RETRO: Thomas svævede mellem liv og død efter tragisk uheld

Thomas Kjærholm i sin forretning i Rungsted ved nogle af de møbler, hans far, den verdenskendte designer Poul Kjærholm, tegnede. Foto: Peter Fredberg

Peter Fredberg, BTs ishockeymedarbejder i 45 år, fortæller om et tragisk uheld i en kamp i Vojens i 1986, hvor Rungsted-spilleren Thomas Kjærholm blev livsfarligt kvæstet:

Ingen havde glemt Palle Schultz. Den 24-årige landsholdsforward fra Herlev, som døde i december 1984 efter at have været uden bevidsthed i fem døgn. I en kamp ramte en medspillers stok ham på halsen og stoppede blodtilførslen til hjernen.

Godt et år senere blussede debatten om sikkerheden igen op efter et nyt tragisk uheld. I sæsonens sidste kamp 8. marts 1986 i Vojens Skøjtehal mellem Vojens og Rungsted i kvalifikationsslutspillet til Eliteserien blev Thomas Kjærholm livsfarligt kvæstet.

Den 24-årige Rungsted-angriber blev ved et hændeligt uheld ramt hårdt i hovedet af en modstanders skulder. Hans hjelm røg af, og han knaldede hovedet i isen. I bevidstløs tilstand blev han kørt på sygehuset i Haderslev og derfra overført til neurokirurgisk afdeling i Odense, hvor han straks kom på operationsbordet.

Rungsteds spillere og ledere var i choktilstand, og til BT sagde Svend Erik Søegaard: ”At vi tabte den afgørende kamp og ikke kom i Eliteserien har ingen betydning. Vi er alle dybt berørte og tænker kun på Thomas og hans familie. Vi beder til, at han klarer den og venter kun på at kunne besøge ham. Thomas er en fighter med en fantastisk livsvilje og stædighed. Altid livlig, glad og positiv og utrolig afholdt af kammeraterne.”

Det gjorde ikke bekymringerne mindre, at Thomas to dage inden det skæbnesvangre uheld havde pådraget sig en hjernerystelse i en kamp i Hørsholm Skøjtehal mod Gladsaxe og trods et løfte undlod at gå til lægen, fordi han ikke ville gå glip af sæsonens vigtigste kamp.

Året forinden var han i realiteten blevet afskrevet som ishockeyspiller, da han i forbindelse med en vaccination fik hjernebetændelse og en periode var delvis lammet. Med en utrolig viljestyrke tilkæmpede han sig sæsonen efter sin gamle plads på Rungsteds førstehold.

Thomas Kjærholm var igennem en kompliceret hjerneoperation og lå tre uger på sygehuset, den første uge i coma. Jeg mødte ham kort efter, at han var blevet udskrevet.

”Jeg var heldig,” var hans første ord. Han havde på en måned tabt elleve kilo. Operationsarrene under det plyssede hår afslørede, at det var en alvorlig tur, han var igennem. Blødningen i højre øje var ved at fortage sig. Det var kun et spørgsmål om tid, hvornår han ville få sit normale syn igen.

På spørgsmålet, om han er færdig med ishockey, sagde han:

”Hvis du mener, om jeg er blevet bange for at gå på isen igen, er svaret nej. Jeg elsker dén sport. Siden jeg var otte-ni år, har den optaget det meste af min fritid. Jeg vil aldrig kunne slippe ishockeyen eller kammeraterne i Rungsted. Jeg har lægernes ord for, at jeg kan spille igen. Skulle jeg være så uheldig at slå hovedet, vil jeg ikke løbe større risiko end andre i den situation. Men at hensyn til min familie og mine klubkammerater har jeg besluttet at sige stop som aktiv ishockeyspiller. Kampen i Vojens var min sidste.”

Et par af Thomas’ holdkammeraterne havde været så chokeret efter tragedien i Vojens, at de ville stoppe med ishockey, hvis han ikke klarede den.

Thomas Kjærholm er heldigvis ikke helt færdig med sin elskede hockey og hygger sig sammen med gamle venner på veteranholdet ”Blue Hawaii”. I 18 år har han haft forretningen ”Kjærholm’s”, og han er selvfølgelig trofast sponsor for klubben og tilskuer til Rungsted kampe i Saxo Bank Arena.

Hans far, nu afdøde Poul Kjærholm, var en af verdens førende møbeldesignere, og hans smukke møbler sælges fra sønnens butik et slagskud fra Rungsted havn.

Thomas