RETRO: Da danskerlavinen rullede i Finland

Foto: Jan Korsgaard

Husker du den seneste lockout i NHL i 2012/13? Pludselig var der et hav af danskere i den finske liga heraf hele tre: Philip Larsen, Mikkel Bødker og Frans Nielsen, der tilsluttede sig Simon Nielsen i provinsklubben Lukko Rauma. Læs hvordan det kunne gå til i den her artikel fra FACEOFF’s arkiver:

Dansk supertrio sat sammen over mobiltelefonen
Nielsen, Bødker og Larsen har uden tvivl givet Lukko Rauma et kæmpeløft i den finske SM-Liiga. FACEOFF fortæller her historien om, hvordan de tre kom til Finland og gør status på danskernes første tid i den stærke SM-Liiga

Det hele begyndte med et par samtaler brødre imellem. Hjemme i New York holdt Frans Nielsen sig i form sammen med andre af byens NHL-spillere.

Det var næsten som i gamle dage, for Nielsen skulle slæbe hockeytasken med hjem til huset på Long Island og selv vaske tøjet og ordne udstyret.

Mens lockouten står på, må NHL-spillerne ikke bruge de normale faciliteter, og er overhovedet ikke i berøring med de øvrige ansatte i Islanders. Således var den privilegerede tilværelse nu pludselig skiftet ud med en omgang ”Old School”-hockey med tasken på slæb.

Frans Nielsen gjorde sine overvejelser. Skulle han fortsætte træningen i New York eller tage til Europa for at trimme kampformen, mens han ventede på, at NHL skulle begynde igen? Han blev sat i forbindelse med både tyske, finske og svenske klubber – og såmænd også Blue Fox Herning.

Telefonen ringede en dag. Brormand Simon Nielsen var på linjen fra Finland. Kunne det være interessant at komme til Finland og spille for Lukko Rauma, hvor Simon i forvejen var en stabil mand på holdet? Frans Nielsen ringede til sin agent og bad ham kontakte den finske klub.

Foto: Jan Korsgaard
Foto: Jan Korsgaard

– Fra jeg talte med Simon, og til der skete noget, gik der et par uger. Dybest set var jeg aldrig i tvivl om, at hvis jeg skulle til Europa og spille, så skulle det være i Lukko. Herning var lidt i tankerne, og jeg tror også, at de kunne have fundet midlerne. Men jeg ville gerne spille på et så højt niveau som muligt og være maksimalt klar, når NHL begynder igen, forklarer Frans Nielsen.

Danskerlavinen
Da han var på plads i Lukko Rauma, rullede danskerlavinen for alvor. For både Mikkel Bødker og Philip Larsen var også uden arbejdsgiver på grund af lockouten. Men en dag begyndte mobiltelefonerne for alvor at gløde, og muligheden for samtlige tre danskere på samme hold, blev pludselig en hurtig realitet.

– En onsdag morgen fik jeg en sms fra Philip, og lidt senere kom der en besked fra Frans. Begge ville spille for Lukko, og de ville også have, at jeg skulle med herop. Jeg synes det lød interessant, og da Philip og jeg har samme agent, så kunne vi lave en pakkeløsning. Det var fint for mig, siger Mikkel Bødker.

Foto: Jan Korsgaard
Foto: Jan Korsgaard

FACEOFF møder de tre danskere efter en kamp mod Jokerit i Helsinki. Det fuldtidsprofessionelle finske mandskab er på det tidspunkt på en længere udebanetur, der inkluderer tre kampe ”on the road”. Efter kampen mod Jokerit går turen – efter træning og overnatning – videre til Lappeenranta i den østlige del af Finland.

En god, klassisk udebanetur, som de tre NHL-danskere næsten har glemt. For hjemme i Nordamerika er de vant til at flyve i chartret fly – og gerne ankomme en dag før kampen. I Finland foregår det med bus, og sådan er det stadig i de fleste europæiske ligaer – medmindre man for eksempel skal helt fra nord til syd i Sverige eller Tyskland.

Mand/mand-opdækning
Siden Nielsen, Bødker og Larsen begyndte at dominere på Rauma-holdet, er Jannik Hansen ligeledes strøget en tur til Tappara Tampere, og minsandten om Peter Regin måske ender i Lukko Rauma efter et mellemspil i Langenthal i Schweiz. Også Lars Eller har vendt næsen mod Finland og de forsvarende mestre med det pudsige navn, JyP Jyväskylä.

Den finske SM-Liiga er blevet en ny danskerliga, og det er ikke tilfældigt. Glem ikke, at svenskerne mere eller mindre stadig har lukket for NHL-imports, og glem heller ikke, at den finske liga spillemæssigt er en slags ”Mini-NHL.”

– Spillestilen i Finland minder meget om den, vi kender til derhjemme. Fuld fart fremad og masser af tacklinger. Den største forskel er, at de bruger mand/mand-opdækning heroppe, og det er vi ikke vant til. Det var lidt forvirrende i begyndelsen, siger Frans Nielsen.

– Lukko tog enormt godt imod os, og det her er gået langt over mine forventninger. Vi kom alle tre ind på holdet uden problemer, og jeg har svært ved at sige noget dårligt om klubben. Dejligt at komme til et sted, hvor alting er i orden og hvor man bliver accepteret, tilføjer Philip Larsen.

Hvor længe danskerne bliver i Finland, kommer naturligvis an på, hvor længe NHL-lockouten varer. Og med den dominans, som danskerne har leveret i Lukko Rauma, tør man næsten ikke tænke på, hvordan det kommer til at gå med provinsklubben, hvis verdens bedste ishockeyliga går i gang igen.

Sådan endte det: NHL-Danskerne dominerede totalt Lukko Raumas mandskab, mens de var på holdet. Mikkel Bødker nåede 33 point i 29 kampe, Frans Nielsen 24 point i 27 kampe og Philip Larsen 15 point i 27 kampe. Desværre for Lukko Rauma blev lockouten ophævet og klubben måtte nøjes med en 10. plads i grundspillet.

Det rakte til gengæld til en sejr både i første runde og i kvartfinalen, men nederlag til Simon Nielsen og co. i semifinalen mod Tappara Tampere, der i øvrigt i en kort periode i sæsonen havde Jannik Hansen på holdet. Også Lars Eller optrådte i den pågældende sæson i den finske liga, for JyP Jyväskylä.