RETRO: Tidligere VM-spiller er vild med vin

Kjær & Sommerfeldts administrerende direktør og ejer, den tidligere VM-spiller Mads Stensgaard, med diplomet fra Amalienborg: Hans Majestæt Kong Frederik IX af Danmark har allernådigst behaget at tillægge Kjær & Sommerfeldt A/S, København, prædikat af Kongelig Hofleverandør. Amalienborg, den 25. februar 1959. Foto: Peter Fredberg

Journalist Peter Fredberg, ishockeymedarbejder på BT i 45 år, besøger den tidligere landsholdsforward Mads Stensgaard, som ejer Københavns ældste vinforretning, Kjær & Sommerfeldt, der sælger tre millioner flasker vin om året.

Fra en landsholdskarriere i ishockey til en topstilling i vinbranchen.

Mads Stensgaard, der i midten af 90’erne spillede 14 landskampe og var på VM-holdet i Brøndby-Hallen 1994, er administrerende direktør og ejer af det gamle, velrenommerede Kjær & Sommerfeldt, grundlagt i 1875 og i dag det firma i den danske vinbranche med den største økonomiske udvikling de seneste ti år.

Hvem havde troet, at den pasningsstærke, teknisk begavede og hurtigt opfattende forward en dag skulle sælge mere end tre millioner flasker vin om året, omsætte for 240 millioner kroner og have 1.500 hoteller, restauranter og caféer og 1.200 virksomheder som sine kunder?

”Der er mange ting, jeg har taget med fra ishockeyen over i mit civile arbejde. Viljen til at vinde. Passionen for resultater. Performancekulturen. Ligesom alle spillere på et ishockeyhold er vigtig, gælder det også i et firma,” siger Mads Stensgaard.

Sidst, denne signatur så ham på isen, var i veteranturneringen Arctic Cup i Skt. Petersborg for en håndfuld år siden. En festlig tur for veteranlandsholdet. Han spillede sammen med andre tidligere topspillere som målmand Jan ”Sild” Jensen, Frederik Åkesson, Ronny Larsen, Mads True, Henning Ludvigsen og Lars Oxholm. Mads Stensgaard scorede tre mål i 12-5 sejren over Canada.

Kort efter hjemkomsten fra Skt. Petersborg mødte jeg ham i butikken hos Kjær & Sommerfeldt. ”Arbejder du her,” spurgte jeg overrasket. ”Tja, det kan man godt sige. Jeg ejer det,” lød det fra tremålsskytten. Så blev man det klogere.

Mads Stensgaard voksede op i Hørsholm, startede ishockeykarrieren i Rungsted og kom allerede som 15-årig på førsteholdet.

Han blev cand. oecon med finansiering og afsætning som speciale i 1994 fra Århus Universitet og spillede under studierne for henholdsvis Skovbakken og Odense Ishockey Klub.

”OIKs træner, Ole Andersen, ringede efter oprykningen i 1991 og ville have mig til Odense. Der havde jeg nogle gode år sammen med blandt andet brødrene Mads og Søren True. I 1994 sluttede Odense for første gang i top 6. Men desværre blev min karriere relativ kort på grund af to hovedskader,” siger han.

”I en kamp mod Hvidovre i slutningen af 1995 fik jeg en hjernerystelse kombineret med et piskesmæld, og de samme symptomer fik jeg et år senere med landsholdet i Schweiz. Det blev min sidste kamp på topplan. Nu hygger jeg mig med veteranhockey,” siger han.

I sine 14 landskampe blev han noteret for tre point (to mål og en assist). I B-VM i Brøndby-Hallen scorede han til 4-0 i 12-2 sejren over Kina. ”Ikke noget prangende mål. Men et mål,” ler han.

Samtidig med at ishockeykarrieren sluttede, kom han ind i vinbranchen i 1997, hvor han blev produktchef for Vingaarden i Odense med ansvaret for spiritus. Året efter blev også vinmærkerne hans ansvarsområde. Og år for år er hans interesse og viden om vin blev skærpet.

Han fulgte med, da Vingaarden i 2001 kom på svenske hænder og i 2008 på franske. I den forbindelse besluttede Pernod Richard at sælge Kjær & Sommerfeldt fra. Sammen med to investorer og en række ledende medarbejdere sprang den siddende direktør Mads Stensgaard resolut til, købte Kjær & Sommerfeldt ud af koncernstrukturen og gjorde Københavns ældste vinforretning til en privatejet virksomhed igen.

”Jeg skrev under 15. september 2008 og boblede af glæde og stolthed. Men samme dag gik Lehman Brothers konkurs. Jeg blev mødt af en ny virkelighed. Historiens største krak sendte chokbølger gennem hele den finansielle verden. Krisen ramte os hårdt. Vi havde et underskud det første år på 5 mio. kr., men havde troen på, at det var det rigtige, vi gjorde. Det er i en krise, man skal vise, hvad man er lavet af. I 2017 havde Kjær & Sommerfeldt 15 mio. kr. i overskud, og det bliver bedre i år. Jo, det er en vanvittig rejse, vi har været på,” siger Mads Stensgaard.

Den tidligere VM-spillers hjemmebane ligger i den gamle, smukke telegrafbygning i Gl. Mønt i det indre København. Når man kommer ind i butikkens imponerende højloftede rum med vin fra gulv til loft, er det med et ekko af fortiden. Hvis væggene kunne tale, kunne man høre stamkunder som Poul Reumert, Storm P. og Spies. I 1959 fik Kjær & Sommerfeldt prædikatet Kongelig Hofleverandør.

Hvordan har Mads Stensgaard det i øvrigt selv med vin i en branche med mange fristelser?

”Jeg får vin til maden, men ikke hver dag. Og når vi smager på vinen i firmaet, spytter vi ud. Du skal være professionel og bevidst om minussiderne. Jo, jeg elsker vin,” siger han.

Mads Stensgaard med to Hvidovre-spillere på ryggen i en 1. divisionskamp i Odense Skøjtehal i midten af 90’erne.