en enkelt i de to først runder.

Men blot for at sige, at der er altså mange faktorer, der lige bør tages med, før man bare kigger på en draftliste og ser, at Mads Søgaard ligger nummer tre.

Som samlet konklusion vil jeg sige, at jeg er ikke længere så meget i tvivl om, at Mads Søgaard nok skal blive draftet. Alene på størrelsen, er jeg ret sikker, når han nu i mindst en halv sæson har vist dette niveau. Men jeg vil godt lige se sæsonen færdig, før jeg tør sætte næsen op efter mere end tredje runde.

PS! Med hensyn til Søgaards skade den sidste uges tid, så kan man se på linket her, hvordan han blev skadet.

Heldigvis blev det meldt ud, at skaden ikke er værre, end at Søgaard kan være med i morgen (onsdag) i den store årlige CHL/NHL-prospects kamp, hvor der for alvor er mange scout-øjne til stede.