RETRO: Heinz Ehlers levede op til overskriften i 1983

I 45 år har BT-journalisten Peter Fredberg fulgt den danske liga og landsholdet og fortæller her om Heinz Ehlers’ landsholdsdebut for 32 år siden:

”Den gut bliver en ny prof-stjerne”. Overskriften stod i BT på en af årets sidste dage i 1983. Indledningen på artiklen lød: ”En mere overbevisende debut har man ikke set i dansk ishockey.”

Historien handlede om den 17-årige Aalborg-dreng Heinz Ehlers. Og man må jo konstatere, at han ikke ligefrem har gjort profetierne til skamme.

Heinz Ehlers’ førstegangsoptræden på seniorlandsholdet var i 4-2 sejren over Bulgarien i Hørsholm Skøjtehal i Pondus Cup, fire nationers-turneringerne i 70’erne og 80’erne med Danske Bank som sponsor.

Som der bl.a. stod i avisen:

”Helt uvidende om de specielle evner hos andetårseleven på hockeygymnasiet i Leksand var man ikke. Men at talentet havde en sådan lysstyrke, havde kun de færreste troet. Heinz Ehlers’ eminente skøjteløb, teknik og blik for spillet var iøjnefaldende kvaliteter. Man forstår, at den svenske eliteserieklub står klar med en kontrakt, når han slutter gymnasiet til sommer.”

”Heinz’ drøm er en professionel karriere. Ingen af de 800 tilskuere i Hørsholm Skøjtehal tvivler på, at han når sit mål.”

Her-kommer-jeg-attituden lyste ud af den unge playmaker, og i artiklen roses hans sammenspil med en anden af kampens store profiler, 20-årige Peter Rasmussen. Det var første gang, de spillede sammen, men som Heinz forklarede: ”Jeg har været hjemme på juleferie en uge i Aalborg og trænede med Peter i AaB.”

Debuten sammenfattede han sådan: ”Det var lettere at gå ind på landsholdet, end jeg havde troet.”

Peter Rasmussen spillede sin niende landskamp og hidtil bedste og scorede sit første landskampmål til 2-1 midt i anden periode. ”Scooter” var en teknisk begavet og superfarlig wing, men den kontroversielle nordjyde nåede aldrig dét, talentet varslede, selv om han i 1984 blev kåret som ”Årets Spiller” og spillede to VM-turneringer.

Heinz Ehlers’ gyldne karriere er der skrevet op ad stolper og ned ad vægge om. Fra den aktive tid i Sverige og Tyskland og på landsholdet. Og fra 2005 som træner. De sidste ni år i Schweiz. I foråret blev han i sin tredje sæson i Lausanne kåret som ”Årets Træner” i en af Europas stærkeste ligaer, valgt af kaptajnerne og trænerne i NLA. Og skal vi gætte på, at det ikke er sidste gang, han bliver hyldet.

Hvad mange måske ikke ved om pioneren Heinz, så markerede han sig for første gang for alvor for en større offentlighed, da han i november 1982 som 16-årig og den hidtil yngste blev udtaget til Pressens hold mod landsholdet.

De årlige kampe var meget populære på det tidspunkt, og Pressens hold har været springbræt for mange talenter til landsholdet. Til en kamp i Forum havde Pressen fået Dirch Passer i fuldt ishockeyudstyr til at give pucken op.

Heinz var sæsonen 1981-82 blevet topscorer på IK Aalborgs 2. divisionshold og var om sommeren rejst til Leksand, hvor han spillede på junior A-holdet.

Kampen UK-Pressen i Herlev Skøjtehal sluttede i øvrigt 5-5. Heinz’ kommentar i BT: ”Jeg er ikke helt tilfreds. Jeg kunne have gjort det bedre.”