RETRO: De radioaktive dynamit-drenge

Det skete for 27 år siden: I det 30 grader varme radioaktive vand i bjergene over kurbyen Villach interviewer Peter Fredberg, yderst til højre, spillerne Heinz Ehlers, tv., og Frederik Åkesson og landstræneren Per Holten Møller.

Lige om lidt kastes VM-pucken i Kosice og Bratislava. Bøjgaard & co. er klar med over hundrede TV-timer fra Slovakiet, og herhjemme vil vi spændt sidde klistret til skærmen, når Heinz Ehlers sender sine folk på isen.

Lad mig skrue tiden tilbage til et af de år (1992), da den nuværende landstræner var holdets bærende spiller, og Per Holten Møller var coach. Det var året efter Danmarks sejr i C-gruppen i København. Første og med garanti også sidste danske turneringssejr i den internationale 3. division.

Jeg skal ikke gøre mig klog på den naturlige radioaktivitets positive virkning på den menneskelige krop, men under B-VM i kurbyen Villach i delstaten Kärnten i det sydlige Østrig fik jeg en idé på en blød fridag.

Jeg fortalte Per Holten Møller og to af hans nøglespillere, Heinz Ehlers og Frederik Åkesson, at radioaktiviteten, som en lille lokal sø var berømt for, og som kurturister hvert år strømmede til, var godt for sundheden. Jeg indvilgede selv i at hoppe i det helbredende vand for at vise, at der ikke var noget at være nervøs for. Måske ville et hold med en radioaktiv træner, en playmaker og en back endda gøre forskellen i de sidste kampe. Hvem ved.

Jeg kan huske, at Heinz med nordjydens medfødte skepsis ikke var meget for eventuelle bivirkninger, men han sprang alligevel i det 30 grader varme helsebringende vand i den vulkanske bjergsø over Villach.

En rolig Per Holten bemærkede: ”Det er sundt for spillerne at komme væk fra hotellet og hallen og tænke på noget andet.”

Overskriften kunne selvfølgelig kun hedde: Radioaktive dynamit-drenge. Og hjalp det radioaktive stunt så? Lad os bare sige ja.

Danmark vandt de sidste tre kampe. Det gav en samlet fjerdeplads tæt på bronzemedaljerne. Et skridt op ad på verdensranglisten til nr. 16 af 32 nationer og en ny billet til Team Danmarks elitegruppe. Det var man ganske godt tilfreds med for 27 år siden.

Min rangliste efter VM i Villach så sådan ud: 1. Heinz Ehlers. 2. Jesper Duus. 3. Lars Pagh. 4. Torben Schultz. 5. Ulrik Larsen. 6. Kristian Just. 7. Erik Lodberg. 8. Frederik Åkesson. 9. Henning Ludvigsen. 10. Jens Carlsen. DIU valgte Ehlers, Duus og Schultz som de tre bedste danske spillere.

Heinz Ehlers var anfører, topscorer (80 point i 40 kampe) og stjernen på Rögles nyoprykkede Elitseriehold og sagde efter en sæson med omkring 70 kampe:

”Jeg er dødtræt, men mere i hovedet end i benene. Nu vil jeg ikke se et par hockeyskøjter før august.”

Hverken Heinz eller nogen af de andre, der var med i Villach, incl. denne signatur, drømte i 1992 om, at Danmark engang skulle etablere sig blandt verdens stærkeste ishockeynationer.