RETRO: Spiseseddel med Jesus-klodser efter værtshusbesøg

Der var smil på i Rødovre dagen derpå, trods alt. Fra venstre formand Albert Thorup, Eigil Frederiksen og Bent Hansen.

Journalist Peter Fredberg mindes en historie for 45 år siden, da Rødovre-spillerne gik på værtshus inden kampen søndag formiddag i Herning.

Engang for mange år siden – dengang denne signatur var et ungt menneske – var det meget almindeligt, at københavnerhold kørte til Herning lørdag eftermiddag, festede den halve nat og vandt søndag formiddag.

Historien her er fra slutningen af denne epoke og udløste mandag 13. december 1971 denne BT-spiseseddel med Jesus-klodser (den skrift, medierne har klar til hans comeback på jorden):

ISHOCKEY-SPILLERE PÅ VÆRTSHUS: SAT AF HOLD

jesus_2

Ja, det var i de gode, gamle dage. Da de landsdækkende aviser dækkede den hjemlige ishockeyturnering.

1.800 tilskuere så søndag formiddag Herning udklasse Rødovre 7-0, men bag de overraskende cifre gemte sig en pinlig affære. Fem af Rødovre-spillerne, Tommy Petersen, Bent Hansen, Folke Sørensen, Robert Cox og Eigil Frederiksen, sad på tilskuerpladserne.

Rødovres svenske cheftræner, Lasse Lilja, havde sagt til spillerne, at de skulle være på hotellet kl. 23.30, men kun tre af de 15 spillere var kommet hjem på det tidspunkt. Resten kom dumpende i løbet af natten.

Lasse Lilja sad i foyeren, noterede navne og tidspunkter op og lignede en tordensky. En time inden kampen meddelte han i hallen, at de fem sidst ankomne ikke skulle være med.

”Der er grænser for, hvad man skal finde sig i. Den optræden vil jeg i hvert fald ikke stå model til,” sagde en rasende Lasse Lilja til BT.

Rødovres formand, Albert Thorup: ”Da jeg hørte resultatet fra Herning, ringede jeg straks til Lasse. Jeg havde på fornemmelsen, at noget var galt. Han forklarede, hvad der var sket. Det er ikke motionshockey det her. Det er 1. division. Lasse gjorde det eneste rigtige, når tidsfristen er overskredet så groft.”

Dagen efter værtshusskandalen var jeg til træning i Kostalden for at høre, hvilke konsekvenser de natlige udskejelser i Herning ville få.

Efter et bestyrelsesmøde sagde Albert Thorup: ”Det må være en lærestreg og straf nok, at de blev smidt op på tilskuerpladserne og måtte læse om sig selv i mandagsaviserne.”

En af synderne, Eigil Frederiksen: ”Vi har altid hygget os, når vi er i Jylland, men dummede os her og fortjener én over næsen. Så kan man jo altid diskutere, om Lasse Lilja skulle have holdt storvask for åbent tæppe. Jeg fik ærligt talt lidt af et chok, da jeg læste aviserne.”

I sæsonen 1971-72 sluttede Herning på sin hidtil bedste placering i 1. division, en sjetteplads. Og året efter vandt hedens sønner den første af foreløbig 16 DM-titler.