RETRO: King George blev båret ud på to stokke efter historisk sejr

George Galbraith og sønnen Patrick, der glædede sig over sin fars flotte præstationer på landsholdet.

Peter Fredberg, ishockeyjournalist på BT i 45 år, mindes, da Danmark for første gang slog en A-nation. Og så var det på legendariske George Galbraiths 39 års fødselsdag.

Den eneste dansker over 40 år, der har spillet på ishockeylandsholdet, er Jesper Duus. Han var 42, da han sluttede sin eventyrlige karriere med løven på brystet i sit 15. VM i 2010 i Tyskland.

Desværre nåede Rødovre-veteranen kun at spille to kampe i Köln. I 2-1 sejren over USA (Stefan Lassen blev matchvinder to minutter inde i sudden victory) udgik han med et bøjet ribben og kom ikke med mere i turneringen.

Især ærgrede det ham, at han ikke kunne spille den historiske kvartfinale i Mannheim mod Sverige. Som han sagde til BT: ”Det havde ellers lige været efter drejebogen at slutte landsholdskarrieren af mod Tre Kronor.”

Men hvem havde aldersrekorden inden Jesper Duus? Svar: Vojens’ legendariske målmand, George Galbraith.

King George var 39 år og VMs ældste spiller i sit sidste VM i 1994 i København.

Den charmerende, sortkrøllede keeper med det vilde indianerblod rullende i årerne kom til Vojens fra Canada i 1977 og fik dansk statsborgerskab i 1982.

I to sæsoner spillede han back, og i tre år var han helt væk fra hockeyen, så en almindelig karriere har han ikke haft – supermålmanden, som imponerede med sin reaktionshurtighed, sit skøjteløb og sin autoritet og vindermentalitet.

Jeg husker George Galbraiths 39 års fødselsdag 16. december 1993. Den fejrede han i Hull med en 4-1 sejr over Storbritannien. Danmarks første sejr over en A-nation (Storbritannien var rykket op med sejren i B-gruppen om foråret i Eindhoven). Hvilken revanche for spillerne og landstræner Per Holten Møller for 0-5 nederlaget døgnet forinden i Blackburn.

Henning Ludvigsen scorede to mål, Ronny Larsen og Lars Oxholm hver ét, og Jens Nielsen blev den anden dansker, der scorede landskamppoint nr. 100 som assist til Oxholms mål (den første Mr. 100 var Heinz Ehlers). Men kampens lysende spiller var George Galbraith, som blev båret i guldstol fra isen til omklædningsrummet på to stokke af backgiganterne Frederik Åkesson og Lars Oxholm.

Tidligere på dagen havde George modtaget en fax fra Lisbeth og børnene Daniel på to og Patrick på syv, som en glad far gik rundt med hele dagen. Der stod: ”Til lykke med fødselsdagen og held og lykke.” Patrick havde tegnet en målmand, der redder i fin stil. Faxen lå i Georges taske i omklædningsrummet, mens han tryllede på isen.

Esbjergs 22-årige målmand, Jan ”Sild” Jensen, nød kollegaens storspil fra bænken og sagde: ”Jeg er imponeret. Bare det at spille ishockey som 39-årig. Om 17 år er jeg for længst gået på pension.”

Da George Galbraith tidligere på sæsonen 1993-94 gjorde comeback på landsholdet efter syv år, debuterede Patrick på Vojens’ yngste drengehold med en 8-1 sejr over Aarhus.

”Det var to store begivenheder i familien. Den mest stolte? Det var Patrick. Han var ikke til at skyde igennem efter sin debut. Men selvfølgelig er jeg også lykkelig over, at Per Holten kan bruge mig,” sagde King George for små 23 år siden til BT.

Og Patrick og Daniel i dag? De er henholdsvis målmand for Krefeld Pinguine i DEL og back for Sønderjyske i Metal Ligaen.