RETRO: VM-korruption, nøgne kvinder og løven, der pissede på journalisten

Peter Fredberg har oplevet lidt af hvert som ishockeyjournalist på BT i 45 år. I C-VM i Sofia blev han overpisset af en løve. Men det var ikke det værste. Danske ledere blev fristet med sex på hotelværelset, og en dansk back var tæt på at ryge i luften, da der blev kastet en røgbombe ind på isen.

Mens vi tæller ned til gyseren i Moskva og glæder os til Danmarks 14. VM i verdenseliten, skruer vi tiden fire årtier tilbage. Nærmere bestemt til C-VM i Sofia i 1975. Et vanvittigt VM. Eller det glade vanvid. For at sige det mildt.

Bulgarien havde på kongressen tre år forinden fået værtskabet, da de garanterede to indendørs baner, men der var alligevel ingen penge til skøjtehaller, så VM foregik på to udendørs baner.

Det med de falske forudsætninger var dog kun en biting i skandalernes VM. Det blev meget værre.

Lad os starte med en episode på isen. I Danmarks kamp mod værtsnationen blev der kastet en røgbombe ind på isen i starten af tredje periode. Den eksploderede med et voldsomt brag, lavede hul i isen og sværtede den til i en radius på over en meter.

Gladsaxe-backen Sven Andersson så i sidste øjeblik bomben og nåede at skøjte et par meter væk inden eksplosionen. Han slap uskadt, men var chokeret.

”Det var sgu uhyggeligt. En sindssyg tilskuer. Var bomben eksploderet i hovedet på mig, havde jeg risikeret både synet og liv og lemmer,” sagde en oprevet Sven Andersson.

Bombemanden viste sig at være en 16-årig skoledreng. Han blev anholdt og idømt 14 dages straffearbejde med kanalgravning.

De 3.000 fanatiske og usportslige bulgarske tilskuere var et andet kapitel. De skyede ingen midler for at chikanere modstanderne og de svage dommere. Jesper Hviid blev i de døende minutter så rasende på de partiske dommere, at han jagtede en af dem og indkasserede matchstraf og en spilledags karantæne.

Landstræner Kai Lassen sagde efter den bulgarske 3-2 sejr: ”Vi vidste, hvad der ventede os, men alligevel var det en chokerende oplevelse.”

Der blev talt meget om de gangstermetoder, blev der benyttet af det bulgarske ishockeyforbunds generalsekretær for at få Bulgarien op i B-gruppen (det lykkedes også). Han manipulerede med de øvrige hold efter forgodtbefindende og lagde pres på både ledere og dommere.

Korruption og bestikkelse var en del af kulturen i jerntæppelandet, og holdleder Bent H. Nielsen og DIUs formand, Keld Vestergaard, kunne fortælle en munter historie fra hotellet aftenen inden Bulgariens-kampen.

”Da jeg kommer op på mit værelse, sidder der en kraftig sorthåret og splitternøgen bulgarsk kvinde på sengekanten. Jeg styrter ind til Keld og opdager, at der også sidder en nøgen kvinde inde hos ham. De fortæller os, at hvis vi vil love, at Danmark ikke vinder, så skulle Keld og jeg få en hyggelig nat. Vi beder dem om at pakke sammen og forsvinde – og så grinede vi ellers af historien. Det er åbenbart sådan, det foregår i bag jerntæppet. Nu vandt Danmark ikke, men det var ikke Kelds og min skyld,” siger Bent H. Nielsen.

Danmark sluttede næstsidst af de syv hold i den laveste VM-gruppe. Dengang var vi ”røven af fjerde” på den internationale scene. Jeg fandt min rangliste frem fra VM-turneringen for 41 år siden. Gladsaxe-målmanden Bent Roland Hansen var i særklasse bedste danske spiller i Sofia og ”mere end halvdelen af holdet”. Bedste backs var Tommy Pedersen, Ole Møller og Sven Andersson og bedste forwards Egon Kahl og Søren Gjerding.

En speciel oplevelse havde jeg i det bulgarske statscirkus på hviledagen. Vi var tre danske journalister i Sofia, Allan Larsen, Ritzau, Mogens Ruggaard, Ekstra Bladet, og undertegnede, og vi havde fået plads nede ved manegekanten. Under det store løvenummer lige for snuden af os blev jeg overpisset fra top til tå af en sur hanløve.

Min gode kollega, Mogens Ruggaard, skrev: ”Som den verdensmand Peter er, rejste han sig og bukkede formfuldendt for publikum, som må have set tragedien, for bifaldet bragede. Cirkusdirektøren havde også klasse, for der stillede en tjener med guldgaloner på skuldrene og et skinnende hvidt viskestykke over armen, som holdt en køler med en magnum champagne. Og vi tilgav løven.”

Det var rigtigt nok med champagnen, men jeg rejste mig ikke og bukkede.