OL-KVAL: Dansk nederlag mod kyniske og effektive hviderussere

Foto: Jan Korsgaard

Danmark – Hviderusland 2–5 (1-2, 0-0, 1-3)

Et hårdtarbejdende og fysisk stærkt hviderussisk hold kendte deres besøgstid og udnyttede kynisk danske fejl og overmod, til at skabe sig et formidabelt udgangspunkt for den resterende del af turneringen. Kevin Lalande viste sublimt målmandsspil i værternes mål.

(FACEOFF.DK i Minsk) Torsdag aften kl. 19 lokal tid i Minsk, var det endelig blevet tid til at få udløst spændingen, efter lang tids tilløb til den spændende OL-kvalifikationsturnering på hviderussisk grund.

Et dansk landshold i en historisk stærk opstilling, havde de bedste kort på hånden nogensinde, til at indløse den magiske OL-billet.

Dagens modstander Hviderusland har historisk set haft overtaget mod Danmark og stillede op med et rigtigt stærkt hold, ført an af grundstammen på Dynamo Minsks KHL-mandskab. Andrei Stats og brødrene Kostitsyn var blandt de mest prominente navne fra KHL, men Hviderusserne stillede også op med NHL-spillerne Oleg Yevenko og Roman Graborenko.

Danmark fik en særdeles udmærket start på kampen, hvor man lagde fra land med offensivt og chanceskabende spil. Nikolaj Ehlers fik sat Peter Regin op til afslutning allerede i det første minut, men Regin sendte sin afslutning i benskinnerne på Kevin Lalande i hviderussernes mål.

Den danske offensiv fortsatte dog ufortrødent og både Jannik Hansen og Nichlas Hardt fik testet den hviderussiske keeper minuttet efter.

I det tredje minut fik danskerne atter sat Hviderusland under et solidt pres. Mikkel Bødker fandt Nicklas Jensen, som tog et elegant træk uden om en modstander og slyngede pucken op i målhjørnet til dansk 1-0-føring. Dansk drømmestart og måske endda mere end man havde turdet håbe på.

Danskerne fortsatte da også de positive takter gennem de første ca. ti minutter, hvor især Nichlas Jensen var tæt på at udbygge den danske føring efter en stor dobbeltchance. Også Mads Christensen var tæt på at slippe igennem værternes defensiv omkring periodens halvvejsmærke, men måske blev danskerne lidt for ivrige og overmodige?

Kampbilledet vendte i hvert fald omkring det 11. minut, hvor Frederik Andersen måtte hive en stor redning frem over for Alexander Pavlovich. Minuttet efter måtte Andersen dog kapitulere over for selvsamme Pavlovich.

Danskerne blev fanget for langt fremme på isen og pludseligt slap Hviderusserne af sted i en tre mod en-situation, hvor Frederik Andersen var prisgivet i det danske mål. Pavlovich tøvede således ikke med at sende pucken op i nettaget fra en spids vinkel, efter tværpasning fra Charles Linglet. 1-1 og hviderusserne havde nu momentum og Minsk Arenas totale opbakning.

Efter et kvarters spil fik Mikkel Bødker testet Lalande med et skud fra distancen efter længere tids dansk pres, men en glimrende redning forhindrede dansk føringsmål.

Danskerne var nu ved at arbejde sig ind i kampen igen og hviderussernes Andrei Stepanov måtte tage en udvisning for hooking i egen zone. Udfaldet af den danske overtalsmulighed blev dog langt fra som håbet. Danskerne blev igen fanget langt oppe på isen og værterne var hurtige til at vende spillet. Her satte Yevgeni Lisovets holdkammeraten Artyom Volkov op til afslutning fra en halvspids vinkel og denne mulighed udnyttede Volkov sikkert og kynisk; 1-2 til hviderusserne.

Danmark havde stadig halvandet minut tilbage i overtal og her formåede Nikolaj Ehlers at sende en afslutning rent på stolpen, ligesom Nichlas Hardt fik styret pucken lige forbi mål. Men mere blev der ikke scoret i første periode og værterne kunne tage føringen med ud til pause.

2. periode

Hvor Danmark fik den bedste start på første periode, så satte hviderusserne sig til gengæld tungt på starten af anden periode. Efter mindre end to minutter fik værterne således sat danskerne under et solidt pres, hvilket affødte en afslutning på stolpen, hvor pucken sprang ud til en hviderusser, som på mirakuløs vis, ikke fik sendt pucken i nettet. Episoden blev efterfølgende set igennem af videodommeren, men pucken var aldrig over stregen.

