RETRO: DM-krigen: Jylland fører 35-25

Sådan så det ud i BT, da Herning fejrede guldet i 1987, og ellevilde spillere smed træner Frits Nielsen – med champagne i den ene hånd og øl i den anden - så højt til vejrs, at han ramte loftet i omklædningsrummet i Kostalden. Foto: Palle Hedemann

Journalist Peter Fredberg, i 45 år BTs ishockeymedarbejder, mindes dengang i Kostalden, da Herning-træner Frits Nielsen ramte loftet med champagne i den ene hånd og øl i den anden:

For 61. gang skal der kåres en dansk mester i ishockey. Titlerne er fordelt med 35 til jyske klubber og 25 til sjællandske. De sjællandske klubber dominerede totalt i pionertiden med elleve titler (KSF syv, Rungsted og Gladsaxe hver to), inden et vesthold, Esbjerg, i 1969 satte hovedlandet på DM-kortet på den kunstfrosne isbane på cykelbanens inderkreds.

Det sidste par generationer har jyske klubber taget godt for sig af retterne med Herning som topscorer med 16 mesterskaber. Det første i 1973, det seneste i 2012. I de sidste fem år har Sønderjyske erobret tre titler og Esbjerg Energy to, mens Danmarks mest vindende klub beskedent har holdt sig tilbage med to sølvmedaljer.

Historiens første DM-guld blev i øvrigt vundet af Rungsted i 1955 med finalesejr over storfavoritterne fra KSF på Peblingesøen. Bronze til Silkeborg (50’ernes suverænt bedste jyske klub), som dagen forinden på hjemmebane var blevet jysk mester. Med stavene over skulderen var de nybagte jyske mestre hastet af sted østpå, hvor de dødtrætte løb ind i store øretæver om søndagen. Først i Hørsholm, derefter på Peblingesøen.

I tre år (1957, 58 og 59) blev der slet ikke spillet om DM-titlen på grund af det drilske og uberegnelige vintervejr. Hatten af for dansk ishockeys pionerer, som formåede at holde liv i sporten under primitive og ofte håbløse forhold på søerne og de overrislede baner.

Jeg har haft fornøjelsen at følge kampen om DM-guldet hvert år siden 1971. Dengang Østerbro-klubben KSF udvandrede i anden periode i den sidste kamp i Gladsaxe Skøjtehal i protest mod hjemmeholdets ”svinske og farlige spil”, som KSFs anfører og formand, Guddi Høybye, forklarede det. En af de DM-krige, man husker. Gladsaxe havde endda sikret sig titlen inden kampen mellem de to ærkerivaler.

Stor ballade, forstås. Guddi Høybye blev idømt to års karantæne, men straffen blev senere sat ned til ét år. Den legendariske KSF’er, som stadig er indehaver af den længste straf i dansk ishockey, var i sin lange karriere med til at vinde otte danske mesterskaber, og i 2017 blev han som 77-årig optaget i DIUs Hall of Fame.

I dette tilbageblik er jeg faldet over Hernings tredje mesterskab i 1987. Første guld i ti år. Det blev sikret med en 6-1 sejr over Rødovre i Kostalden i DM-slutspillet. Herning-målmand Lars Pagh, der stod en pragtkamp og først blev passeret 48 sekunder før tid af Rødovres bedste spiller, Jesper Duus, sagde: ”Dejligt at vi nu kan tage til Frederikshavn uden kravet om sejr hængende over hovedet.”

Den eneste, der havde været med på alle tre Herning-guldhold, Jacob Richter, udbrød: ”Dét her er det største, jeg har oplevet.”

Hernings omklædningsrum lignede et karneval i Rio efter udklasningen af sidste års guldvindere. På rekordtid blev den ene champagneflaske efter den anden tryllet frem, og træner Frits Nielsen – med champagne i den ene hånd og øl i den anden – blev kastet så højt til vejrs af ellevilde spillere, at han ramte loftet.

Frits Nielsen havde været spiller på det første uldjyske mesterhold i 1973 og vundet guld med AaB i 1981. Han var i mine øjne sin generations bedste danske forward med sin speed, sit målinstinkt og blik for spillet. To gange blev han kåret som Årets Spiller.

”Det er svært at sammenligne mesterskaber som spiller og som træner, men som træner lægger man det største engagement i det,” sagde han.

Frits var træner i Herning i en periode, hvor uldjyderne vandt fem danske mesterskaber. Han grundlagde Hernings guldalder.

Årets Spiller og modtager af Herbert Knox-pokalen i 1987 blev Rødovres VM-målmand John Hansen. Det var dengang, spillerne stemte. Johns kollega Lars Pagh: ”Fuldt fortjent. Han fik også min stemme.”

Hvem fik så ”Big John” Hansens stemme? ”Jeg stemte på Erik Lodberg. En god spiller og en stor fighter,” sagde han. Esbjerg-forwarden måtte vente seks år, inden det blev hans tur til at få prisen som ”Årets Spiller”.

Nu er spørgsmålet: Vinder Herning i næste måned DM-guld nr. 17?

Hvis man skal tro mit tip inden sæsonstarten, er svaret ja. Nu får vi se.