RUMÆNIEN SKABTE MEGA-SENSATION – op i Division IA

Der var formentlig mange, der grinede lidt i skægget, da den tidligere SønderjyskE- og Odense-spiller Henrik Nielsen i starten af sit ophold i den rumænske klub Brasov påpegede, at niveauet i den ungarske Erste Liga og toppen af rumænske liga var ganske fint.

Nu har Nielsen, der stoppede i klubben efter et par måneder, ret til at grine lidt igen, for rumænsk ishockey fejrede i går sin største triumf i årtier, da det lykkedes vinde Division IB og dermed rykke op på næstbedste VM-niveau, Division IA, i den kommende sæson.

Det var ikke så meget den sidste 3-1-sejr over Holland, der var sensationel, men mere det faktum, at rumænerne slog både Ukraine, Japan og ikke mindst hårdtsatsende Polen på vej mod oprykningen, hvor også hjemmeholdet fra Estland blev overvundet.

En fabelagtig indsats af et rumænsk hold, der nok talte tre ukrainskfødte spillere, men derudover kun bestod af rumænsk-fødte spillere primært fra de fire topklubber Brasov, Gheorgheni, Galati og Miercurea Ciuc. 

Der er altså hverken snyd, fusk eller nationaliserede nordamerikanere bag Rumæniens oprykning, der blev hevet i land af den slovakiske træner Julius Penzes. 

Nu er rumænerne allerede soleklar favorit til at rykke ned fra Division IA næste sæson, men det skal ikke overskygge en fantastisk præstation af et land, der har været helt nede at vende i Division 2A, fjerdebedste VM-niveau, for et par sæsoner siden.

Hvad mange måske ikke ved er, at Rumænien engang var en så habil ishockeynation, at landet i 1977 var blandt verdens otte bedste nationer og med ved A-VM, der dengang blot talte otte hold. Det gav en sejr over USA, men en stensikker nedrykning og en lang årrække, hvor rumænerne faktisk kæmpede med Danmark i både B- og C-VM. 

Efter murens fald har ishockeyen ikke haft gode kår i Rumænien, men det er stille og roligt ved at vende, og kulminationen kom altså i går.

Kæmpe fiasko for Polen, der også endte med 13 point, men altså tabte den afgørende kamp til Rumænien og endnu vildere, hvis Ungarn i dag rykker ned fra Division IA og dermed bliver erstattet af nabolandet og de store rivaler fra Rumænien.