Retro: Da Tårnby var på toppen

I en enkelt sæson har Amager-ishockeyen optrådt i den bedste række. Det blev til en hurtig exit. En gammel kæmpe fortæller her om ”guldalderen” i amagerkansk ishockey

Det var i vinteren 1971. Tårnbys ishockeyhold havde netop sikret sig oprykning til 1. division og gutterne var på vej hjem over Storebælt.

De muntrede sig med fællessang og jubelråb og larmede så meget, at en vis grosserer Brock, der også var med på færgen, besluttede sig for at ringe og klage til selveste Gunnar Nu Hansen, DR’s legendariske sportskommentator.

Om klagen nogensinde nåede frem eller blev taget til efterretning, melder historien ikke noget om, men Tårnby-spillernes fest fortsatte hele vejen hjem.

I en kvalifikationsserie med Frederikshavn, Skovbakken og Herlev havde Tårnby scoret maksimumpoint og tabte blot en af 20 kampe i hele sæsonen. Hjemme blev triumfen fejret på rådhuset med portvin og en belønningscheck på 500 kroner.

En af Tårnbys triumfatorer fra dengang hedder John Hansen. Omkring 43 år efter Tårnbys – og Amager-ishockeyens – eneste oprykning nogensinde til landets bedste række – er han mødt op til en snak om gamle dage i cafeteriaet i Kastrup Skøjtehal.

50 år med hockey
John Hansen er stadig aktiv oldboys-spiller. Skøjter lidt med de gamle venner en gang om ugen, og har også stadig ishockeyhjerte og overskud til at arbejde med de unge spillere i Amager Jets.

I marts 2014 var han med til at fejre 50 års-jubilæet for ishockeyen på Amager, der begyndte som Amager Skøjte- og Ishockey Klub i 1964.

– Vi var otte-ti gutter løb friløb sammen ude i Gladsaxe og blev enige om, at vi skulle spille ishockey, siger John Hansen, der begyndte at spille halvandet år efter klubbens stiftelse.

Det var tre arbejdskammerater fra det lokale valseværk, Gunnar Jensen, Carl Stenholdt og Mogens Petterson, der tog det endelige initiativ til at stifte klubben. 28. februar 1964 var Amager Skøjte- og Ishockey Klub en realitet. Herefter gik det slag i slag.

I første omgang lejede klubben sig ind i Rødovre og Gladsaxe, som tog henholdsvis 60 og 80 kroner for en time på kunstfrossen is, som man kaldte det dengang, og allerede i oktober 1964 spillede ASIK sin første turneringskamp, som blev tabt 0-23 mod Gladsaxes reservehold. Et halvt år senere bevilgede Tårnby Kommune penge til en isbane på Sirgræsvej i Tårnby.

Tak til Børge Olsen
– For at spille på den nye bane skulle vi være medlem af Tårnby Idrætssammenslutning, og vi havde ikke spillere nok, der var bosiddende i kommunen.

– Børge Olsen, en mægtig formand i den lokale fodboldklub, fik nys om vores projekt og indlemmede os i Tårnby Boldklub i august 1966. På den måde fik vi den rette tilknytning til kommunen. Ishockeysporten på Amager skylder Børge Olsen en stor tak, siger John Hansen.

Den første generation af spillere i Amager og Tårnby tog det store slæb for den nye ishockeyklub. De måtte tåle en række store nederlag, men efterhånden som evnerne stille og roligt blev bedre, begyndte Tårnby-gutterne også at spille med i toppen af 2. division Øst. Hvidovre var de store lokalrivaler.

– Der var ikke mange penge til overs, da den nye bane blev bygget, så omklædningsrummet var bare et betonrum. Ingen bænke, ingen knager og med en enkelt lygte i det ene hjørne. Man kunne tage sit tøj, smide det i en bunke, skifte om, og så ellers køre hjem for at tage et bad. Men uanset forholdene, var kammeratskabet helt fantastisk, husker John Hansen.

