RETRO: Trænere gik bananas i Hørsholm og overfaldt den forkerte

Små ti år efter kan Thomas Friberg grine af en grotesk situation fra Hørsholm Skøjtehal. Men lige da den udspillede sig for øjnene af måbende tilskuere og en chokeret Friberg og hans familie, var der nu ikke så meget at grine af.

Mange vil huske historien om ølkruset, der blev smidt ind i den fynske spillerboks umiddelbart efter Odense Bulldogs’ 4-3 sejr over det nordsjællandske hold.

Odense Bulldogs’ cheftræner, Dean Fedorchuk, og assistant coach, Pär Johansson, stormede i raseri op på tilskuerpladserne for at tale alvorsord med den formastelige, men fik ved en fejltagelse fat i den forkerte mand, nemlig Thomas Friberg, mangeårig målmand i Rungsted. Han sad fredsommeligt på bageste række sammen med sin kæreste og sin søn på 13 år.

”Jeg ser, at en ung, tåbelig tilskuer kaster et ølkrus og rammer hjælpetræneren på skulderen og i nakken. Han bliver meget ophidset og skriger: ”Hvem kastede?” Samtidig flyver han ud af boksen og løber op til mig. ”Var det dig,” råber han og slår ud efter mig uden at ramme,” fortalte Thomas Friberg kort efter den absurde batalje.

”Fedorchuk er løbet med og tackler mig, så jeg falder på knæ og slår knæet og ryggen. Jeg er noget større end ham og rejser mig op med ham på nakken. Han er vild i øjnene, og jeg er lidt bange for, hvad han kan finde på og holder ham ud i strakt arm. Derefter kommer kontrollørerne og skiller os ad. Politiet ville ikke tage imod en anmeldelse for vold og sagde, at jeg kunne anmelde de to trænere på mandag. Og det gør jeg. Man skal jo ikke risikere at få en træner i hovedet, når man går til ishockey.”

Pär Johansson måtte en tur i badet sammen med spillerne for at få øllet vasket af.

”Jeg var vred og ville tale tilskueren til rette. Der er grænser for, hvad man skal acceptere. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke rørte ham. Jeg har arbejdet ved politiet i fem år og ved, hvad jeg må og ikke må,” sagde han.

Thomas Friberg lod sig dagen efter formilde af en uforbeholden undskyldning fra en brødebetynget Dean Fedorchuk og undlod at gå til politiet.

DIUs Disciplinærudvalg takserede Fedorchuk og Johanssons optræden til matchstraf og henholdsvis tre og to spilledages karantæne for at bringe sporten i miskredit.

”Pär Johansson starter lavinen, men Dean Fedorchuk er den mest aggressive. Derfor får han en spilledag mere. Vi har sendt et signal om, at vi ikke tolererer trænere, der farer ud af boksen og op blandt tilskuerne. I vores system er det ikke lange karantæner,” siger Disciplinærudvalgets formand, Henrik Klinkvort.

Thomas Friberg sagde: ”For mit vedkommende er sagen lukket. Jeg har lidt ondt af dem. På den anden side, er unionen nødt til at statuere et eksempel. Deres opførsel bør have en konsekvens, men jeg er glad for, at de slap med tre og to dage. De kunne sagtens have fået mere.”

Thomas Friberg blev sammen med sin søn inviteret til Odense af Dean Fedorchuk.

”Vi skiltes som venner, og min søn fik en signeret Bulldogs-trøje. Forleden faldt jeg over den og mindedes med smil historien,” siger Thomas Friberg.

Måske vil det være en tilsnigelse at skrive, at bataljen i Hørsholm gjorde hockeyen til en levevej for Thomas Friberg. Efter at have været manager for U18-landsholdet blev han direktør. I årene 2011-13 for Copenhagen Hockey (Hvidovre) og fra 2013 i Rungsted.