Regin – kongen fra Helsinki: Fantastiske VM-dage

- -Pressefoto fra Danmarks Ishockey Union- - Peter Regin på puck jagt. (OL-Kvalifikation 2016 i Hviderusland, Danmark spiller første kamp mod værtsnationen Hviderusland, kampen spilles i Minsk Arena.) Foto: Jan Korsgaard

Journalist Peter Fredberg, ishockeymedarbejder på BT i 45 år, interviewer Peter Regin. BT er officiel partner for det kommende VM.

Af Peter Fredberg

”Det har været en forrygende rejse. Jeg ser tilbage på min karriere med glæde og stolthed, og heldigvis er den langtfra slut.”

Sådan lyder det fra Peter Regin, 31, Jokerits kaptajn og én af Danmarks nøglespillere ved VM i Boxen og Royal Arena 4.-20. maj 2018.

Efter ungdomsårene i Herning, tre sæsoner i svenske Timrå og syv i Canada og USA med 243 NHL-kampe for henholdsvis Ottawa Senators, New York Islanders og Chicago Blackhawks spiller han på tredje sæson med stor succes for den Helsinki-baserede KHL-klub.

Blandt Peter Regins holdkammerater i Jokerit er tre landsmænd, backerne Jesper Jensen Aabo (tdl. Jesper B. Jensen) og Oliver Lauridsen og forwarden Nicklas Jensen.

Med en dansk kvartet på et af Europas stærkeste klubhold skriver Regin & co. et smukt kapitel i den danske ishockeyhistorie.

”I Jokerits trup er der ti udlændinge og omkring 15 finske spillere. Sproget på holdet er engelsk. Vi fire danskere taler også engelsk indbyrdes i omklædningsrummet for ikke at lave kliker. Er vi sammen privat, er det dejligt at kunne slå om til dansk. Vi og vores familier trives utrolig godt i Helsinki og er meget sammen. På vores road trips bor jeg med Jesper, og Oliver og Nicklas deler værelse,” siger Peter Regin.

”Helsinki er en fantastisk by og har mere at byde på, end mange tror. Den føles mindre, end den er. Det passer fint for én fra Herning. Byens historie og de mange kulturelle tilbud er utrolig spændende. Og der er ikke de trafikpropper, man oplever i København. Et stort plus for mig, der ikke forstår finsk, er, at Helsinki er tosproget. Navnene står også på svensk. Det er virkelig et dejligt sted at være. Ikke mindst fordi interessen for ishockey er enorm. Min kontrakt er forlænget til sommeren 2020.”

Peter Regin og hans canadiske kæreste, Melana, blev hurtigt integreret i den finske hovedstad. De mødte hinanden, da han spillede for Ottawa Senators.

Jokerits danske playmaker blev i 2016 klubbens første udenlandske kaptajn og er også i denne sæson holdets store lederskikkelse og vigtigste spiller. I finske medier kunne man for nylig læse, at han er den højst betalte idrætsmand i Finland med en årsløn på fire en halv millioner kroner. Anførerrollen og lønnen tegner et billede af hans betydning for klubben og ishockeyens status i Finland.

”At man har valgt mig som kaptajn må betyde, at de stoler på mig og kan lide min person. Jeg er en type, som er nede på jorden og går forrest også uden for banen. Jeg prøver altid at se det positive i tingene og være så seriøs og velforberedt som muligt. Det er en af mine styrker,” siger Peter Regin.

”Jeg spiller på det bedste Jokerit-hold i min tid i klubben. Vi er en homogen gruppe, som fungerer godt sammen spillemæssigt og menneskeligt. Når man er så tæt sammen og åbne over for hinanden, som vi er, stiller man også store krav. Vi spiller for hinanden. Ingen er større end holdet. Vores mål er klart. Vi går efter mesterskabet. Men der er så mange ekstremt stærke hold i ligaen, at vi kan risikere at ryge ud i første runde i play off. SKA Sankt Petersborg det bedste hold i KHL, og Jokerit er i mine øjne det næstbedste. KHL har været en stor oplevelse. Jeg har oplevet mange nye, spændende og anderledes ting. Den hårdeste del af turneringen er de lange road trips, hvor man er hjemmefra i mange dage.”

Inden det finsk/russiske eventyr spillede Peter Regin syv sæsoner i Nordamerika, hvor han var fast mand i NHL i de fem. Han kæmpede med flere skader, men fightede sig hver gang tilbage og kan være stolt af sin NHL-tid.

Når han ikke var med i VM fra Köln i 2010 til sit comeback samme sted i 2017, skyldes det to skulderoperationer, tre gange NHL-slutspil og endnu en skulderoperation.

”Jeg nyder at være tilbage på landsholdet og glæder mig enormt til VM i min hjemby Herning. Jeg er overbevist om, at vi vil præstere optimalt i Boxen og give publikum en kanonoplevelse. Lige nu er det i sagens natur KHL, der optager mig mest, men jo tættere vi kommer VM, jo mere vil det fylde i tankerne, og jo større bliver presset. Det bliver nogle fantastiske dage i Herning. VM-dage, jeg og mine venner på landsholdet aldrig vil glemme,” siger Peter Regin.

Landstræneren: ”En stor leder”

Landstræner Janne Karlsson glæder sig over, at Peter Regin og de andre danske spillere i KHL, Jesper Jensen Aabo, Oliver Lauridsen og Nicklas Jensen i Jokerit og Philip Larsen i Salavat Yulaev Ufa, spiller i den russiske liga og ikke risikerer at være optaget af slutspil i Nordamerika, mens det går løs i VM i Danmark.

”For mig handler det om at stille det stærkeste landshold. KHL-spillerne er vigtige for mig, og det er meget positivt, at de er klar til VM,” siger han.

Om Peter Regins præstationer i Jokerit siger Janne Karlsson:

”Peter er unik på alle måder og sættes højt i klubben. At en udlænding er anfører i en klub som Jokerit fortæller alt om hans lederegenskaber og klasse og den respekt, der står om ham. Jeg har været i Helsinki to gange i efteråret og har set flere kampe i tv. Peters spilforståelse og overblik er unik, og det vil smitte af på landsholdet.”

Holdkammeraten: ”Vores vigtigste mand”

Jesper Jensen Aabo, 26, er den eneste i danskerkvartetten, der ikke har været en tur omkring NHL. Efter ungdomsårene i Rødovre og fem år i Sverige, senest i Färjestad, kom han til Jokerit i sommeren 2015 sammen med Peter Regin.

”Peter er den perfekte kaptajn. Jokerits vigtigste mand. En fantastisk allrounder. Han er vellidt, højt respekteret af spillere og trænere og en naturlig leder,” siger Jesper Jensen Aabo.

”Det er ret unikt, at vi er fire danskere i den samme udenlandske klub. Peter er spillernes talerør til trænerne og kan give sine landsmænd lidt ekstra information. Vi taler en del om VM og glæder os vildt. For Peter og Nicklas er det noget helt specielt, at vi skal spille i Herning, deres hjemby. Men for alle spillere og danske hockeyfans bliver det en oplevelse for livet.”

Rundt om Peter Regin

Alder: 31 år

Privat: Bor sammen med sin canadiske kæreste, Melana, som han mødte i Ottawa.

Moderklub: Herning Blue Fox.

Klub: Jokerit, Helsinki (fra 2015).

NHL-klubber: Ottawa Senators, New York Islanders, Chicago Blackhawks.

VM-turneringer: 7