Portræt: Sundström tilbage i Herlev

Herlev Eagles har hentet forstærkning til den resterende del af sæsonen, og dermed igen hevet sin kvote af udenlandske spillere op på de maksimale otte. Alexander Sundström, der i fjor spillede for Eagles i en stor del af sæsonen, vender tilbage til klubben, hvor han i sidste sæson leverede 15 point i 26 kampe.

Nu skal han igen agere en slags redningsmand for Herlev, nøjagtig som i fjor, efter et kort ophold i hviderussiske Yunost Minsk, der ikke gav afkast i form af en længere kontrakt.

Siden sæsonen 2004/05, hvor han i en ung alder debuterede for Björklöven i Allsvenskan, har han pendlet i den øverste del af det svenske seriesystem.

I 2007 fik han debut i Brynäs i den svenske Elitserie, og i fire sæsoner var Alexander Sundström såmænd fast mand hos traditionsklubben på centerpladsen. Derefter rykkede han til Mora i Allsvenskan og siden til Björklöven, barndomsklubben, i Division I.

Her var han med til at spille Umeå-klubben tilbage til Allsvenskan, hvor Sundström i sæsonen 2013/14 spillede 41 kampe. Tidligere i karrieren har den 184 centimeter høje center været fast inventar på de svenske ungdomslandshold, men seniorlandskampe er det ikke blevet til.

Før sidste sæson var planen, at Alexander Sundström skulle på en kontrakt i Nordamerika. Måske i AHL eller ECHL, og Sundström gik og ventede på muligheden for at komme over Atlanten, mens han trænede i Björklöven og naboklubben Tegs SK, der spiller i Division I.

Men så kom muligheden for at komme til Herlev. Pär Djoos, den daværende Herlev-træner, er tidligere storspiller i Brynäs, og kendte på den måde til Alexander Sundström, der blev kontaktet af Eagles-ledelsen. Og kort efter kunne Sundström altså debutere for Herlev.

– Der skulle ske noget nyt, og så var Herlev en god mulighed for at komme udenlands og prøve en anden liga. Det er ”jättekul”, at den her mulighed bød sig. Jeg har spillet flere positioner gennem karrieren, men center passer mig bedst. Jeg arbejder hårdt – både offensivt og defensivt, sagde Sundström dengang til FACEOFF.

Nu er han tilbage i dansk ishockey, hvor han skal forsøge at løfte Herlev op på slutspilspladserne. En mission, som forstadskøbenhaverne understreger, at de bestemt ikke har opgivet.

Det er i øvrigt ikke nogen tilfældighed, at Alexander Sundström er blevet ishockeyspiller. Hans far, Patrick Sundström, var en af de store svenske spillere i NHL i 80’erne, hvor han spillede fast og dominerende hos både Vancouver Canucks og New Jersey Devils.

Hos sidstnævnte nåede han endda at være kaptajn i sæsonen 1990/91, inden familien til 1992/93-sæsonen igen vendte hjem til Sverige, hvor Patrik Sundström afsluttede karrieren.