Men danskerne var nu advaret og det hviderussiske stormløb var langt fra overstået. Minuttet efter stolpeskuddet havde hjemmeholdet igen en kæmpe mulighed foran Frederik Andersen, men danskerne kunne prise sig lykkelige for endnu en hviderussisk afbrænder af de større.

De danske løver kunne slet ikke følge med i værternes tempo på dette tidspunkt og Daniel Nielsen måtte efter fire minutters spil tage en hooking-udvisning i egen zone. Danskerne stod dog godt i det efterfølgende boxplay og man formåede at holde Hviderusland fra fadet.

Den overlevede undertalssituation så ud til at give det danske hold mere tro på tingene igen og man fik stille og roligt arbejdet sig tilbage i kampen. Efter otte minutter fik Philip Larsen testet Lalande fra distancen, efter at være stødt med frem i et angreb efter en hurtig spilvending.

Mikkel Bødker virkede oplagt og havde rigtig god fart i skøjterne torsdag aften i Minsk. San Jose-spilleren forsøgte sig med et frækt wrap around-move efter 11 minutters spil, men Lalande lod sig ikke overliste. Et par minutter senere bød også Nikolaj Ehlers ind med et godt forsøg, men desværre for den unge wing gik afslutningen lige over mål.

Danmark fik en gylden mulighed for at bringe balance i regnskabet, da man efter 16 minutters spil fik chancen i power play, efter at Artyom Volkov måtte indkassere en udvisning for interference. Bødker og Hardt havde her de bedste danske muligheder, men scoringer blev det ikke til.

Anden periode sluttede med spil i fire mod fire. Først tog Nicklas Jensen en udvisning for hooking i offensiv zone og blot 13 sekunder senere begik hviderussernes Artur Gavrus en målmandsinterference på Frederik Andersen. Men perioden sluttede uden scoringer og danskerne havde nu en enkelt periode tilbage, til at få hentet værternes etmålsføring.

3. periode

Hviderusserne kom igen bedst ud fra pausen, da man tog hul på tredje periode. Værterne havde således allerede haft et par gode tilbud, da Oliver Lauridsen efter to minutters spil måtte indkassere en udvisning for tripping. I det efterfølgende power play formåede hviderusserne at sende en afslutning på stolpen, inden Sergei Kostitsyn hurtigt var over pucken og sendte den i nettet, blot fire sekunder før den danske udvisning udløb. 1-3 og det så nu for alvor svært ud for danskerne.

Der var dog masser af gode danske momente midtvejs i tredje periode, hvor både Nikolaj Ehlers og Philip Larsen bød ind med rigtigt gode afslutninger, men Lalande tog sig kærligt af det meste som danskerne sendte i hans retning.

At hviderusserne er kyniske og effektive viste de igen 13 minutter inde i perioden, da en dansk udskiftning, der kunne have været timet lidt bedre, blev straffet prompte af værterne. Jesper Jensen blev overløbet og Geoff Platt fandt Andrei Stas med en millimeterpræcis pasning, som sikkert blev omsat til en 1-4-scoring.

Danskerne fik et spinkelt håb at knytte sig til tre minutter før slutsignalet, da Roman Graborenko blev udvist for en cross-checking. Landstræner Janne Karlsson kaldte en timeout og efterfølgende blev Frederik Andersen erstattet med en ekstra markspiller, således at Danmark spillede seks mod fire. Dette blev kort tid efter til seks mod tre, efter lidt tumult foran hviderussernes mål.

Nicklas Jensen nåede at fyre et godt skud af, inden det godt et minut før tid lykkedes at drage nytte af overtalssituationen. Jannik Hansen eksekverede fra en position midt i slottet efter oplæg fra Nikolaj Ehlers og Frans Nielsen.

Frans Nielsen var få centimeter fra efterfølgende at gøre det til 3-4, men pucken strøg lige forbi mål. I stedet vendte hviderusserne spillet og lukkede endegyldigt kampen med en scoring i det tomme mål 36 sekunder før slutsignalet. 2-5 og kampen var afgjort.

Man of the match: Titlen går med afstand til hviderussernes keeper Kevin Lalande, som til tider nærmest viste overmenneskelig styrke i værternes mål. Lalande havde et hav af store redninger i kampens indledning, samt mod slutningen, hvor det for alvor brændte på. Han klarede 30 af 32 danske afslutninger for en redningsprocent på næsten 94.