RETRO: Far og mor på landsholdet – og nu er børnene også

Peter Fredberg, ishockeyjournalist på BT i 45 år, skruer tiden et kvart århundrede tilbage til en herlig lovestory, da ekspeditricen gav Rødovre-spilleren Martin Asperup både kredit og sit hjerte:

”Lovestory på isen”. Sådan lød overskriften på en søndagsartikel i BT 3. marts 1991 som optakt til den første kamp i DM-finalen mellem Rødovre og Herning. For at gøre finalen færdig først vandt Todd Bjorkstrand i sin tredje sæson i Danmark sit første danske mesterskab. Herning udklassede de forsvarende mestre fra Rødovre med 3-0 i finaleserien.

Kærlighedshistorien handlede om Rødovres nybagte landsholdsspiller Martin Asperup og hans kæreste, Lisbeth. Den startede sådan:

Da Martin Asperup for tre år siden kom ind i en sportsforretning i Søborg for at købe et par sko på kredit, havde han ingen anelse om, hvad det skulle føre med sig. Den søde ekspeditrice gav ham både kredit og sit hjerte.

”Jeg havde aldrig set en ishockeykamp og kendte ikke Martin. Han spurgte, om jeg ville med i Gladsaxe Skøjtehal og se ham spille. Jo, tak, det ku’ da være spændende. Jeg kunne overhovedet ikke finde pucken på banen, så stærkt gik det,” ler Lisbeth.

Hun blev så grebet af det hurtige spil på isen, at hun selv begyndte af spille. I 1990, i sin anden sæson, var den 23-årige tidligere fodboldpige fra Feminas 1. divisionshold med til at vinde DM-guld for HIK. Og tre måneder senere blev hun fru Asperup.

”Jeg er HIK-fan om en hals, men når HIK møder Rødovre, holder jeg med Martins hold,” siger Lisbeth.

”Scorer jeg, er hun dén, der råber højest. Man kan altid høre, hvor Lisbeth er,” siger Martin.

Det var indledningen i BT-artiklen for et kvart århundrede siden. Og kærligheden holder stadig.

Gik Lisbeths drøm om en landsholdskarriere i fodbold i vasken på grund af en korsbåndsskade i 1986, kom hun på landsholdet i ishockey. Og familiens to børn, Josephine og Matthias, er landsholdsspillere i dag.

Martin Asperup startede karrieren i Gladsaxe kom via HIK til Rødovre, hvor han i perioden 1990-1993 vandt DM-sølv og to bronzemedaljer. Han spillede elleve landskampe (tre mål og én assist) og var med til at vinde C-gruppen i 1991 i Brøndby-Hallen.

Martin fik sit gennembrud i 1990-91, hvor han var en af de bedste i Europa Cup for Rødovre og blev udtaget til Pressens hold til den årlige kamp mod landsholdet. Så stærkt spillede den hurtige, rødhårede wing, at landstræner Per Holten Møller gav ham debut i fire nationers-turneringen i januar 1991 i Ungarn. Som Martin sagde til BT:

”Jeg havde det held, hvis man kan sige det sådan, at Henning Ludvigsen i den første kamp mod Frankrig blev skadet efter ti minutter. Jeg skulle have siddet på bænken og fik en uventet chance. Jeg kom ind og scorede i mit første skifte og lavede to mål og en assist.”

Lisbeth supplerede: ”Jeg er imponeret over, så hurtig Martin er på skøjterne. Han er blomstret efter skiftet fra HIK til Rødovre . Han er blevet bedre i hjørnerne og fighter både fremad og tilbage på banen. Han har fået større selvtillid og tør vise mere. Selvfølgelig kan han ikke lide at tabe. Hvem kan det. Men han er altid i godt humør, når han kommer hjem.”

I dag er Martin Asperup 47 år og sammen med Lisbeth flittig gæst til kampene i Metal Ligaen. Han er udlært blikkenslager og daglig leder af den tidligere landsholdsmålmand Jens Volfs VVS-firma.

Ægteparret Asperup følger i denne uge spændt med i, hvad der sker i Schweiz og Sydkorea.

Hvidovre-backen Josephine er med kvindelandsholdet til OL-kvalifikation i Arosa mod Schweiz, Tjekkiet og Norge. Kvinderne skal prøve at gøre det bedre end mændene sidste år i Minsk.

Det nye medlem af Gentofte Stars, Matthias, er med herrelandsholdet i Sydkorea, hvor det foruden den kommende olympiske værtsnation gælder Japan og Ungarn.

Med Rødovre Mighty Bulls ude af playoff-billedet har 21-årige Matthias taget den fornuftige beslutning at spille sæsonen færdig for Gentofte. Han havde endnu ikke været på isen med sine nye holdkammerater, da han debuterede med en sejr mod Frederikshavn White Hawks. Den skøjtestærke og smarte tekniker er en kæmpegevinst for ligaens stærkeste hjemmehold, som bliver dødsensfarlige for hvem som helst i slutspillet og kan spille sig frem til medaljekampene.

Matthias skiftede i 2011 til Frölunda sammen med Mads Eller. Og mens Mads har været en tur omkring Edmonton Oil Kings, Adirondack Thunder og Windsor Spitfires, har tryghedsnarkomanen Matthias været i Hvidovre, Malmø og Rødovre. De to Rødovre-drenge er nu genforenet i Gentofte Stars, ligaens succeshistorie.