RETRO: De ubesejrede – 40 år siden

19. marts var det 40 år siden, Danmark for første gang spillede en rigtig stor VM-landskamp på hjemmebane. Det var i 1977 mod Italien i Forum på Frederiksberg foran 7000 tilskuere. Faceoff.dk tager dig her en tur med tilbage til en fantastisk match, der bør huskes som en stor, stor begivenhed i dansk ishockey:

Det var et stærkt dansk hold, der stillede op til VM i 1977. Måske det stærkeste nogensinde med en god blanding af rutine og talent og den første generation af store spillere opvokset på ”dansk kunstis” og ikke blot på søerne rundt omkring.

Navne som målmand Bent Roland Hansen, Søren Gjerding, Frits Nielsen, Steen Schou, Jesper Hviid, Egon Kahl og Jan Andreasen og kaptajnen Nis Petersen udgjorde et solidt fundament i en turnering, hvor modstanden var til at overskue.

Frankrig og Bulgarien var på papiret overkommelige modstandere med et stærkt hjemmepublikum i ryggen, mens der ikke var den mindste tvivl om, at Danmark ville slå Spanien, Belgien og Storbritannien.

Arrangørerne havde tilrettelagt det sådan, at danskerne ville møde den på papiret stærkeste modstander, Italien, i sidste spillerunde – og det skulle vise sig at være en rigtig god idé.

Et kapløb om mål
Kampene op til finalen blev et kapløb om mål mellem Danmark og Italien, der året forinden var rykket uheldigt ned i C-gruppen på trods af fem point i syv kampe. Italienerne var skarpest og kunne notere sig følgende sejrsrække, inden finalen i Forum:

Frankrig (8-2), Bulgarien (6-0), Spanien (12- 0), Belgien (21-1) og Storbritannien (15-1). Danmark svarede igen med fem sejre: Frankrig (3-1), Bulgarien (6-3), Spanien (14-3), Belgien (27-4) og Storbritannien (9-2).

Der var med andre ord lagt op til en gedigen finale på sidste spillerunde i det, der blev kaldt det bedste og mest velarrangerede C-VM nogensinde. Men Italien havde fordelen ved at kunne nøjes med uafgjort med en målscore på 62-4, mens Danmark måtte nøjes med en score på 59-13 efter de første fem kampe.

Det er ofte set, at et VM-hold på hjemmebane får vinger, når det bliver båret frem af et fanatisk publikum, og ishockeyfeberen havde i allerhøjeste grad bredt sig i København op til finalen mellem de to suverænt bedste hold i turneringen.

Propfyldt i Forum
7000 mennesker – det højeste antal nogensinde til en ishockeykamp i Danmark – var officielt inde i Forum 19. marts 1977, hvor folk stod helt nede på cykelbanen og heppede på de danske drenge i den hidtil mest betydningsfulde landskamp i dansk ishockeyhistorie.

Med Richard Davids store succeser i dansk ishockey og hans samtidige glæde ved Danmark, var det logisk, at DIU efter en enkelt sæson med Dan Hobér i spidsen, havde ansat David til at tage sig af landsholdet ved den første VM-turnering nogensinde på hjemmebane.

Det viste sig, at Richard David var den rigtige mand til at pumpe den nødvendige optimisme og spilleglæde ind i det stærke landshold.

Den store brøler
Men det viste sig også, erkendte Richard David i nederlagets stund, at han begik en taktisk brøler, da Danmark syv minutter inde i tredje periode førte 2-1 og var på vej til oprykning til B-gruppen for første gang nogensinde.

Steen Schou, den dobbelte danske målscorer, sad i straffeboksen, og danskerne kæmpede alt, hvad remmer og tøj kunne holde for at holde den spinkle føring.

”Her tog jeg Jesper Hviid og Egon Kahl ud til fordel for Frits Nielsen og Søren Gjerding. Det skulle jeg aldrig have gjort. De førstnævnte havde godt fat i italienerne, og jeg burde have ladet dem fortsætte, indtil vi havde fået et face off i den italienske zone. Desværre gik det modsat”, sagde en ærgerlig landstræner efter kampen til Ekstra Bladet.

2-2 og dermed italiensk oprykning til B-gruppen, mens ”De Ubesejrede,” som danskerne blev kaldt flere steder, måtte tage endnu en tørn i C-gruppen efter en kamp, der, efter en forsigtig første periode, bølgede frem og tilbage i et hæsblæsende tempo.

Vi skal nok komme op
Med få sekunder tilbage havde backen Lennart Hvied en fantastisk mulighed for at score til 3-2, men hans slagskud bragede forbi det italienske mål, hvor Frits Nielsen ellers havde placeret sig for at skærme for målmanden og tage vare på en eventuel returpuck.

Trods det ærgerlige resultat var der glæde i den danske lejr.

”Der er måske ikke så meget at være stolte af lige nu. Men når vi først får det hele på afstand, er der faktisk masser af positivt at tænke over. Vi er trods alt ubesejrede hele sæsonen, og kan vi bare holde sammen på holdet til næste år, skal oprykningen nok blive en realitet”, lød landstræner Richard Davids facit i Jyllands-Posten efter ishockeyfesten i Forum.

Desværre var vilkårene problematiske for de danske spillere, der ikke var i nærheden af at være hverken fuldtids- eller halvtidsprofessionelle, og derfor var der flere, der mere end overvejede at takke af.

Blandt andre Steen Schou, der ellers var bedste mand på Ekstra Bladets VM-rangliste over de danske spillere.

”Det er ikke af manglende lyst, jeg siger stop på landsholdet. Men jeg kan simpelthen ikke byde min familie at fortsætte. I de seneste måneder har al min tid været optaget af ishockey, og så meget kan jeg simpelthen ikke forsvare at være hjemmefra fremover”, sagde Steen Schou.