RETRO: Filmede happy slapping i Herlev

Journalist Peter Fredberg kigger på de længste karantæner i dansk ishockey. Guddi Høybye har rekorden, men i Herlev er de også godt med:

KSFs legendariske Guddi Høybye, 77, er ikke blot ottedobbelt DM-guldvinder og optaget i DIUs Hall of Fame. Han er også indehaver af den længste straf, en dansk ishockeyspiller er blevet idømt.

I en ond atmosfære i den sidste kamp i 1971 mod arvefjenden GSF i Gladsaxe Skøjtehal forlod KSF’erne isen i anden periode i protest mod Gladsaxes ”svinske og farlige spil”.

Beslutningen blev truffet af spillerne i fællesskab, men som anfører og formand for KSF tog Guddi Høybye skraldet. Gladsaxe havde i øvrigt vundet DM uanset resultatet af kampen.

Guddi blev idømt to års karantæne, som dog senere blev sat ned til ét år. Han mindes historien med et smil og fortryder ikke sin handling. Flere spillere var blevet skadet i den oppiskede stemning, og Guddi skønnede, at det var for farligt at fortsætte.

Længste straf, der er givet i DIU-regi efter den historiske udmarch i Gladsaxe for 46 år siden, ramte i sidste halvdel af sæsonen 2016/17 to ungdomsspillere fra Herlev. Uafhængig af hinanden overfaldt de en dommer. Det kostede karantæner i en størrelsesorden på syv-otte måneder.

Et kuriøst optrin udspillede sig i oktober 2006 i de sidste sekunder af en U19-kamp i Herlev Skøjtehal. Den første happy slapping-sag i dansk sport. Det var i Henrik Klinkvorts fjerde sæson som formand for Disciplinærudvalget.

En Herlev-spillers overfald på en spiller fra IC Gentofte blev optaget på en mobiltelefon af kammerater på tilskuerpladserne og havnede på Youtube

Mens kammeraterne filmede og hujede, knaldede Herlev-spilleren sin højre hånd i ansigtet på modstanderen. Liggende på isen blev Gentofte-spilleren overdænget med slag, inden dommerne fik spillerne skilt.

Da jeg ringede til Herlev-spilleren, sagde han: ”Jeg vidste ikke, at de filmede det. Det var ikke noget, vi havde aftalt på forhånd. Jeg slår som tak for sidst, fordi han havde givet mig en stav i siden.”

”Hvad siger du til, at overfaldet blev sendt rundt og lagt på nettet?”

”Det er jeg ligeglad med. Det var ikke mig, der gjorde det. Men det er ikke sådan, at jeg ligefrem råber hurra og er stolt af sagen.”

Disciplinærudvalget idømte den temperamentsfulde Herlev-spiller karantæne sæsonen ud.

Herlev Hornets’ sportschef, Jan Larsen: ”Vi bakker 100 procent op om den hårde straf.”

Happy slapping-sagen var ikke et planlagt overfald og vold i straffelovens forstand, lød konklusionen af politiets undersøgelser.

”Var det sket på en parkeringsplads, på strøget eller i et supermarked, hvor én hopper på en anden, havde vi rejst sigtelse for vold. Men nu fandt det sted på en ishockeybane, hvor der forud havde været en episode,” sagde politiinspektør Bent Isager-Nielsen.

Hverken den overfaldne, hans forældre eller klub eller Danmarks Ishockey Union ønskede at melde sagen til politiet.