RETRO: George snydt for VM-debut, men fik en bar opkaldt efter sig

George Galbraith fejrede sin 39 års fødselsdag i 1993 med pragtspil og 4-1 sejr over den nyoprykkede A-nation Storbritannien.

Peter Fredberg, ishockeyjournalist på BT siden 1970, skruer tiden tilbage til 1983, da George Galbraith blev snydt for VM-debut i Budapest.

Nogen har fået kager opkaldt efter sig. Tænk bare på Napoleon og den franske skuespillerinde Sarah Bernhardt. Andre en bar. Som Ernest Hemingway på Ritz i Paris, det mest berømte af hans mange vandingshuller.

Ikke for at sammenligne den tørstige forfatter med George Galbraith. Men tro det eller ej. Den legendariske Vojens-målmand har også fået en bar opkaldt efter sig.

Den ligger i kælderen ved siden af bowlingbanen på Hotel Stadion i Budapest. Den er egentlig ikke noget særligt. Trist og atmosfæreforladt som de fleste østeuropæiske hotelbarer. Vi er tilbage i 1983 i de glade dage i C-gruppen, og de danske VM-spillere og journalister døbte den med smil på læben ”George’s Bar”.

Her er forhistorien.

George Galbraith kommer fra den lille canadiske by med det indiansk klingende navn Petawawa i Ontario. Moderen er af indiansk afstamning. ”Det forklarer mit temperament,” sagde en leende George engang til mig.

Han havde en lovende fremtid i Canada, men ville gerne se lidt af Europa og spille ishockey. Inden afrejsen fra ishockeysportens moderland havde han ikke drømt om, at opholdet i Vojens ville vare mere end et år. Det kom altså til at gå meget anderledes, end den talentfulde, sortkrøllede og charmerende halvblodsindianer havde regnet med. Hvad alle i hockey-Danmark har været glade for.

Sønderjyderne tog fra starten George til deres hjerter. Efter fem år i Vojens fik han i foråret 1982 dansk statsborgerskab, og i december debuterede han på landsholdet i Pondus Cup. Under overskriften ”George har højeste europæiske klasse” kunne man efter turneringen læse i BT: ”Er George suveræn på Vojens’ klubhold, er han endnu bedre under hårdt internationalt pres.”

I marts 1983 når vi frem til dét, rubrikken på denne artikel refererer til. George Galbraith var i Budapest og klar til VM-debut efter seks år i Vojens, da IIHF trippede ham og meddelte, at han efter nye regler ikke var spilleberettiget.

En fortolkning, DIU ikke forstod og protesterede voldsomt mod. ”Justitsmord” skrev BT. George havde i et år været dansk statsborger, men blev ramt af en regelændring med tilbagevirkende kraft. Det viste sig i øvrigt senere, at IIHF havde begået en fejl.

Rungsteds Henrik Jensen var dermed eneste ”rigtige” målmand i VM-premieren (5-2 over Frankrig) med wingen fra Frederikshavn, Esben Nedermark, i målmandsudstyr som andenkeeper.

Heldigvis slap han med at åbne og lukke lågen. Hurtigt blev KSFs unge John Hansen fløjet til Budapest, da Rødovres Jan Widenborg med få timers varsel ikke kunne få fri fra arbejde.

Hvad skulle George nu få tiden til at gå med, mens kammeraterne trænede og spille kampe? Svar: George’s Bar. Det vil sige, det hed den ikke fra starten, men det blev den hurtigt døbt. Det var nemlig her, George søgte trøst – og vi journalister trøstede ham.

Når sandheden skal fra, var King George en af de mest seriøse ishockeyspillere, men at han var frustreret over at være dømt ude på tvivlsomt grundlag var forståelig.

Vidste du øvrigt, at George også har spillet en hel sæson i marken. I 1984/85 spillede han back for Vojens med en score på tre mål og tre assists i 32 kampe.