RETRO: Her er manden, der satte Frederikshavn på hockeykortet

Journalist Peter Fredberg var i 45 år ishockeymedarbejder på B.T. og fortæller her om guldtræneren, der kom til Danmark med de tjekkiske spilsystemer.

I Frederikshavn vil Jiri Justras navn altid stå skrevet med flammeskrift.

Den 80-årige tjekkiske trænerlegende, som i 2016 vendte tilbage til sit hjemland, er manden bag vendelboernes to danske mesterskaber (1989 og 2000). Og ser vi bort fra Esben Nedermark, som var spiller i 1989 og assistant coach elleve år senere, har ingen anden vundet to DM-titler for Danmarks nordligste klub.

For en ordens skyld skal nævnes, at Jiri Justra også var med til at hive en sølv- og en bronzemedalje og en pokaltitel hjem til vendelboerne i de ti sæsoner, fordelt over tre perioder, han var cheftræner oppe nordpå.

I en nordjysk drømmefinale i 1989 slog Frederikshavn ærkefjenden fra AaB med 5-3 og 2-0 (dengang spillede man bedst-af-tre). Fra skøjtehallen i Samsøgade skrev jeg efter 2-0 sejren på mål af den tjekkiske back Zdenek Venera og Esben Nedermark om de nybagte mestre:

”Et pragthold, som menneskeligt, teknisk og taktisk i de to år under Danmarks bedste træner, Jiri Justra, har undergået en utrolig forvandling. Frederikshavn er utvivlsomt det danske hold, der er kommet begrebet totalhockey nærmest. Et stort til lykke til de nordenfjords helte, som blev fortjente mestre.”

Den universitetsuddannede Jiri Justra med speciale i ishockey var af den klassiske tjekkoslovakiske hockeyskole med vægten på en disciplineret og stærk defensiv og strøg helt til tops igen i 2000 i sin anden periode i Frederikshavn efter at have været en tur omkring Odense og Aalborg.

Titlen blev sikret i en kamp, der stadig kan give ældre fans tårer i øjnene af nostalgisk glæde. I den femte og afgørende finalekamp mod Herning blev den russiske stjerne Ilya Dubkov matchvinder med scoringen til 7-6 blot 13 sekunder før overtidens udløb, da tilskuerne i den totalt udsolgte og kogende hal havde indstillet sig på straffeslag.

Scoringen udløste ekstatisk jubel både på lægterne og blandt de ellevilde spillere. Jeg ser stadig for mig, hvordan Mike Grey, Bent Christensen, Lars Mølgaard og alle de andre glade drenge hang i plexiglasset. Husker jeg ikke helt galt, varede festen i Frederikshavn i flere dage. Jo, vendelboer forstår at feste. Og snakker man om gode, gamle dage, dukker gyldne minder fra dengang altid op. Det bliver spændende, hvordan man om nogle år vil huske sæsonen 2018-19. Foreløbig tegner den sig i hvert fald klart bedre end sidste sæson.

For byens helte en forrygende revanche for det skuffende finalenederlag året før mod Rødovre. Frederikshavn havde i 1998/99 vundet grundserien med Rødovre på en ydmyg sjetteplads. Men da det gjaldt, kunne træner Olaf Eller og co. gå på vandet og ryddede alt og alle af vejen med vendelboerne som den sidste hurdle.

Apropos revanche. Et sultent Herning-hold rejste sig også hurtigt. I 2001 kørte træner Petri Skriko, Todd Bjorkstrand og det 16-årig stjerneskud Frans Nielsen mesterskabet hjem i suveræn stil med Rødovre på andenpladsen.

Nu skulle man tro, at det var en smal sag for Frederikshavns amatørledelse at forlænge Jiri Justras kontrakt, som udløb 1. maj 2000. Men allerede i februar modtog han besked fra klubben om, at den ikke ville blive forlænget. Bare et iskoldt brev i Des-stil på nogle få linjer. Ingen tak for samarbejdet.

Ikke den mest motiverende måde for en chokeret Jiri Justra at gå ind til de afgørende kampe på. Men coachen med de tjekkiske spilsystemer tog hævn og vandt sin anden guldmedalje.

