RETRO: Da Aarhus var blandt de 10 bedste

Ishockeyholdet fra Skovbakken var blandt landets ti bedste i slutningen af 80’erne, men ramlede ind i nogle uheldige sæsoner, hvor der blot var syv hold i landets bedste række – og dermed ikke plads til holdet fra den jyske hovedstad

Århusiansk ishockey har altid stået i skyggen af eliten i Danmark. Og selv om der gennem tiderne har været arbejdet rigtig hårdt, så er det aldrig lykkedes for århusianerne at markere sig i den bedste række.

Centrum for ishockeysporten har altid været den nordlige del af byen, og i 60’erne var Århus-ishockeyen, i skikkelse af Skovbakken også på linje med flere af de nuværende ligaklubber fra for eksempel Frederikshavn og Aalborg.

I 70’erne fik Skovbakkens ishockeyafdeling fik en flot sponsorkontrakt skrevet under med Trøjborg Centret på hele 25.000 kroner, men hverken i anden halvdel af 70’erne eller i begyndelsen af 80’erne var der sportsligt afkast i form af oprykning på trods af, at der indimellem var hentet assistance udefra. Både canadiske og svenske profiler var således på besøg i Århus, men lige lidt hjalp det.

Opblomstringen på isen kom i slutningen af 80’erne, hvor Skovbakken måske havde sin stærkeste ishockeytid overhovedet. Desværre var det samtidig med, at adgangen til den bedste række var den sværeste gennem historien med kun syv hold i Eliteserien.

Blandt de ti bedste
Både 1988/89 og 1989/90 var Skovbakken blandt de ti bedste klubber i Danmark regnet ud fra grundspilsplaceringerne, og klubber som Hvidovre, Odense, KSF og Gladsaxe kunne slet ikke følge med, når de gule spillere fra det nordlige Århus skruede tempoet op.

Skovbakken har gennem tiderne opfostret flere dygtige spillere, der senere har brilleret i store sammenhænge.

Mest kendte er True-brødrene, Søren, Mads og Mikkel, hvoraf de to første som bekendt har spillet gennemgående roller i dansk ishockey.

– Vi var tæt på flere gange i slutningen af 80’erne, og det er måske i virkeligheden der, hvor vi overhovedet var tættest på at komme med i den danske elite.

– Vores uheld har altid været, at der har været andre klubber, der har satset på samme tid som os – og lige trukket det længste strå i kampene om oprykning, siger den mangeårige leder Ole Linaa i DIU’s jubilæumsbog ”Fra pionerånd til verdensklasse”.

Blev til Århus IK
Skovbakken blev til Århus IK i 1991, hvor en skrantende økonomi fik Skovbakken til at skille sig af med ishockeyafdelingen, der blev konverteret til en selvstændig forening. Rent sportsligt kom Århus IK ikke længere end sine forgængere. Kvalifikationsspillet var maksimum, og klubben var præget af konflikter mellem bredden og eliten.

På den måde fremstår de sene 80’ere altså stadig som en slags storhedstid for aarhusiansk ishockey, og ligesom østjyderne kan ærgre sig over, at der ikke var 10 hold i Eliteserien i de pågældende år, så ville et Skovbakken-mandskab med Mads og Mikkel True og stærke Mads Steensgaard i et par sæsoner mere måske også have givet det lille ekstra pift, som kunne have sendt klubben op i den bedste række – måske i stedet for Odense, som jo blev dansk ishockeys kometklub i årene derefter. Hvem ved?

Flere historiske fakta:
* I 1972/73-sæsonen behøvede Skovbakken” blot et enkelt point i Frederikshavn for at sikre sig adgang til oprykningskampe i 2. division mod øst-vinderne fra Hvidovre. Nordjyderne vandt dog 5-3 og rykkede senere op.

* To gange har skøjtehallen i Aarhus såmænd dannet ramme om hele to ishockeyhold: I ”gamle dage” i 70’erne var CB Aarhus, holdende til i bydelen Christiansbjerg, en konkurrent til Skovbakken i 2. division Vest. I 2006/07-sæsonen spillede Århus Elitishockey mod Team Crocodiles Århus i en direkte match foran mange tilskuere i skøjtehallen. Århus Eliteishockey vandt 5-4, men overgav kort efter hele truppen til konkurrenterne.

* Fonden Proventura, en sportsfond i Aarhus, var i to år i 2006-08 inde omkring eliteishockeyen i byen og var tilsyneladende tæt på at skaffe kapital nok til en ligadeltagelse. Desværre lykkedes det heller ikke dengang at få den jyske hovedstad ind i ligaen.