RETRO: Siger man ishockey, siger man også Olaf Eller

Olaf Eller mindes sin bedste VM-turnering, da Danmark rykkede op i B-gruppen i Brøndby i 1987. Han var selv på forsiden af VM-kampprogrammet. Foto: Peter Fredberg

Peter Fredberg møder en mand, som er dedikeret til sin sport i alle døgnets vågne timer og har flere rekorder.

Olaf Eller har en rekord, han er stolt af. Det forstår man godt. Han er den eneste, der har vundet DM-guld med Rødovre Mighty Bulls alle seks gange.

De første fem (i perioden 1978-90) var det med nr. 16 på trøjen. Sidste gang var det som tyrenes cheftræner i 1999.

Han har en rekord mere. Ingen dansk træner har været i så mange klubber som Olaf.

Efter en glorværdig karriere i Rødovre og på landsholdet (104 kampe og syv VM-turneringer) tog han hul på trænergerningen, som har bragt ham til Rungsted, Hvidovre, Rødovre, Troja-Ljungby (Allsvenskan), Frederikshavn, Herlev, Amager, Esbjerg, Gladsaxe og Gentofte. I alt ti klubber. Hvidovre har han endda været i á tre omgange, mens han har været i Rungsted, Frederikshavn og Amager i to omgange.

Det nuværende job er som assistenttræner i Gentofte Stars, hvor han sammen med sportschef Karsten Arvidsen skal fortsætte den sportslige udvikling.

Det ville selvfølgelig være sjovt ad åre at kunne score full house i Metal Ligaen (mangler Aalborg, Herning, Sønderjyske og Odense), men jobbene vest for Storebælt er det slut med. Nu skal der ro på. Målet er et længere samarbejde med Karsten Arvidsen i den ambitiøse sjællandske klub. Og med B. S. Christiansen på sidelinjen.

I forvejen er Olaf Eller (årets ungdomstræner 2015) på fjerde sæson cheftræner for Danmarks succesrige U20-hold, som skal til Montreal til jul. Og vi må ikke glemme, at han i 2010-12 var cheftræner for Island og mødte nogle af de C-nationer, han selv spillede mod i 70erne og 80erne.

To rekorder har vi nævnt. Skal vi lige for en ordens skyld tage en tredje og knap så morsom rekord med: Olaf har også haft sine nedture og er blevet fyret ikke færre end fem gange (Rødovre, Frederikshavn, Herlev, Hvidovre og Troja-Ljungby). Men som han siger meget afslappet: ”Alle trænere lever konstant med risikoen for en fyring. Det må man acceptere som en del af sporten.”

Olaf Eller er en institution, en lederskikkelse og en ildsjæl. Få i dansk ishockey kan matche de aftryk, han har sat på isen og på den anden side af banden. Og så vejer det tungt, at han er far til Lars og Mads. Brødrene træner p.t. sammen i Montreal, inden Lars flytter til Washington. Mads venter spændt på, hvad hans agentbureau kommer op med i løbet af måneden.

Rødovres første DM-guld i 1978 var i sagens natur specielt, men guld nr. 2 i 1983 var i Olaf Ellers optik en endnu større præstation. Tyrene vandt med et rent dansk hold, og Olaf spillede sin bedste sæson i kæden med Kim ”Musen” Andersen og Kenneth Henriksen.

Efter at have tabt den første kamp 6-7 i finaleserien mod AaB (bedst af tre) vandt Rødovre den anden kamp i Aalborg 3-2 på Olaf Ellers mål i et vildt overtidsdrama og sikrede sig guldet med 5-3 i en totalt udsolgt kostald.

Olaf Eller VM-debuterede i det berømmelige softice- og palmehockey i Las Palmas på Gran Canaria som 17-årig i 1978 og spillede sit syvende og sidste VM i Budapest 12 år senere. Endnu tre gange var han med til VM, nemlig som assisterende træner, to gange for Per Holten Møller og en gang for Dan Hobér.

Hans største VM-oplevelse var ubetinget oprykningen til B-gruppen i Brøndby i 1987, hvor BT placerede den lange fighter på syvendepladsen på den danske rangliste. Den blev toppet af en suveræn Heinz Ehlers foran Jesper Duus, Per Viggo Jakobsen og en 17-årig Jens Nielsen.

Olaf Eller var i sidste sæson den ene halvdel af en cheftrænerduo i Rungsted, men samarbejdet med Per Holten Møller dengang og Karsten Arvidsen i dag kan ikke sammenlignes.

”Per og jeg var ligestillede. Det er Karsten og jeg ikke. Han er chefen, og jeg er assistenten. Jeg tog kontakt til Karsten i foråret. Vi har haft et længere tilløb og en god dialog,” siger Olaf Eller.

”Karsten har bygget et lovende hold op, og Gentofte Stars imponerer mig på ledelsesplan. Klubben har store ambitioner, og det passer mig fint. Kigger man rundt på holdene i Metal Ligaen, er der ingen tvivl om, at den er stærkere, end den har været de senere år. Det bliver en hård og tæt liga.”

Olaf Eller og Karsten Arvidsen har i dag det bedste forhold, men i 2005 ryddede en skandale adskillige sider i BT, da de var cheftræner for henholdsvis Herlev og Rødovre og røg i totterne på hinanden i spillergangen på vej ud af isen efter første periode i en kamp i Rødovre Skøjte Arena.

Det var iskold krig. Det ene ord tog det andet, og beskyldningerne føg gennem luften. Der blev puffet og skubbet, og dommerne måtte skille de to kamphaner. Slagsmålet kostede Eller og Arvidsen hver to spilledages karantæne for at bringe sporten i miskredit.

”Ja, det var jo en vanvittig situation, som vi selvfølgelig var kede af begge to. Når vi mindes den, kan vi heldigvis grine af den i dag,” siger Olaf.