NY I HALL OF FAME: Guddi Høybye

Foto: Peter Fredberg

Fem nye medlemmer blev i går indlemmet i dansk ishockeys Hall of Fame. Her ordene, som legendariske Guddi Høybye blev præsenteret med af journalist Peter Fredberg: 

Han startede med at spille ishockey i 50erne og var med til at vinde sit første danske mesterskab som 16-årig i 1956. Det var tre år, før Danmark fik sin første kunstfronse bane.

Mange kampe blev aflyst dengang, og han husker fra sine første år, hvordan man spillede i regn og slud og med søndagsberlingeren som benskinner og mere gik end løb, når isen smeltede.

Han spillede for KSF, som i starten havde hjemmebane på Peblingesøen. I sin lange karriere var han med til at vinde otte danske mesterskaber. Det sidste i 1970. Han var en nøgleperson i hele KSFs storhedstid. Dengang tegnede KSF dansk ishockey på både spiller- og ledersiden.

Det var garanteret blevet til flere titler, hvis der også blev spillet om mesterskabet i 1957, 58 og 59, men de tre år blev DM-slutspillet aflyst på grund af vejret. Sådan var betingelserne i hockeyens barndom.

Fire verdensmesterskaberne var han med i i 60erne. Det første af dem i B-gruppen i Colorado Springs i USA i 1962. Danmark havde ikke deltaget i et VM siden den berømte debut i Stockholm i 1949. Vi husker en af kampene fra dengang: 0-47 mod Canada. Det er heldigvis gået fremad.

I C-gruppen i 1963 i Stockholm var han med til at sikre Danmarks første VM-sejr med 4-1 over Holland. Han scorede og havde en assist og blev kåret som bedste danske spiller.

Han er en spiller, som elskede sin sport. Meget dedikeret og ambitiøs. En spiller, der gav alt og var forud for sin tid. Også en kontroversiel spiller med sine meningers mod og ikke mange for at tage et verbalt slagsmål.

Det kostede ham i 1971 et års karantæne, da KSF udvandrede i den sidste kamp i Gladsaxe i protest mod Gladsaxes ”svinske og farlige spil”, som KSF’erne kaldte det. Jeg så selv kampen. Den var ikke køn. For at sige det mildt. Flere spillere kom til skade og forlod blødende isen. Han var anfører og formand for KSF og tog ansvaret for udmarchen, som holdet stod bag. Ellers var KSF blevet degraderet til 2. division for ikke at have gennemført turneringen.

Han var desuden manden, som i 1971 hentede Richard David fra Canada til Danmark. Og det skal han også have stor tak for.

Han er en pioner. En vinder og en gentleman, som har haft kolossal betydning for sin klub og sin sport.

Hvad mange måske ikke ved, er han døbt Carl-Christian. Men han er altid blevet kaldt Guddi.