RETRO: Den nordjyske fighter med det sprudlende humør og sovehjertet

BTs Peter Fredberg har fulgt landsholdet siden 1970 og fortæller her om Frederik Åkesson, den første dansker, der rundede 200 landskampe:

En milepæl blev rundet 7. februar 2003 i Danmarks første landskamp på hjemmebane som A-nation.

Den nordjyske gigant, Frederik Åkesson, spillede som den første i dansk ishockey landskamp nr. 200. Jubilæet blev fejret med en 2-1 sejr over Polen i VM-generalprøven Intrum Justitia Cup i Odense.

”Når snakken falder på rekordmanden Frederik Åkesson, er der fire ting, der går igen: Hans bundseriøse indstilling til sin sport, sprudlende humør, lederegenskaber og sovehjerte,” skrev jeg i min indledning til jubilæumsartiklen i BT.

Det med sovehjertet blev med glimt i øjet uddybet af holdkammeraten fra Aalborg, Ronny Larsen:

”Når Åke lukker øjnene, går der ikke to sekunder, før han sover. Han kan falde i søvn midt i en sætning. Men når det er sagt, så er han en fantastisk kammerat. Altid glad og positiv og i forreste række, når der skal kæmpes.”

Landstræner Mikael Lundström gav Åke denne varme og anerkendende karakteristik: ”Mit fyrtårn fra Aalborg.”

Jo, fighteren og humørbomben med sovehjertet var et fyrtårn.

Jesper Damgaard: ”Åke er en god, stabil holdspiller, som man altid kan regne med. Han gør ikke tingene sværere, end de er.”

Jesper Duus: ”Jeg deler værelse med ham, og det eneste negative, jeg kan sige om ham, er, at han er temmelig støjende, når han sover.”

Inden sin jubilæumskamp sagde hovedpersonen selv:

”For mig er ishockey en livsstil. Jeg nyder at komme til træning og glæder mig til hver kamp. Fællesskabet omkring sporten tæller utrolig meget. Jeg føler mig privilegeret og er taknemmelig over alt det, jeg har nået.”

Frederik Åkesson spillede 231 landskampe (19 mål og 45 assist) og deltog i 15 VM-turneringer. Han debuterede i VM i 1989 i Norge og spillede sin sidste VM-turnering 16 år senere i Østrig.

Han er en af de fire spillere, der har repræsenteret Danmark i både C-, B- og A-gruppen. De tre andre er Jesper Duus, Jens Nielsen og Ronny Larsen.

Han var uden for landsholdet, da Danmark rykkede op i 2002 i Ungarn, men Mikael Lundström hentede ham tilbage.

Frederik Åkessons sidste to landskampe i 2005 i Innsbruck vil gå over i historien. Hvilket drama. Danmark slog Østrig 4-3 og Tyskland 3-2. Efter den kollektive nedsmeltning i 3-4 nederlaget mod Slovenien efter føring 3-0 havde ikke mange troet, at Danmark ville rejse sig og tage maksimumpoint mod Østrig og Tyskland og overleve i A-gruppen.

DIU havde en plan B med i bagagen, hvis det værst tænkelige skulle ske, men heldigvis blev der ikke brug for at søge værtsskabet for det kommende års B-gruppe.

Da Åke kom ud i boksen efter at have lagt op til Frans Nielsens sejrsmål mod Østrig i det 48. minut, fik han et black out og var bevidstløs i nogle sekunder. Tidligere i perioden var han blevet crosschecket i ryggen og havde fået et kraftigt smæld.

Fire blokader i ryggen var ikke nok til at få fighteren klar til skæbnekampen mod Tyskland. Han blev testet under opvarmningen, men måtte opgive at spille og sad omklædt i boksen under kampen. Først under den euforiske sejrsjubel kom han på isen.

Den første danske ishockeyspiller, der spillede 100 landskampe, var den legendariske Gladsaxe-målmand, nu afdøde Bent Roland Hansen. Han fejrede jubilæet i den sidste kamp i VM i Las Palmas på Gran Canaria i 1978.

Rekordmanden i dag er Morten Green, som inden de kommende landskampe i Rødovre Skøjte Arena mod Sydkorea og Norge står på 281 landskampe.

Undertegnedes påstand er, at Morten aldrig bliver vippet af pinden som rekordholder. Spillere med større potentiale end Rungsted-drengen spiller i Nordamerika eller er på vej derover og vil kun glimtvis være til disposition for landsholdet.