RETRO: ”Suset fra Uralbjergene” og en superdebut, man ikke glemmer

Peter Fredberg fortæller om den bedste debut i den danske liga, han har set i sine 45 år som ishockeyjournalist på BT:

Den bedste debut i den danske liga? Selv om statistikken vejer tungt, er det også en subjektiv vurdering, så der vil altid være forskellige meninger om den ting.

Men skal jeg komme med mit bud, slår Oleg Starkovs superpræstation søndag 29. september 1991 i Brøndby-Hallen rekorden for, hvad jeg har set af en debutant i ligaen.

Måske ikke så mærkeligt, at han stjal billedet. En spiller, der har scoret fire gange på Dominik Hasek, er ikke en hr. hvem som helst.

Oleg Starkov kom til Esbjerg efter en fornem karriere på sovjetiske ungdomslandshold med VM-guld for U20 i 1982-83 (i øvrigt sammen med Leonid Truhno) og 216 kampe og 112 point i den sovjetrussiske liga. De 1.725 tilskuere til sæsonpremieren i Brøndby-Hallen var nok mere overraskede end vestjyderne selv over russerens tre mål i 12-4 udklasningen af DM-sølvvinderne fra Rødovre.

Kampen indskrev sig i historien som den første i den danske liga med to sovjetrussiske stjerner på isen. Rødovre spillede på tredje sæson med playmakeren Valery Bragin.

Tre sider fik sæsonpremieren i BT, og overskriften på midtsiderne hed ”Suset fra Uralbjergene” med adresse til manden fra Jekaterinburg i Ural på grænsen mellem Europa og Asien.

Jeg fandt historien frem fra arkiverne og læste om et sprudlende veloplagt vestjysk hold anført af ”en magisk Oleg Starkov med et gyldent kuglelejehåndled – en af de mest spændende typer i dansk ishockey i flere år.”

Landstræner Per Holten Møller var på lægterne og gav debutanten disse ord med på vejen:

”Der er ikke så mange dikkedarer med Starkov. Han er målsøgende og dejlig direkte. Hans temposkift, evne til at glide af på en modstander og håndledsskud er af meget høj klasse.”

Gennem en tolk, en russiskstuderende på Odense Universitet, sagde Oleg Starkov:

”Det overrasker mig, at vi vandt så stort. Var det ikke sidste sæsons nr. 2, vi mødte? Jeg er meget tilfreds med vort hold. Alle spillede godt. Måske bortset fra mig selv. Jeg kunne have gjort det bedre.”

Til den sidste bemærkning kommenterede jeg: ”Tak for kaffe. Hvad sker der med modstanderne den dag, det for alvor stormer fra Ural.”

Rødovre-træneren Carsten Nielsen havde stor ros til den elegante afslutter. ”Han minder med sit lynhurtige antrit meget om Todd Bjorkstrand,” vurderede han.

Oleg Starkov vandt sølv i sin første sæson i Esbjerg (efter Herning), men inden ham sluttede karrieren i 2000, havde han været med til at skaffe vestjyderne to danske mesterskaber og to pokaltitler og skabt hockeyeufori på de kanter.

Da Oleg Starkov kom til Esbjerg med familien, var Kirill fire år. At han også skulle blive hockeyspiller stod nærmest bøjet i neon over vuggen.

I 2009 spillede Kirill 24 kampe for en af hans fars tidligere klubber, legendariske CSKA Moskva, og en lang og lidt omtumlet karriere har bragt ham vidt omkring på begge sider af Atlanten.

Han har været kaptajn for HC Red Ice Martigny-Verbier i NLB i Schweiz i de seneste to sæsoner, men om han fortsætter i alpelandet er ikke afgjort. Lige nu er han i venteposition og ser, hvad de kommende uger byder på af tilbud.