RETRO: To VM-spillere, som har meget til fælles

Foto: Jan Korsgaard

Journalist Peter Fredberg husker en meget speciel landskamp for 12 år siden i Kassel med to 17-årige debutanter

To danske NHL-spillere, Lars Eller og Mikkel Bødker, er klar til VM (med lidt held kan tallet af NHL-spillere øges). Blandt de mange ting, de to Rødovre-drenge har til fælles, er, at de debuterede på landsholdet i den samme kamp.

Torsdag 12. april 2007 gav landstræner Mike Sirant dem debut i en VM-testkamp mod Tyskland i Kassel efter afbud fra den fodskadede Bo Nordby og den sygdomsramte Jens Nielsen.

Eller og Bødker havde tidligere på sæsonen været med til at spille Danmark op blandt verdens ti stærkeste nationer i U20 og U18, vundet svensk guld med Frölunda i U20 og sølv i U18 og scoret point på løbende bånd.

Supertalenter, mange NHL-scouts havde spottet for flere år siden, så det var ikke overraskende, at Mike Sirant gerne ville se den spilintelligente, målfarlige og fodrappe duo, som havde domineret i de svenske juniorligaer.

Lars var 17 år og 11 måneder og Mikkel fem måneder yngre. To af de yngste debutanter på det danske seniorlandshold nogensinde. Jeg var i Kassel sammen med min kollega Flemming Thor Madsen fra Ekstra Bladet og Olaf Eller. Jeg løb en morgentur sammen med Olaf, som ikke lagde skjul på, at han var spændt på, hvordan det ville gå de unge debutanter. Flemming Thor og jeg var nok konkurrenter, men vi var også venner. Et afholdt og utrolig sødt menneske. Han døde alt for tidligt i 2011, kun 65 år.

Tyskland vandt 4-2, og debuten skulle blive mere dramatisk for ”den ny Eller”, end vi havde forestillet os.

Lars klagede efter kampen over smerter i den ene hånd, men der var ikke noget specielt at se. Formentlig var det bare slaget, vurderede man. Ingen tænkte på at få taget et røntgenfoto, og Lars var også med dagen efter i Krefeld (Tyskland vandt igen 4-2).

Det viste sig, at han havde fået et brud på bådbenet, en af knoglerne i håndroden, i den første kamp, men det blev først opdaget af St. Louis Blues’ læger, efter at han i første uge i juni var blevet draftet i første runde som nr. 13 (en dansk rekord, Mikkel Bødker slog året efter, da Arizona Coyotes valgte ham som nr. 8). Frans Nielsen og Peter Regin delte den tidligere rekord efter at være draftet i tredje runde som nr. 87 af henholdsvis New York Islanders og Ottawa Senators.

Lars Eller var på det tidspunkt den 22. danske ”andengenerations landsholdsspiller”.  Olaf debuterede 30 år tidligere i Pondus Cup i Forum og spillede 104 kampe med løven på brystet. Den eksklusive klub af landsholdsspillere, der er sønner af tidligere landsholdsspillere, er vokset siden dengang og har understreget ishockeyen som familiesporten nr. 1.

Havde St. Louis Blues i foråret 2007 vidst, at der ventede Lars en operation, var det ikke sikkert, at han havde været deres førstevalg. I sine første fem sæsoner i Nordamerika var han også igennem to skulderoperationer, men er hver gang vendt stærkt tilbage.

Elleve år efter sin landsholdsdebut i Kassel skrev Lars en fem års kontrakt med Washington Capitals til over 100 mio. kr. Og i 2018 kunne han som den første dansker løfte Stanley Cup. Han blev endda matchvinder i den sidste kamp i Vegas. Men det er en helt anden historie.

Lars Eller VM-debuterede i 2008 i Quebec (første VM nogensinde i ishockeysportens moderland, Canada) og Mikkel Bødker året efter i Kloten og Bern i Schweiz.

Foto: Jan Korsgaard