OL-KVAL: Hviderusland overvandt polsk chokstart

Foto: Jan Korsgaard

Hviderusland – Polen 5–3 (4-2, 1-0, 0-1)

Polen chokstartede mod Hviderusland og førte med 0-2 efter mindre end ni minutter. Et målmandsskifte var dog med til at vende slaget for værterne, som siden kom stærkt tilbage i opgøret og dermed tromler videre mod OL i Pyeongchang. Spændende puljefinale venter på søndag.

(FACEOFF.DK i Minsk) Hviderusland tog fredag aften imod Polen i deres anden kamp i OL-kvalifikationsturneringen på egen is. Kevin Lalande, der i går gjorde det onde ved danskerne, havde naturligt nok fået genvalg i hviderussernes mål, mens polakkerne havde Rafal Radziszewski på mål.

Hviderusland fik kampens første power play-mulighed efter godt tre minutters spil, da Bartlomiej Bychawski måtte til afkøling for en holding bag eget mål. Trods solidt hviderussisk overtag, så kastede overtalsmuligheden dog ingen scoringer af sig for hjemmeholdet.

En scoring faldt der til gengæld lidt overraskende i modsatte ende blot 9 sekunder efter at Bychawski atter havde entreret isen. For mange i Minsk Arena kom scoringen nok lidt ud af ingenting, men håndledsskuddet fejlede absolut intet, da Bychawski køligt sendte pucken op i fjerneste hjørne til polsk føring på 0-1.

Polakkerne arbejdede i det hele taget rigtigt godt for sagen og de polske forwards var da heller ikke færdige med at chokstarte, da Aron Chmielewski effektivt fulgte op på Mikolaj Lopuskis forarbejde foran mål. 0-2 efter ni minutter. Det var der ikke mange der havde set komme.

Der var larmende tavshed i den ellers velbesøgte Minsk Arena og hviderussernes træner Dave Lewis tog da også konsekvensen og skiftede målmand. Lalande måtte således vige pladsen til fordel for Mikhail Karnaukhov. Et wake-up-call der så ud til at virke; hviderusserne fik således lagt et solidt pres i de efterfølgende minutter og der måtte en fantomredning af Radziszewski i polakkernes mål til at afværge en yderst velkvalificeret afslutning fra Andrei Stepanov.

Værterne skruede til stadighed op for tempoet og polakkerne halsede efter. Dette resulterede i en række udvisninger, som skulle vise sig at blive dyre for polakkerne.

Hviderusserne formåede således at vende kampen på hovedet, da man på bare 2½ minut gik fra 0-2 til 3-2. Først var det en power play-hammer fra distancen af Nick Bailen, der smækkede pucken ind fra blue line til 1-2.

Kort tid herefter tog polakkerne to udvisninger på et minut og i fem mod tre blev det her 2-2 ved Andrei Stepanov og blot 33 sekunder senere blev det så 3-2, da Andrei Stas, med en fiks baghåndspasning, fandt Roman Graborenko, der resolut firsttimede pucken i nettet.

Hviderusland var dog ikke færdige endnu og 28 sekunder før pausesignalet blev det da også 4-2, da sløset forsvarsspil kostede for polakkerne. Værterne vendte spillet hurtigt og tog den direkte vej mod mål. Her formåede polakkerne ikke at få clearet pucken og det var derfor en smal sag for Andrei Stas, at prikke pucken det sidste stykke ind over stregen.

Efter en hæsblæsende første periode faldt kampen lidt mere til ro i anden. Hviderusserne var dog fortsat mest nærgående og generelt utroligt sikre i deres omgang med pucken.

Et par polske udvisninger efter hhv. seks og tolv minutters spil kastede ingen scoringer af sig trods taktfaste tilråb om flere mål fra ishockeyentusiasterne i Minsk Arena.

Polakkerne fik lejlighed til at vise prøver på deres kunnen i power play et kvarter inde i perioden, men trods glimrende spil og et par nærgående forsøg, så faldt der heller ikke her nogen scoringer.

Det gjorde der til gengæld tre minutter senere, da Sergei Kostitsyn lidt heldigt fik sendt pucken ind til brormand Andrei Kostitsyn, som havde taget opstilling midt i slottet. Andrei Kostitsyn plukkede her pucken ned med hånden og lagde den til rette for sig selv – øjeblikket efter var et velplaceret slagskud sendt ind bag Radziszewski til 5-2, hvilket også var stillingen efter anden periode.

Tredje periode kastede en tidlig power play-mulighed af sig til polakkerne, da Sergei Kostitsyn gik for hårdt til en polsk spiller og korrekt blev udvist for en boarding. Det var dog småt med skud på mål fra polakkerne i det efterfølgende overtalsspil. Indskiftede Mikhail Karnaukhov fik i det hele taget lukket effektivt ned for polakkerne, der dog ikke havde mange skud på mål efter målmandsskiftet, som lod til at have den tilsigtede effekt for hviderusserne.

Den største hviderussiske chance i tredje periode tegnede Geoff Platt sig for, da han efter et kvarters spil blev sendt af sted i et break away og sendte en afslutning på overliggeren.

Værterne tog en udvisning til Roman Graborenko, da der resterede halvandet af perioden. Her fik polakkerne sig hurtigt godt etableret i hviderussernes zone og efter et par hurtige pasninger endte pucken til sidst hos Bartlomiej Pociecha, som sikkert scorede til 5-3 med et velplaceret slagsskud fra distancen.

Der faldt ikke yderligere scoringer i kampen og søndag venter der nu en ægte og nervepirrende puljefinale mellem Slovenien og Hviderusland, hvor vinderen indløser den eftertragtede OL-billet. Forud for søndagens kamp har slovenerne en måldifference på +8, mens den for hviderussernes vedkommende hedder +5.

Man of the match: Sergei Kostitsyn var yderst fremtrædende, på et i øvrigt velfungerende hviderussisk landshold, der ser ud til at have toppet på det helt rigtige tidspunkt. Sergei Kostitsyn var her, der og alle vegne for hviderusserne og han fik desuden føjet tre assister til sin personlige landsholdsstatistik. Flot kamp af den tidligere Nashville-profil.