RETRO: Rookien Heinz havde en plan

På en af årets første dage i 2005 interviewede jeg cheftræner-rookien Heinz Ehlers. Historien blev illustreret af Tommy Vertings billede af den 38-årige AaB-coach i snak med landstræner Mikael Lundström. ”Jeg er lærling” hed overskriften.

Efter en 20 år lang glorværdig professionel karriere som spiller i Sverige, Schweiz, Østrig, Tyskland og Danmark havde dansk ishockeys største internationale navn (det var inden den danske indmarch i NHL) taget hul på et nyt kapitel i sit hockeyliv.

Heinz Ehlers erkendte, at han har meget at lære i sit nye fag. Både på det sportslige og det psykologiske plan. Derfor har han en plan om at komme til udlandet igen, når hans kontrakt med AaB Ishockey udløber.

”Jeg er lærling som coach. Det bedste, der kan ske for mig, er at komme til en europæisk storklub som assisterende træner. Kan jeg komme under vingerne på en toptræner og suge til mig i en af de store ligaer, vil jeg stå godt rustet, når jeg vender tilbage til Danmark,” sagde Heinz Ehlers.

”Kan du se dig selv i rollen som landstræner?”

”Ja, det kan jeg sagtes. Men det er jeg langtfra klædt på til endnu. En periode i udlandet vil være et springbræt og en god ballast. Jeg føler, at jeg har fået en god start på min ny karriere i AaB, som er den klub i ligaen, der har bevæget sig mest i denne sæson. Men der er lang vej endnu, før jeg har de kvalifikationer og den erfaring, en landstræner skal have.”

Heinz Ehlers har allerede erfaret, at der er et stort spring fra en karriere som spiller og til at være træner.

”De mange timer, der går med at forberede sig til den daglige træning, har overrasket mig. Som spiller kunne jeg ligge vågen den halve nat og tænke en kamp igennem. Som træner er det blevet værre. Det er stærke følelser, der er involveret. Både når man vinder, og når man taber.”

Heinz Ehlers så fra starten i øjnene, at det kunne blive problematisk i AaB pludselig at stå som chef for tidligere holdkammerater og nære venner. Også denne situation har han tacklet.

”Jeg har været åben og ærlig og behandlet alle ens. Fra dag ét har spillerne og klubbens ledelse været med på mine idéer og min hockeyfilosofi og bakket mig op. Konflikterne har ikke været værre, end vi hurtigt har kunnet løse dem.”

Sådan faldt ordene for godt 14 år siden. Og der er sket meget i mellemtiden. Heinz Ehlers’ lærlingetid er for længst forbi, og han har i flere år været en af de mest respekterede trænere i Schweiz med sit blik for spillet og sin hurtige, knivskarpe analytiske hjerne. Egenskaber, der også karakteriserede ham som playmaker. Som cheftræner for SCL Tigers i NLA blev han i 2014-15 og 2018-19 valgt af medierne som ligaens bedste coach.

Efter nogle måneder som assisterende coach for Janne Karlsson i sidste sæson står han lige om lidt over for den opgave, som i 2005 var på tegnebrættet.

©iShoot.dk