RETRO: USA-turné i 1986 springbræt til dansk VM-succes

Danmark og Dartmouth University er klar til kampen i Hanover i New Hampshire.

Peter Fredberg – i 45 år ishockeymedarbejder på BT – fortæller om en succesrig USA-tur, som blev den perfekte forberedelse til VM i København i 1987.

Jesper Duus, Frederik Åkesson og Søren True debuterede på landsholdet i den samme kamp, men de første fire kampe, de spillede i de nationale farver, figurerer ikke i statistikkerne. Det var kampe mod universitetshold på en ugelang USA-turné i starten af november 1986 som forberedelse til det kommende VM i C-gruppen i København.

De fik senere masser af officielle landskampe og VM-turneringer (Jesper Duus 191 kampe og 15 VM, Frederik Åkesson 231 kampe og 15 VM og Søren True 119 kampe og 9 VM) og er i dag blandt dansk ishockeys kulturbærere.

Da Danmark mødte University of Connecticut, Yale University, Dartmouth University og University of New Hampshire var Søren og Jesper 18 år og Frederik Åkesson 20.

Danmark vandt tre af de fire kampe, og trænerne Frank Barth og Dana Barbin og hjælpetræner Richard David var tilfredse.

”Alt fungerede, som det skulle. Både på isen og udenfor. Vi har VM-stammen og ændrer næppe på mere end to-tre pladser,” sagde de.

Det store lyspunkt på USA-turnéen var Søren True. Af de fire medrejsende journalister, Frits Christensen, Jyllands-Posten, Per Larsen, Aalborg Stiftstidende, Jan Lund, Berlingske, og Peter Fredberg, BT, blev han kåret som bedste danske spiller.

Søren var tidligere på året blevet draftet af New York Rangers og havde i august skiftet Skovbakken ud med Leksands U20. At der var potentiale i ham til det helt store var indiskutabelt. Et fysisk pragteksemplar med hurtigheden, teknikken og skuddet.

Jeg ærgrer mig over, at han aldrig fik NHL-chancen i sine fire sæsoner i Nordamerika 1988-1992. Han kunne have fået succes hos Rangers. I USA fik han tilbudt et scholarship fra University of New Hampshire, hvor de tre danske trænere havde spillet, men Søren havde andre planer.

Af de 17 danske mål mod de fire universitetshold tegnede kæden med Peter Rasmussen, Lars Østergaard og Per Viggo Jacobsen og backerne Frederik Åkesson og Benny ”Bomstærk” Pedersen sig alene for ti, de fleste i powerplay. Store plusser var der også til backparret Jesper Duus og kaptajnen Michael Faber.

Det var en fornøjelse at rejse rundt i flere stater med landsholdet. En af de ture, man vil huske. Mange var til en NHL-kamp for første gang, da vi så New Jersey Devils (modstanderne har jeg glemt).

Inden VM i København i marts 1987 havde Frank Barth og Dana Barbin to tests mere, den traditionsrige Pondus Cup mellem jul og nytår og firenationers-turneringen Magyar Nemzet Cup i Budapest i januar.

I Ungarn var der debut til det 17-årige stjerneskud, superteknikeren Jens Nielsen. I det daglige holdkammerat med  Søren True i Leksand. Jens scorede mod både Jugoslavien, Bulgarien og Ungarn og fik Dana Barbin til at udbryde: ”Jeg vidste, at han var god, men ikke, at han var så god.”

Da pucken trillede over isen i marts med Heinz Ehlers som VMs største stjerne, sluttede Danmark med et lidt trist 0-6 nederlag mod Japan for øjnene af 6.500 tilskuere i Brøndby-Hallen. Men pyt. Andenpladsen og oprykningen til B-gruppen var en kendsgerning. For anden gang var Danmark i VMs næstbedste gruppe.

BTs Top 10 over de danske spillere, vurderet på baggrund af samtlige syv kampe:
1. Heinz Ehlers. 2. Jesper Duus. 3. Per Viggo Jacobsen. 4. Jens Nielsen. 5. John Hansen. 6. Lars Østergaard. 7. Olaf Eller. 8. Søren True. 9. Kjeld Pedersen. 10. Benny ”Bomstærk” Pedersen.

Richard David var hjælpetræner for Dana Barbin og Frank Barth og flankeres her af journalisterne Peter Fredberg, BT, tv., og Jan Lund, Berlingske.
Richard David var hjælpetræner for Dana Barbin og Frank Barth og flankeres her af journalisterne Peter Fredberg, BT, tv., og Jan Lund, Berlingske.