RETRO: Dengang Rungsted dominerede ligaen

Den situation så man mange gange i Rungsted: Stefan Elvenes jubler over en scoring, og storebror Roger står klar med gratulationerne.

Journalist Peter Fredberg skruer tiden tilbage til 2002, da Elvenes-brødrene og Leonid Truhno førte holdet fra Nordsjælland til tops for første gang i 39 år.

Når man i et par generationer har skrevet om den danske liga, er der i sagens natur mange afgørende DM-kampe, man har glemt. Der er også en del, man husker.

Selvfølgelig mindes man det crazy og surrealistiske overtidsdrama i Esbjerg i 2004. Da Aalborg i den syvende kamp i DM-finalen smed guldet væk med en 2-0 føring med under to minutter tilbage, og Esbjerg kvitterede fire sekunder før tid i ordinær kamp.

Eller hvad med dramaet i Frederikshavn fire år tidligere. Hvor Ilja Dubkov med sin scoring til 7-6 sikrede vendelboerne guldet i den afgørende DM-kamp i overtiden mod Herning sølle 13 sekunder før, at kampen skulle være afgjort på straffeslag. Den ekstatiske jubel dengang i Esbjerg og Frederikshavn rungede længe i ørerne.

I en tredje kamp, jeg her vil nævne, var det til gengæld småt med spænding. Jeg husker den for noget helt andet. Midt i anden periode i den tredje kamp i DM-finalen i 2002 i Hørsholm mellem Rungsted og Odense blev jeg ringet op fra BT med besked om, at jeg godt kunne pakke sammen. Journalisterne strejkede. Derfor skrev jeg aldrig om kampen, der gjorde Rungsted til danske mestre for første gang i 39 år.

Rungsted Cobras var i særklasse den sæson. Sjældent har en klub vundet DM så overbevisende. De vandt grundserien i den daværende Sanistål Liga med en margin på syv point til Odense og otte til Frederikshavn. I kvartfinalepuljen vandt de alle seks kampe, og i semifinalen og finalen kørte de over henholdsvis Frederikshavn 3-1 og Odense 3-0.

I et tilbageblik siger guldholdets cheftræner, Per Holten Møller:

”Jeg har aldrig trænet et hold med en så god kemi spillemæssigt og mentalt. Der var en fantastisk fin balance.”

Holdet talte navne som Leonid Truhno, Roger og Stefan Elvenes, Nicolas ”Mini” Monberg, Mads True, Alexander Sundberg, Nicolai Clausen, Henrik Bjerring, Randy Maxwell, Dale Jago, Daniel Granquist, Alexandr Siskovich, Dennis Olsson, Morten Dahlmann og Jesper Gram.

Leonid Truhno blev ligaens topscorer med 82 point (28 mål og 54 assist) i 49 kampe, seks point flere end Stefan Elvenes. Men styrmanden på guldholdet var i Per Holten Møllers øjne Roger Elvenes.

De teknisk begavede Elvenes-brødre kom fra Rögle, hvor de havde spillet sammen med Heinz Ehlers, Jens Nielsen, Ronny Larsen og Kristian Just.

”Storebror Roger var playmakeren, der ladede pistolen, og Stefen var afslutteren, der fyrede den af. De havde utrolig stor værdi for holdet og gav Leonid ekstra gejst,” mindes Per Holten Møller.

Bomberen Nicolas ”Mini” Monberg brillerede med 18 point i slutspillet og blev kåret som årets danske spiller. Han var sammen med Mads True, Alexander Sundberg og Henrik Bjerring på holdet, som få uger efter DM-triumfen spillede Danmark op i VMs A-gruppe. På det historiske hold i Ungarn var også de to tidligere Rungsted-spillere Peter Hirsch og Morten Green.

Året efter DM-guldet blev en 15-årig Slava Truhno rykket op på Rungsteds hold, og for første gang i den danske liga spillede far og søn på samme hold.

Leonid Truhno er i en alder af 55 år på det russiske veteranlandshold, og 31-årige Slava har i denne sæson spillet for Lørenskog i Norge.

På væggen i Bitcoin Arena hænger Rungsted-legenderne Leonid Truhno, Stefan Elvenes og Nicolai Clausens trøjer.

Bomberen Nicolas ”Mini” Monberg, tv, havde sin store andel i Rungsted-guldet i 2002 og blev kåret som årets spiller. Her står han med The Canadian Ambassador’s Cup sammen med årets ungdomsspiller, Kasper Degn, Herning Blue Fox.