RETRO: Blæksprutten Mr. Gentofte – holdleder på 31. sæson

Gentofte Stars’ holdleder gennem 31 år, Ole Larsen, til højre, sammen med klubbens tidligere landsholdsforward, Christian Abelin. Foto: Peter Fredberg

B.T.-journalisten Peter Fredberg har skrevet om dansk ishockey siden 1970 og fortæller her om Gentofte Stars’ alt mulig-mand, Ole Larsen, som ser frem til elevatorholdets comeback i Metal Ligaen næste sæson.

Lad os krydse fingre for, at Gentofte Stars’ blæksprutte, Ole Larsen, får ret.

Selvfølgelig er der ikke noget i dagens hockey, hvor det går op og ned økonomisk, der er hundrede procent sikkert. Men det vil overraske blæksprutten Mr. Gentofte, hvis hans hjerteklub efter et år i 1. division ikke er tilbage i Metal Ligaen fra næste sæson.

”Der blæser positive vinde over Stars. Sportsligt og økonomisk. Der er ikke flere skeletter i skabene. Vi har organisationen på plads og kan tilbyde spillerne samme vilkår som eliteserieklubberne. Spillerne skal ikke tænke på andet end at spille ishockey. Jeg glæder mig til vores comeback i Metal Ligaen,” lyder det drømmende.

Er der én, der har fingeren på pulsen i Gentofte-klubben, er det ildsjælen Ole. Ikke blot er han holdleder på 31. sæson. Jeg gentager: 31. sæson. Non stop. Han er også materialemand, chauffør på busturene og står for tøjvask.

Kort sagt: Han er der altid. Han lever og ånder for den klub, der har været en del af hans liv siden begyndelsen af 70’erne (hvor daværende HIK spillede udendørs). En klubmand af Guds nåde, som også er blevet hædret med Helle-prisen.

Som Per Holten Møller siger: ”Ole er et samlingspunkt. Uvurderlig for klubben. Desuden en sympatisk fyr og eksponent for den særlige Gentofte-ånd.”

Da den tidligere målmand Ole Larsen efterfulgte Karoly Neumann som holdleder, var Per Holten Møller træner i HIK. Og i år blev de genforenet i klubben, som nu hedder Gentofte Stars (i mellemtiden har den også heddet Team Panasonic, IC Gentofte og Unibet Stars).

Veteranduoen Per Holten Møller og Göran Karlström er godt på vej til at sikre Stars et nyt dansk mesterskab i 1. division. Bag sig har de sportschef Karsten Arvidsen, som med Ole Larsens ord er ”god til at finde folk, der passer ind i omklædningsrummet.”

Gentofte-klubben er lidt af et elevatorhold. Men én ting er gået igen, uanset om man har spillet i den bedste eller næstbedste række.

”Skal jeg beskrive klubben med ét ord, er det ”fællesskabet”. Det er en livsstil for mig at komme i klubben. Jeg er afhængig af den og glæder mig hver sommer til sæsonstarten. Jeg har det ligesom køerne efter en lang vinter i stalden. Jeg tror også, at min kone, Marianne, er glad for at få mig ud af døren,” siger han.

Ole Larsen, 59, var indtil for tre år siden selvstændig smed. I dag kører han handicapkørsel for Gentofte Kommune. Sønnen Christian, 25, er fulgt i faderens fodspor som målmand. Efter tre sæsoner i Frederikshavn White Hawks (i 2016-17 delvis sat ud af spillet på grund af en operation for testikelkræft) vendte fighteren i år tilbage til barndomsklubben Gentofte Stars, hvor han er en af nøglespillerne. Fra 9. december til 9. januar er han lejet ud til Rødovre Mighty Bulls.

Ole Larsen mindes klubbens højdepunkter. Fjerdepladsen i både grundserie og slutspil i 1990 og selvfølgelig især sølvet i Metal Ligaen i 2017. En superpræstation, som ikke mindst skyldes sportschefen Karsten Arvidsens visioner og kæmpearbejde. Hvilket comeback for klubben fra det nordlige København efter 15 sæsoner i skyggen i 1. division.

Han fremhæver importspillere som Ed Galiani (1982-84), John Archibald (1988-92), Craig Teeple (1995-97) og Alexander Kuzminski (1996-97). Fire klasseforwards, som denne signatur selv fulgte med glæde. De var blandt datidens største stjerner på dansk is.

Skal han nævne danske topnavne fra klubbens farverige historie, er de første, han tænker på, målmanden Sandor ”Sonny” Neumann, backen Kristian Just og angriberne Christian Abelin og Søren Tauson.

Og så kan Ole Larsen heller ikke lade være at rose de to spillere, som startede karrieren i Gentofte og senere kom til NHL, Oliver Lauridsen og Patrick Russell.

Lad mig lige vende tilbage til Ed Galiani, som i sin tid spillemæssigt var på niveau med Herlev-duoen Frank Barth og Dana Barbin. Da han vendte tilbage til USA, var han først ved politiet og derefter ansat ved New York City Fire Department. Som brandmand kæmpede han med ilden under terroraktionen 11. september 2001, da to Boeing 767 smadrede ind i Twin Towers. 2.606 blev dræbt foruden de 157 i flyene.