Han kigger på billedet af oprykningsholdet fra 1971 og konstaterer, at 11 af de spillere, som var med til at starte klubben, også var med til at spille Tårnby op i 1. division. Klubentreprenøren Mogens Pettersson var blevet afløst som formand af en anden ildsjæl i datidens sjællandske ishockey, Niels Nørnberg.

– Niels var altid optimist. Lige meget, hvor dårligt, vi klarede os, havde hans referater fra kampene altid et positivt aspekt, siger John Hansen.

Den kloge…
Vi bladrer i ”Istappen”, ishockeyklubbens klubblad fra den første del af 70’erne. Kigger på referaterne fra Tårnbys kampe i den eneste sæson klubben nåede i 1. division. Den er god nok. Der er positive elementer at spore, selv om Tårnby står som taber i stort set hver eneste kamp.

I avisreferaterne klager Tårnby-ledelsen over ufine tricks fra modstanderne og manglende dommertække. Tårnby vandt kun en enkelt af 18 kampe i sæsonen, 4-2 over Rødovre, og rykkede ned igen med et brag.

– De kloge narrer de mindre kloge. Vores modstandere havde større rutine, og vi var måske lidt naive. I mange kampe fulgte vi rigtig godt med, men manglede lige det sidste, da kampene skulle afgøres, husker John Hansen.

Det blev også til nogle gevaldige lussinger. AaB vandt 23-3 i Aalborg og hjemme blev det 2-19 mod KSF. Men Tårnby-gutterne førte også 1-0 langt ind i kampen i Esbjerg, hvor 1000 tilskuere på den gamle cykelbane overværede, at Esbjerg-legenden Niels Schack brækkede næsen på Tårnby-målmand Henrik Grønnemose, der i øvrigt blev landsholdsmålmand, med et bragende slagskud. Grønnemose måtte udgå og Esbjerg vandt kampen 9-1 foran 1000 tilskuere.

Den 37-årige svensker Gösta Johansson var træner i første halvdel af sæsonen, men blev afskediget og halvvejs inde i sæsonen erstattet af selveste Richard David inde fra KSF.

– Han var virkelig en god coach og en fremragende motivator, og han fremhævede også vores kammeratskab som en af grundene til at være i klubben, siger John Hansen.

Kuriøst nok blev Richard David både dansk mester med KSF og rykkede altså ned med Tårnby i en og samme sæson. Det er næppe sket før eller siden i dansk ishockey…

Fornyelsen manglede
Tårnby-kliken fortsatte nogle sæsoner i 2. division efter nedrykningen. Og var egentlig ganske godt med i kampen om oprykning i sæsonerne efter det enlige besøg i 1. division. Derefter gik det nedad bakke, og siden dengang har anlægget i Kastrup aldrig spillet en rolle i dansk eliteishockey.

– Vi havde faktisk en række dygtige unge spillere, som var en syv-otte år yngre end vores gruppe. Men vores sammenhold var så tæt, at vi forsømte at indlemme de unge folk i truppen. De faldt og vi blev ældre.

Midt i 70’erne forsvandt nogle af de bedste Tårnby-talenter til storsatsningen i Brøndby, hvor rengøringsgiganten Bent Aabrink havde gang i et større, kortvarigt eventyr. Og Tårnbys storhedstid var endegyldigt forbi.

Heldigvis holder koryfæer som John Hansen stadig ved. Og inde i cafeteriaet hænger også en række portrætter af gamle legender fra 70’erne. De bør ikke glemmes.

Flere historiske fakta:

* John Hansen betegner Per Skarin som den mest talentfulde spiller, der nogensinde er kommet ud fra Tårnby/Amager/Kastrup. Skarin var en af de spillere, der blev hentet til Brøndby IC.

* Tårnby havde i gennemsnit 261 tilskuere til hjemmekampene i 1. division i sæsonen 1971/72.

* Tårnbys nærmeste konkurrent i bunden af 1. division i 1971/72 var HIK, der fik ni point mod Tårnbys to. IK Aalborg rykkede op fra 2. division og afløste Tårnby.