RETRO: En Rødovre-legendes nedtur og optur

Michael Smidt i Rødovre Skøjte Arena med de fire billeder på væggen af Rødovre Mighty Bulls’ legender. Foto: Steen Marcussen

Journalist Peter Fredberg, ishockeymedarbejder på BT i 45 år, fortæller om Michael Smidt, som blev sendt hjem fra Canada og aldrig fik lov at spille på VM-hold med lillebror Lars Eller:

Lykkedes det ikke Michael Smidt at spille på VM-hold med sin ti år yngre lillebror, Washington Capitals’ Lars Eller, er han til gengæld kommet op at hænge sammen med Lars og de to andre NHL-spillere, som har fået deres hockeyopdragelse i Rødovre Mighty Bulls, Jannik Hansen og Mikkel Bødker fra San Jose Sharks.

De fire Rødovre-legender hænger side om side på Wall of Fame i foyeren i Rødovre Skøjte Arena. I traditionsklubben på den københavnske vestegn er de stolte af dem, forstås.

For Michael Smidt, 38, en stor ære at blive optaget i det fornemme selskab. Men lad os starte med hans livs skuffelse. Da han i sidste cut blev fravalgt til VM-holdet i Quebec i 2008 og sendt hjem fra Canada, netop som han troede, at drømmen om at spille VM i hockeysportens moderland med Lars skulle gå i opfyldelse. Lars VM-debuterede således uden storebror ved sin side.

Landstræner Mike Sirant var kommet til Canada med 16 forwards og skulle bruge 14. To ville blive skuffet. Den første, der blev sorteret fra, var Kirill Starkov, som året forinden VM-debuterede i Moskva. Den anden var Michael Smidt.

Sådan oplevede Michael bagsiden af medaljen i Canada:

”I den sidste testkamp, før vi skulle videre til Quebec, spillede vi mod Schweiz i St. Hyacinth. Mike Sirant lod mig stå over. Som han sagde: ”Jeg ved, hvad du står for. Bare tag det roligt.” Det var meningen, træneren ville sætte navn på angriberen, der skulle hjem, om aftenen efter kampen, men der skete ikke noget,” siger han.

”Da vi stod i lobbyen på hotellet om morgenen og skulle ud til bussen, blev jeg prikket på skulderen af manager Kim Pedersen. Han tog mig til side og fortalte, at jeg var blevet spiller nr. 15. Mike Sirant havde ikke selv mod til at give mig beskeden. Jeg fik penge til en taxa, hentede mit udstyr og kørte de hundrede kilometer alene til lufthavnen. Dér sad jeg så og funderede over livet. Det var hårdt. Men det er længe siden nu.”

Michael Smidt fik ikke flere VM-turneringer. Det blev til i alt fem med VM-debut i B-gruppen i Ljubljana i Slovenien i 1998 og den sidste i Moskva i 2007. To gange på hold med Jannik Hansen (2005 i Innsbruck og 2006 i Riga). Han spillede også sammen med Jannik i to sæsoner i Rødovre (2002-04).

108 landskampe blev han noteret for, og i en flot karriere i Mighty Bulls blev det til et pænt stykke over 600 førsteholdskampe for den hårdtarbejdende playmaker, som altid gav hundrede procent. Få spillere i den danske liga havde større betydning for sit hold end kaptajnen Michael. Han debuterede som 16-årig og spillede sin sidste kamp som 34-årig i DM-kvartfinalen mod Aalborg Pirates i 2014. Som et kuriosum kan nævnes, at han er født i Aalborg, som han også havde en afstikker til og vandt to sølvmedaljer med.

I Rødovre Mighty Bulls blev det til guld i 1999, sølv i 2001, bronze i 2009 og 2013 og pokaltitlen i 2008. I guldsæsonen blev han af Danmarks Ishockey Union kåret som Rookie of the Year. At han skulle op at hænge ved siden af NHL-drengene var ikke nogen svær beslutning.

”Det gør mig varm om hjertet at komme ind i mit gamle hjem, Rødovre Skøjte Arena, og se de fire billeder på væggen. Jeg er stolt over det skulderklap, klubben har givet mig,” siger han.

Michael Smidt sluttede karrieren nærmest fra den ene dag til den anden. Efter i en årrække at have lagt så stor en del af sin tid og energi i hockeyen trængte han til at komme væk og få en pause.

”Det sker, at jeg kigger ud i hallen og ser en kamp. Jeg følger jo med i, hvordan det går klubben og min lillebror Mads. Jeg har stærke følelser for Mighty Bulls, og det skræmmer mig egentlig lidt. Men lige nu har jeg for travlt til at spekulere i, om der på et tidspunkt bliver tid til hockey på et eller andet plan,” siger han.

Sammen med sin kæreste, Helene, har han en sushikæde, Sushi2500. Foreløbig med fire butikker. Den femte åbner til sommer.

Den mangeårige Rødovre-kaptajn, Michael Smidt, har kastet sig over sushi og står her foran sin og kæresten Helenes fire forretninger. Den femte åbner til sommer. Foto: Steen Marcussen

”Der er meget arbejde, og jeg lægger al energi og krudt i forretningen og min familie. Jeg har en datter, Lilja, på to år og en bonusdatter, Silke, på ni år,” siger Michael Smidt.

Under et familiebesøg hos Lars i Washington i januar så han to kampe med Capitals og en Lars i sit livs form.

”Lars har fået en mere offensiv playmakerrolle end i Montreal. Det klæder ham godt. Han har fået større spilleglæde og større ansvar og rutine. Holder han det her niveau, bliver det hans bedste sæson i NHL. I mine øjne er Washington Capitals et hold med potentiale til at gå hele vejen,” siger han.