Jiri Justra har den højeste træneruddannelse i det tidligere Tjekkoslovakiet og startede trænerkarrieren i 1965. Inden han kom til Esbjerg i 1977, var han træner for det tjekkoslovakiske U18- og U19-hold.

At det blev Danmark, der blev hans første job uden for hjemlandet, kan han takke DIUs daværende landstræner Richard David for. Han var i 1977 på et internationalt trænerkursus i Prag, hvor coachen fra Kladno, Jiri Justra, var instruktør og repræsentant for det tjekkoslovakiske ishockeyforbund. De faldt i snak, og resten er historie.

Jiri Justra var i Esbjerg i fire sæsoner. Derefter skulle han hjem igen for at træne de tjekkoslovakiske ungdomslandshold og passe sine andre funktioner i forbundet, inden han i 1987 kom til Frederikshavn for første gang.

I de sidste to sæsoner i Esbjerg var han landstræner for Danmark og med til C-VM i Beijing i 1981. Kina led stadig oven på Kulturrevolutionen, Maos grufulde udrensningskampagne, som kostede mange millioner mennesker livet og satte det gigantiske land totalt i stå. Den startede i midten af 60’erne og sluttede ved Maos død i 1976, hvor ”Firebanden” med Maos enke blev arresteret. Europæere var ret sjældne i gadebilledet i Beijing i 1981, og der blev kigget efter os på gaden.

Beijing-VM blev en skuffelse med en fjerdeplads efter Østrig, Kina og Ungarn, og Jiri Justra var hård i sin kritik. Ikke af spillerne, som gjorde, hvad de kunne, men af en amatøragtig ledelse, som sendte dem af sted uden forberedelse.

”Jeg håber, at den nye landstræner får bedre arbejdsbetingelser, end jeg har haft,” sagde han til mig i Beijing.

Jeg husker, at de fleste af os havde søvnproblemer den første uge, men det hjalp, da vi var til Beijing-balletten. Jeg sad ved siden af Jiri, og fra midten af andet akt sov vi som en sten. Jeg vågnede ved, at hans hoved faldt ned på min skulder.

Jeg springer i tiden. Efter tre sæsoner i Lillehammer i den norske liga var Jiri Justra en kort periode i efteråret 2006 cheftræner i Frederikshavn, men blev fyret på grund af svigtende resultater og afløst af Olaf Eller.

Jiri Justra boede sammen med sin kone Alena i Sulbæk mellem Sæby og Frederikshavn. Alena døde i 2014, og to år senere flyttede Jiri til Tjekkiet, hvor han bor i en idyllisk landsby 25 kilometer fra hans gamle hjemby Kladno.

”Jeg har altid slappet af i naturen og går hver dag mine ti kilometer i skoven sammen med min hund. Jeg tænker dagligt tilbage på min tid i Danmark. Det var en god tid. Jeg fejrede min 80 års fødselsdag sammen med familien i Frederikshavn og var også i skøjtehallen, hvor jeg så kampen mod Rødovre,” siger han.

Jiris datter Alice, svigersønnen Niels og barnebarnet Anna bor i Frederikshavn. Et andet barnebarn, Lucas, bor sammen med sin kæreste Henriette og deres ti måneder gamle datter Josephine i London.

Navnet Lucas Justra Bjerregaard, 27, vil utvivlsomt få mange klokker til at ringe. Jiris barnebarn er en af Danmarks bedste golfspillere. Et internationalt topnavn med to sejre på European Tour.

Lucas vandt i 2010 det europæiske amatørmesterskab og blev professionel året efter. Siden 2014 har han spillet fast på European Tour.

”Jeg havde en drøm om, at Lucas skulle blive ishockeyspiller. Han var som dreng med til flere træningssamlinger, og jeg købte udstyr til ham flere gange. Jeg tror, han kunne være blevet en god ishockeyspiller. Men det var golf, der trak. Jeg er stolt af hans resultater. Han har mine gener,” siger en leende morfar.

Jiri Justra flyttede i 2016 tilbage til Tjekkiet: ”Jeg tænker dagligt på min tid i Danmark. Det var en god tid. Jeg fejrede min 80 års fødselsdag med familien i Frederikshavn og var også i skøjtehallen, hvor jeg så kampen mod Rødovre.”