RETRO: Sidst en svensk træner vandt DM

Sådan så det ud i Kostalden i 1986, da en svensk cheftræner sidst vandt DM-guld. På billedet hyldes Rødovre-kaptajnen Olaf Eller af ellevilde fans.

Journalist Peter Fredberg undrer sig over, hvorfor svenske trænere næsten aldrig bliver danske mestre:

Næppe mange vil være uenige i denne påstand: De fire bedste landstrænere, Danmark har haft, er svenskere. Navnene er Jim Brithén (perioden 1996-2001), Mikael Lundström (2001-2006), Per Bäckman (2008-2013) og Janne Karlsson (fra 2013).

Denne kvartet har en stor og ærefuld andel i, at Danmark har været en del af verdenseliten non-stop siden oprykningen i Ungarn i 2002.

Når dét er sagt, kan det undre, at svenske trænere ikke har fejret større triumfer i den danske liga.

Dermed ikke sagt, at mange af dem ikke har haft høj klasse. Men påfaldende er det unægtelig, at DM-guldet i de 60 sæsoner, det er blevet uddelt, kun er blevet hængt om en svensk cheftræners hals fire gange.

Jeg har kigget i arkiverne fra 50erne og 60erne og gransket min hukommelse fra 1970, da jeg startede som ishockeymedarbejder på BT, og har jeg ikke overset noget, er det kun denne svenske duo, Lasse Lilja og Leif Nilsson, der har været dansk mester.

Lasse Lilja førte Gladsaxe til DM-guldet i 1967 og 1968, og efter en glorværdig karriere i Schweiz med to nationale titler med Arosa og to sæsoner som landstræner kom han til Rødovre og vandt guld i 1986. Året forinden var Rødovre blevet mestre med Leif Nilsson.

”Det er lige skønt hver gang, man vinder en titel,” sagde Lasse Lilja efter sejren for godt 30 år siden med 3-1 i den sidste slutspilskamp mod Herlev for øjnene af en totalt udsolgt Kostald.

Den store svensker var en farverig person og havde også en sæson som landstræner for Danmark i 1971-72, inden Kai Lassen tog over.

Af de elleve ligaklubber i denne sæson har fire svensk cheftræner. Og skal vi for første gang siden 1986 se en svensker stryge helt til tops i dansk klubregi, har Peter Johansson i Rungsted i min optik de største muligheder.

Inden sæsonstarten fik jeg af redaktør Søvsø stukket spørgsmålet ud: Hvem bliver dansk mester? Mit svar var Herning med finsk cheftræner, Petri Skriko.

Efter elleve runder er Blue Fox stadig mit bud på guldet. Men som jeg skrev en uge inde i september: Bliv ikke overrasket, hvis Rungsted står i en DM-semifinale.

Nordsjællænderne vandt senest guld i 2002, og skulle nogen have glemt det, var det med Per Holten Møller som cheftræner. Ingen cheftræner med dansk pas har vundet DM siden. Metal Ligaens eneste af slagsen i denne sæson, Gentofte Stars’ Karsten Arvidsen, snuste til guldet i foråret, men måtte nøjes med sølv og titlen ”Årets træner”. Det var heller ikke dårligt.