RETRO: Radioaktive danske VM-spillere vandt tre sejre på stribe

Det skete for 27 år siden: I det 30 grader varme radioaktive vand i bjergene over kurbyen Villach interviewer Peter Fredberg, yderst til højre, spillerne Heinz Ehlers, tv., og Frederik Åkesson og landstræneren Per Holten Møller.

BT-journalisten Peter Fredberg har set de fleste af Danmarks landskampe siden 1970 og fortæller her historien om landstræneren og to spillere, som badede i radioaktivt vand under VM i Østrig:

Jeg skal ikke gøre mig klog på den naturlige radioaktivitets positive virkning på den menneskelige krop, men da landsholdet i 1992 var til B-VM i Villach i delstaten Kärnten i det sydlige Østrig, fik jeg en idé på en fridag. Noget skal der jo fyldes i avisen.

Jeg fortalte landstræner Per Holten Møller og to af nøglespillerne, Heinz Ehlers og Frederik Åkesson, at radioaktiviteten, som et lokalt vandhul var berømt for, var godt for sundheden. Og jeg indvilgede selv i at hoppe i det helbredende kurvand for at vise, at der ikke var noget at være nervøs for. Tværtimod.

Måske ville et hold med en radioaktiv træner, en playmaker og en back gøre forskellen i de sidste kampe. Hvem ved.

Jeg kan huske, at Heinz Ehlers med nordjydens medfødte skepsis ikke var meget for eventuelle bivirkninger af radioaktiviteten, men han sprang alligevel i det 30 grader varme helsebringende kildevand i en vulkansk sø i bjerget over kurbyen Villach.

Som en meget rolig Per Holten Møller sagde: ”Det er sundt for spillerne at komme væk fra hotellet og hallen og tænke på noget andet.”

Selvfølgelig kunne rubrikken på en blød fridag ikke hedde andet end: ”Radioaktive dynamit-drenge”.

Hjalp det radioaktive stunt så? Lad os bare sige ja.

Danmark sluttede B-VM med tre sejre på stribe. Det gav en samlet fjerdeplads tæt på bronzemedaljerne. Et skridt op ad på verdensranglisten til nr. 16 og en ny billet til Team Danmarks elitegruppe. Det var man ganske godt tilfreds med for 24 år siden. Året forinden havde landsholdet vundet C-gruppen på hjemmebane. Danmarks første og med garanti sidste turneringssejr i tredje VM-kategori.

Men hvem var egentlig de bærende spillere på VM-holdet i 1992?

Min top 10 i BT så sådan ud:

1. Heinz Ehlers. 2. Jesper Duus. 3. Lars Pagh. 4. Torben Schultz. 5. Ulrik Larsen. 6. Kristian Just. 7. Erik Lodberg. 8. Frederik Åkesson. 9. Henning Ludvigsen. 10. Jens Carlsen.

For en ordens skyld skal hævnes, at holdet var uden Jens Nielsen. Regnskabet med beskedne 23 mål i syv kampe havde utvivlsomt set anderledes ud, hvis han havde været med.

Et par kommentarer til BT-ranglisten:

Heinz Ehlers, anføreren, topscoreren og stjernen på Rögles nyoprykkede Elitseriehold, var generalen og suveræn i toppen af det danske VM-hierarki.

Jesper Duus nåede ikke helt højderne fra Färjestad, men løftede holdet med sin naturlige autoritet.

Hernings Lars Pagh var VMs næstbedste målmand (kun overgået af Østrigs canadiskfødte keeper).

Tre sæsoner i den svenske hockeyskole har udviklet backen fra Mörrum, Torben Schultz, til en nøglespiller.

Herning-forwarden Ulrik Larsen (i dag direktør i Danmarks Ishockey Union) er bedre på landsholdet end på klubholdet. Scorede fem mål og var holdets største positive overraskelse.

Kristian Just – hvilken imponerende fysik, den 20-årige kæmpe og kommende back i HV 71 er i besiddelse af.

Esbjergs Erik Lodberg – fighter af Guds nåde og hård hund i nærkampene.

Per Holten Møller, den slovakiske hjælpetræner Julius Cernicky og holdleder Preben Glad kårede Heinz Ehlers, Jesper Duus og Torben Schultz som Danmarks tre bedste spillere.

Efter en sæson med over 70 kampe sagde Heinz Ehlers:

”Jeg er dødtræt, men mere i hovedet end i benene. Nu vil jeg ikke se et par hockeyskøjter før august.”