RETRO: Rekordmanden Green startede i Dunaújváros ved Donaus bredder

Vojens Efterskole
Foto: Jan Korsgaard
Vojens Efterskole

Journalist Peter Fredberg var med i Ungarn, da et 17-årigt supertalent fra Rungsted debuterede:

Fredag 6. november 1998 spillede Morten Green den første af sine foreløbig 303 landskampe.

Scenen for debuten var en fire nationers træningsturnering i ungarske Dunaújváros som optakt til B-VM senere på sæsonen i Rødovre og Odense. Supertalentet var 17 år og syv måneder og en af de yngste spillere nogensinde på det danske seniorlandshold.

Landstræner og sportschef Jim Brithén havde afbud fra flere nøglespillere (Heinz Ehlers, Jens Nielsen, Jesper Duus, Jesper Damgaard og Søren True) og var i Ungarn med et babyhold med halvdelen af spillerne på 21 år og derunder.

Optakten til dét verdensmesterskab, der gav Danmark en opsigtsvækkende sejr i B-gruppen og et folkeligt gennembrud, var langtfra imponerende med to nederlag (1-5 mod Polen og 1-4 mod Ungarn) og én sejr (7-2 over Holland).

”Den første turnering på seniorlandsholdet glemmer man ikke. Vi havde et meget ungt hold. Jeg kan huske, at jeg i min debut mod Polen spillede i kæde med Kim Staal og Christian Fabricius. I den anden kamp mod Holland scorede jeg to mål. Jeg har stadig pucken, som Mads True hentede i målet. Den ligger hjemme i en kasse sammen med andre klenodier fra karrieren,” siger Morten Green.

I BT skrev jeg om yngstemanden, at han “spillede med ungdommelig entusiasme og stor energi og fik en meget løfterig debut.”

Da Morten debuterede, gik han i 3. G på Rungsted Gymnasiums matematiske linje, og det stod bøjet i neon, at han snart ville sige farvel til Rungsted Cobras og blive den syvende dansker i Elitserien gennem tiderne.

”Jeg har i flere år vidst, hvad jeg ville med min ishockey, men først skulle studentereksamen overstås. Flere klubber har henvendt sig gennem årene, men jeg har ikke rigtig beskæftiget mig med, hvor jeg helst ville hen.”

Sådan faldt Morten Greens ord i forbindelse med landsholdsudtagelsen i 1998. Han var i sæsonen 1997/98 blevet kåret som ”Årets Rookie”, men dét her, landsholdet, var i hans optik endnu større.

I sæsonen 1999/2000 spillede han på hold i Leksand med sit idol siden drengeårene, Jens Nielsen.

”Jeg har altid set op til Jens. Ikke kun som spiller, men også som menneske. Han er en utrolig dygtig ishockeyspiller og er på trods af sin succes den person, han altid har været. Beskeden, sympatisk og ydmyg over for sin sport,” sagde Morten Green.

I mange år havde han en af Jens’ stave stående på sit værelse. Han fik den af sit forbillede under VM i Brøndby 1994.

Morten Green VM-debuterede allerede i 1999, da Danmark vandt B-gruppen, og han har været en del af landsholdet lige siden. Han er kaptajnen og rekordmanden par exellence.

Efter 16 sæsoner som udlandsprof, 13 år i Sverige og tre år i Tyskland, vendte han i 2015 tilbage til barndomsklubben i Rungsted.

Som 14-årig stjal han første gang overskrifterne, da han vandt DM-guld på tre forskellige hold, U14, U16 og U18. Ikke nok med det. Han scorede i sæsonen 330 mål. I 5-1 sejren i 14 års-finalen mod Herning lavede han alle Rungsteds fem mål.

Nu drømmer han om at slutte ringen med et senior-DM. Og hvem ved. Måske lykkes det.

Har Rungsted Seier Capital været noget svingende og frister en tilværelse midt i rækken, har den rutinerede og begavede playmaker i en moden alder af 35 år holdt et højt niveau med 34 point (13 mål og 21 assist) i 32 kampe som ligaens mest producerende danske spiller.