RETRO: Den første sag om sorte penge i dansk ishockey

Journalist Peter Fredberg, der har skrevet om ishockey siden 1970, fortæller om en sag i hedengangne Brøndby IC:

Penge under bordet var ikke et ukendt begreb i begyndelsen af 70’erne. Men selv om flere historier dukkede op i medierne, fik det først konsekvenser i sæsonen 1974/75.

Proppen røg af med et brag i Brøndby IC i klubbens første og eneste sæson i den bedste række, 1. division.

Hovedpersonerne i sagen om de ulovlige penge var formand Bent Aabrink og klubbens canadiske målmand, Dwight ”The Cat” Watson. En seksspaltet overskrift i BT mandag 20. januar 1975 lød: ”Vi var tvunget til at overtræde DIFs antikverede amatør-love.”

”Hvornår vil man i dansk idræt erkende, at man ikke har fulgt med i pengespørgsmålet. At DIFs love trænger til en modernisering,” lød det fra Bent Aabrink, som af Danmarks Ishockey Union var blevet idømt godt to års karantæne for at have betalt Dwight Watson under bordet for at spille for BIC.

”Der er noget galt, når enhver ved, at der udbetales ulovlige honorarer i dansk topidræt, men alle lukker øjnene for det. I BIC var amatørlederne tvunget til – for at holde sammen på klubben – at overtræde DIFs antikverede love. Jeg føler med bitterhed, at DIU har benyttet sig af en kær lejlighed til at gøre os til syndebukke for egen dårlig samvittighed. Jeg håber, Brøndby-eksemplet vil lægge op til en diskussion om de sorte penge, som alle ved eksisterer.”

DIU stadfæstede på et bestyrelsesmøde dommen over Brøndby IC: Degradering til 2. division for sportslig svindel med spillerkøb.

”Pengespørgsmålet har længe skabt uhygge, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at komme det til livs. Jeg kan oplyse, at vi med det samme går i gang med at kræve alle kontrakter i dansk ishockey på bordet, både udenlandske og danske spilleres,” siger DIUs formand, Keld Vestergaard.

”Desuden vil vi kræve, at alle spillende trænere (Dwight Watson var én af dem, red.) for at få udbetalt de maksimalt tilladte 800 kr. om måneden skal have gennemgået DIUs kursus 1 og 2 eller anden tilsvarende uddannelse, samt at de skal virke som spillende trænere mindst fem timer om ugen.”

Dwight Watson var året forinden blevet dansk mester med Gladsaxe og sluttede karrieren med karantænen i Brøndby IC. I sidste måned døde han i Mexico (omtalt i en tidligere RETRO). Mange hockeyspillere og fans vil huske ham fra den mexicanske restaurant Chico’s Cantina, som han i over 25 år drev i Borgergade i det indre København.

På initiativ af hans gode ven, Richard David, var der fornylig en mindesammenkomst for Dwight Watson i det tidligere Chico’s Cantina. Blandt deltagerne var Lars Seier Christensen, investor i Rungsted Ishockey og navnesponsor i Rungsted Seier Capital.

”Jeg arbejdede som ung i halvandet år i køkkenet hos Chico’s for at tjene lidt ekstra og lærte Dwight at kende som en sød og hyggelig fyr. Det var en sjov tid, som jeg mindes med glæde,” sagde Lars Seier under mindesammenkomsten.