RETRO: Eller anede ikke, han debuterede med brud på hånden

Peter Fredberg, BTs ishockeymedarbejder i 45 år, fortæller om Washington-stjernens dramatiske landsholdsdebut som 17-årig i 2007 og det nye VM-perspektiv:

Mens jeg glæder mig over Lars Ellers fem års superkontrakt med Washington Capitals til godt 100 mio. kroner og det nye VM-perspektiv, aftalen åbner, skruer jeg tiden tilbage til en 17-årig Rødovre-drengs debut på landsholdet i en VM-test 12. april 2007 i Kassel i 2-4 nederlaget mod Tyskland.

Blandt tilskuerne var Lars’ far, Olaf Eller, som 30 år tidligere debuterede på landsholdet i Pondus Cup i Forum og i sin lange karriere spillede 104 kampe med løven på brystet. Da vi var i Tyskland sammen, var senior cheftræner for Frederikshavn White Hawks.

Lars debuterede sammen med sin holdkammerat fra det svenske U20-mesterhold Frölunda, Mikkel Bødker. De to supertalenter havde fået chancen af landstræner Mike Sirant efter afbud fra den fodskadede Bo Nordby og den sygdomsramte Jens Nielsen.

Tidligere på sæsonen havde Lars og Mikkel været med til at spille Danmark op blandt de ti bedste nationer i U20 og U18.

Playmakeren Lars lavede forarbejdet til Rasmus Olsens 1-0 mål, men sluttede kampen med store smerter i den ene hånd. Umiddelbart var man ikke i stand til at se, at han havde fået et kompliceret brud. Det var formentlig kun slaget, skønnede man, og han var også med i andendagsgildet i Krefeld (et nyt 2-4 nederlag).

Bruddet blev først opdaget af St. Louis Blues’ læger, efter at Lars i juni var blevet draftet i første runde som nr. 13 (en rekord Mikkel Bødker slog året efter, da Arizona Coyotes valgte ham som nr. 8).

Havde St. Louis Blues vidst, at der ventede Lars en operation, var det ikke sikkert, at han havde været deres førstevalg. Hans unikke talent til trods. I sine første fem sæsoner i Nordamerika var han også igennem to skulderoperationer, men er hver gang vendt stærkt tilbage.

”Jeg tror ikke, at St. Louis Blues var tilfreds med, at Lars skulle opereres,” siger Olaf Eller i et tilbageblik.

At der ventede Lars en stor karriere, var ingen i tvivl om dengang. Men at han elleve år efter sin landsholdsdebut, som kostede et brud på bådbenet, en af knoglerne i håndroden, skulle score godt 100 mio. kroner, dét havde næppe mange haft fantasi til at forestille sig.

Lars har bygget oven på sit spil i Washington Capitals, ikke mindst på det offensive plan, og er i gang med sin hidtil bedste NHL-sæson. At han er en nøglespiller, man forventer meget af i kampen om Stanley Cup i år og i de kommende år, understreges af, at han er den eneste, Washington Capitals har skrevet kontrakt med under sæsonen i de seneste fem år. Normalt venter klubben til efter sæsonen.

Nu skal Lars ikke gå og frygte at stå som kontraktløs før VM. I det tilfælde havde han formentlig meldt fra på forhånd, da en skade under VM kunne koste en kontrakt. Bliver Washington Capitals slået i første runde i playoff – og han i øvrigt er skadesfri – er han klar til Boxen.

Måske kunne han have scoret en endnu større kontrakt med en anden klub ved at vente til efter sæsonen. Men frem for pengene valgte han den ro og tryghed, det giver at have de kommende fem år på plads for sig selv og familien.