RETRO: Han blev Danmarks første Superstar

Sådan så det ud, da Per Holten Møller for 35 år siden fik champagnen overrakt af Peter Fredberg efter sejren i Danmarks første Superstar.

Journalist Peter Fredberg fortæller om Danmarks første superstarkonkurrence, som blev vundet af en ishockeyspiller foran en håndboldspiller, en løber, en bokser, en femkæmper og en skytte.

Jeg har brugt udtrykket før: Ikonet fra Rungsted. For selvfølgelig er Per Holten Møller et ikon.

Backen, der dukkede op i slutningen af 60’erne, spillede 159 landskampe og deltog i 11 VM-turneringer i perioden 1970-85. Da han stoppede på landsholdet og startede trænergerningen i HIK, toppede han landskampstatistikken.

Mange vil vide, at han var ”Årets spiller” i 1977, landstræner 1989-94 og cheftræner for hjerteklubben Rungsteds guldhold 2002.

At hans far, Otto, vandt guld med Rungsted i 1963, og sønnen Joachim har vundet to DM-titler med Sønderjyske er også værd at nævne.

Men nu til noget helt andet. Danmarks første ”Superstar”.

Jeg havde stjålet idéen fra Sverige og arrangerede i 1982 i BT-regi den første superstarkonkurrence på dansk grund. Samlede seks af dansk idræts største navne og lod dem konkurrere i seks forskellige discipliner. Senere blev disse ”Superstar” meget populære, ikke mindst på tv.

Foruden bomstærke Per Holten deltog håndboldlandsholdets anfører Morten Stig Christensen, Europamesteren i professionel weltervægtsboksning Hans Henrik Palm, Nordens hurtigste mand Jens Smedegaard (200 meter på 20.52), VM-håbet i moderne femkamp Pernille Svarre og den olympiske guldvinder i skeetskydning, Kjeld Rasmussen.

Disciplinerne var tre kilometer cykling på tid på Ordrupbanen, hvor Ole Ritter sendte rytterne af sted, straffespark og kuglestød på Østerbro Stadion, armbøjninger og bordtennis i Idrætshuset og 100 meter fri i Øbro-Hallen. Ingen var specialister i nogen af øvelserne bortset fra Pernille Svarre i svømning.

Fighteren Per var hurtigst på cykelbanen og scorede som den eneste på alle seks straffespark. Han havde spillet fodbold på Hørsholms Sjællandsseriehold, men måtte droppe fodboldkarrieren på ordre fra den tidligere Rungsted-træner Dan Hobér, som tvang ham til at vælge mellem ishockey og fodbold.

I armbøjninger klarede han imponerende 44 på 30 sekunder, men måtte her se sig slået af Europamesteren Hans Henrik Palm med sølle én armbøjning.

Per Holten vandt historiens første danske ”Superstar” med ét point foran Morten Stig Christensen i en benhård kamp, hvor alle gav alt, hvad de havde.

Jens Smedegaard blev treer, Hans Henrik Palm firer, mens Pernille Svarre og Guld-Kjeld med bøllehatten, moustachen og de forvaskede cowboybukser, som mange vil huske skeetskytten for under OL i Moskva, delte femtepladsen.

Den glade Amager-dreng havde jeg en speciel oplevelse med i restauranten på skydebanen i den russiske hovedstad, efter at han havde plaffet den sidste due ned og fået guldet hængt om halsen. Vi sad under et interview og delte et par sejrsøl, mens Guld-Kjeld skrev autografer. På et tidspunkt blev han træt af skriveriet og gav mig medaljen om halsen. Og så var det min tur til at give autografer til de stakkels russere, mens Kjeld grinede lunt i skægget.

Tilbage til Superstar: Jovist var Per stolt over sejren i det fornemme selskab. Efter den sidste konkurrence, svømningen, blev sejrherren kylet i vandet af de slagne konkurrenter.

Da jeg for nogle år siden snakkede Superstar med Per, sagde han:

”Det er sjovt at blive mindet om den forrygende dag. Jeg husker den tydeligt. Det var også sjovt at møde de fem andre, som jeg kun kendte fra tv og aviser.”