OPTAKT OG ANALYSE: Dansk overraskelse i aften?

© iShoot.dk

Vi har igen besøg af vores analytiker og gæsteskribent Kasper Mundt, der her lægger op til dagens danske match mod Finland. Kampstart 20:15 i Kosice. 

Højt at flyve, dybt at falde. Det passer meget godt på fornemmelsen dagen derpå efter den stensikre sejr mod Storbritannien. Lars Eller er færdig ved VM. En enormt ærgerlig melding for det danske landshold, som netop havde fået powerplayet til at klikke mod briterne – sådan så det i hvert fald ud.

Nu skal der igen kigges på kædesammensætninger og powerplaykonstellationer, opsætninger osv. Lars Eller var playmakeren, en rolle Jesper Jensen kan overtage, han er den naturlige playmaker. Men så kommer Patrick Russell med ind i ligningen, og det vil være naturligt at han spiller med i powerplayet. De evner han besidder foran mål, er der ikke mange andre i truppen der har. Han er en hårdtarbejdende forward, som er bevægelig og dermed kan skabe ravage for målmandens udsyn.

Tilbage til kædesammensætningerne, så bør landstrænerteamet overveje om man vil bibeholde 2. og 3. kæden med Regin og Jesper Jensen på centerpladserne, og så gøre Julian Jakobsen til førstecenter. Det sker næppe! Og derfor bør man overveje, om man skal ruske rundt i kæderne – det vil give mening, sejren mod Storbritannien in mente. Der er klaret frisag, og kvartfinalen ligger så tilpas langt væk, at man nu kan begynde at skabe lidt ravage.

Et udgangspunkt kunne være at samle Bødker, Regin og Russell i førstekæden. Og hvorfor så smide Russell ind til Regin og Bødker? Jo, det bør man gøre af den grund at Russell har vist sig som en solid målscorer i år, dertil kommer så hans evne til at arbejde stenhårdt i hvert skift og skabe plads til både Regin og Bødker, der dermed lettere kan skabe åbne scoringsmuligheder.

For så at gøre centerpositionen stærk i alle fire kæder, bør man overveje en kæde med Storm, Jesper Jensen og Jensen. Tredjekæden kan så udgøres af Morten Madsen som center med Meyer og Bau som hårdtarbejdende kæde. Morten Madsen har virkelig spillet stærkt på sin plads som wing med Bødker og Regin. Men han har så meget defensivt arbejde på internationalt niveau, at det bør være en tanke værd, om man skal bruge ham som center med Bau og Meyer, som har haft god kemi. Lad dem blive sammen.

Danmark møder et finsk undertippet hold, som uden tvivl har spillet en defensiv, og næsten perfekt, VM-turnering indtil videre. De tabte på en spilvending, som burde have givet finnerne et powerplay – i stedet scorede Dylan Larkin i overtiden. Ellers havde finnerne haft maksimumpoint for 3 kampe mod de formodede tophold, Canada, Slovakiet og USA i nævnte rækkefølge. Der står 7 point for aftenens kamp.

Hvordan skal Danmark så gribe kampen an mod et velfungerende finsk hold, anført af en snarlig verdensstjerne i form af Kaapo Kakko? Der skal spilles enkelt, med meget lille fejlmargin – ellers bliver det straffet af et uhyre effektivt finsk hold, som har vist at de kan vende en kamp uanset starten på kampen.

Finnerne minder en del om den nordamerikanske stil, hvor man arbejder ud fra at man gerne vil ind i modstanderens zone hurtigst muligt, og hvor man gerne vil sikre at man får bevæget modstanderen væk fra deres positioner. Og så går man efter at få lagt pucke på mål og arbejde ud fra det.

Offensivt har man masser af power. Man har eksempelvis en kæde med Kakko, Manninen og Pesonen, der ser ud til at have fundet kemien. De bliver et uhyggeligt bekendtskab for en dansk defensiv der til tider har set ret vaklende ud. Der er ingen tvivl om, at man får sit at se til, når kæden begynder at rulle i hjørnerne, for så til sidst at få en pasningsmulighed i offensiv zone.

Hvad der ikke bliver råd til mod finnerne, er at sidde i skabet. Man skal ganske enkelt spille hockey, have styr på neutral zone og sørge for, at man ikke kommer til at hænge bagefter. Temaet tidligere har været udvisninger. Og det bliver ikke mindre mod et finsk hold der har vist rigtigt stærke tegn i powerplay. Næsten 50% i scoringseffektivitet.

3 nøgler der kan give en sejr mod Finland:

  • Organisationen defensivt skal være på plads. Der skal spilles fysisk, og så skal der være fokus på, hvordan man står i neutral zone når Finland angriber.
  • Disciplinen skal være der. Det gælder både i pasningsspillet og i forhold til udvisninger. Det skal fungere på udspillet fra egen zone. Og så skal man ikke tage udvisninger – det gælder i bund og grund uanset hvor på banen – men i denne her kamp, kan det blive afgørende.
  • Fordele istiden i de første 2 perioder, og satse på, at spidserne kan spille lidt mere, når satsningen skal komme, hvis det er aktuelt.