NY I HALL OF FAME: Richard David

Richard David var hjælpetræner for Dana Barbin og Frank Barth og flankeres her af journalisterne Peter Fredberg, BT, tv., og Jan Lund, Berlingske.

En af de første udenlandske spillere, der nogensinde kom til Danmark, endte med at blive i sporten i over 20 år på den rød-hvide scene. Som træner og spiller blev han dansk mester med både KSF, Gladsaxe og Herlev og var også dansk landstræner i flere perioder. Han blev motiveret af Frans Nielsen med følgende ord:

I år åbner Hall of Fame op for en ny kategori. Hvert år skal vi indlemme en personlighed med udenlandsk statsborgerskab, der har gjort et uudsletteligt indtryk som aktiv spiller i dansk ishockey.

Og hvorfor ikke begynde fra begyndelsen?

Først i 70’erne blev en ung, skarp canadier hentet til København. Han endte i sin første sæson som topscorer i den danske liga og tog sammen med holdkammeraterne i KSF det danske mesterskab.

Han blev straks fra start en respekteret, men samtidig omstridt person. Han introducerede den rå, nordamerikanske spillestil til dansk ishockey, men var samtidig flere skridt foran modstanderne, når han satte fart i skøjterne.

Det stod hurtigt klart, at en helt speciel spiller var landet på dansk is.

Da han havde gjort et kæmpe indtryk i KSF, hentede rivalerne fra Gladsaxe ham – og han blev dansk mester to gange i træk med Gladsaxe. Han gjorde med andre ord en forskel.

Derefter gik turen til Aalborg, hvor han sammen med et andet medlem af Hall of Fame, Frits Nielsen, var minutter fra at spille det første mesterskab til Nordjylland i en dramatisk afslutning på sæsonen 75/76. Det blev til sølv – og bronze sæsonen derefter.

Han afsluttede sæsonen 1977 som landstræner for det legendariske landshold ved C-VM i Danmark i 1977, hvor de rød-hvide foran 7000 tilskuere lige nøjagtig missede oprykningen efter 2-2 mod Italien i finalen.

Trænerkarrieren fortsatte i Rungsted i et par år, og derefter fire år i Herlev, hvor han fik comeback som aktiv og blev topscorer i 2. division i 1981. Han hentede Frank Barth og Dana Barbin til Herlev, gik selv tilbage i boksen og sikrede Herlev mesterskabet i 1984.

Efter et par i Schweiz vendte han tilbage til Danmark som landstræner, og klubtræner i Herlev og Gladsaxe og afsluttede der en fantastisk periode i dansk ishockey på godt 20 år.

Et hav af de spillere, som han havde på klub- og landshold fik deres første indtryk og uddannelse af denne canadiske legende.

Der er rigtig mange med rødder i dansk ishockey i 70’erne og 80’erne, der vil nikke anerkendende, når navnet Richard David bliver nævnt.

I dag bor han i Stavanger i Norge og er stadig godt dansk gift. Hans to sønner har spillet hockey på højeste niveau, og sporten har stadig en kæmpe plads i hans hjerte. Det har Danmark også.