RETRO: Speaker-pigen i Hørsholm skiftede ble på Peter Hirsch

Helle Bojesen-Koefoed er i sit es i Saxo Bank Arena. I 34 år har hun været speaker til kampene i Hørsholm, og i 1991 blev hun verdens første kvindelige speaker i en VM-turnering. Foto: Jan Korsgaard

Peter Fredberg, journalist på BT i 45 år, møder Helle Bojesen-Koefoed, som har været speaker i Hørsholm i 34 år og var verdens første kvindelige VM-speaker. Nu drømmer hun om VM i Danmark i 2018.

Man tror, det er løgn, men den er go’ nok. I 34 år har Helle Bojesen-Koefoed været speaker i Hørsholm.

Hun var den første kvindelige danske ishockeyspeaker og nyder jobbet og samspillet omkring hockeyen lige så meget som dengang, hun begyndte at speake i 1983. Hvor mange hundrede kampe det er blevet til, lige fra de yngste drenge til toppen af eliten, må guderne vide. I mange år dømte hun ti kampe om ugen.

Hun mindes med et stort smil sin første elitekamp i Hørsholm. Søren Simonsen var dommer. Han havde ikke opdaget, at der sad en pige bag mikrofonen og blev helt perpleks, da han kom over til speakerboksen efter en scoring.

”I stedet for at sige, hvem der havde scoret, begyndte han at fortælle en vittighed om Stevie Wonder. Den dag i dag fatter jeg ikke pointen. Det var første gang, jeg rigtig skulle sige noget. Jeg var meget nervøs. Hold nu kæft med Stevie Wonder, tænkte jeg. Kom nu med den målscorer, Simon.”

Speakerpigen Helle er elsket af både med- og modspillere. En pige med en klar, tydelig stemme. Altid saglig og fair. Som direktør Thomas Friberg siger:

”Helle er garanteret Danmarks mest neutrale ishockeyspeaker.”

Også på landsholdet har hun skrevet historie. Hun var guide ved VM i København i 1987 og speaker til de følgende tre verdensmesterskaber på dansk grund, 1991, 1994 og 1999. Da hun speakede under Danmarks sejr i C-gruppen i 1991, var hun den første kvindelige speaker til et ishockey-VM.

”Jeg var højgravid og fødte i starten af maj,” siger hun.

Gennem hele sin karriere i både Hørsholm og på landsholdet har hun haft Karina Bekhøj med i boksen som official.

I dag er Helle Bojesen-Koefoed 59 år og bioanalytiker. Og ambitionerne og stoltheden har hun stadig.

”Det vil være en drøm at speake til VM i Danmark i 2018. Jeg håber, jeg får chancen. Jeg elsker de store kampe med mange tilskuere, nerve og intensitet. Ishockey er sjovest i en fyldt hal. Jeg glemmer aldrig, da jeg speakede kampen mellem Danmark og Canada i Rødovre i forbindelse med Danmarks Ishockey Unions 50 år jubilæum i 1999. Canada vandt 2-1. Det var fremgang fra sidst, Danmark og Canada mødtes (0-47 i VM i Stockholm 1949),” siger hun.

Hendes første landskamp var mod Ungarn i Hørsholm Skøjtehal i 1987. Under præsentationen af de ungarske spillere begik hun, som hun selv siger, sin værste bommert.

”En af spillerne hed Pek. Jeg havde øvet mig hele ugen på at udtale hans navn rigtigt og kom alligevel til at kludre i det. Publikum skreg af grin.”

Helle har oplevet, når gemytterne koger over. Som når to ophidsede spillere råber de værste ting til hinanden fra hver sin straffeboks bag ryggen på hende.

”Mig har spillerne nu altid behandlet pænt,” siger hun.

Da jeg for en halv snes år siden spurgte hende, hvem der var hendes favoritspillere, faldt svaret prompte:

”Kasper Degn og Peter Hirsch. Jeg bliver aldrig træt af at kigge på Kasper. Han er fabelagtig. Og Peter har jeg kendt, siden han blev født. Jeg har skiftet ble på ham.”