NHL overvejer at ændre regler for fyrede trænere

Foto: Arnold C

Da Columbus Blue Jackets i sidste uge fyrede cheftræner Todd Richards og erstattede ham med arbejdsløse John Tortorella, måtte klubben sende et andenrundevalg i draften til Vancouver Canucks.

Selvom Tortorella blev fyret af Vancouver for mere end et år siden, råder den canadiske klub nemlig over rettighederne til ham i hele den periode, han oprindelig var ansat. Derfor måtte Columbus “købe” den amerikanske træner af Canucks med et forholdsvis højt draftvalg.

Det er langt fra første gang, at en situation som denne udspiller sig i NHL. Tidligere har Toronto Maple Leafs eksempelvis sendt et draftvalg til Detroit Red Wings for træner Mike Babcock, Edmonton Oilers har kompenseret Boston Bruins med et draftvalg for general manager Peter Chiarelli og Buffalo Sabres måtte sende et draftvalg til Pittsburgh Penguins for at skrive kontrakt med pingvinernes tidligere træner Dan Bylsma.

Scenarier som disse kan dog snart være fortid. Ifølge Sportnets reporter Elliotte Friedman vil NHL’s holdejere nemlig forsøge at afskaffe reglen om kompensation for fyrede trænere og ledere, når de mødes i december.

– Der er et håb om, at klubberne fra 1. januar 2016 ikke længere skal betale kompensation for at skrive kontrakt med trænere og ledere som er blevet fyret, og som ikke længere arbejder på en trænerbænk eller på et kontor i en NHL-klub, fortæller Friedman i programmet Hockey Night in Canada.

NHL’s kommissær Gary Bettman har tidligere udtalt, at han ikke er tilhænger af reglen om, at klubberne skal betale kompensere en anden klub med draftvalg for at få lov til at skrive kontrakt med en fyret træner.

Ifølge Elliotte Friedman var Columbus Blue Jackets tæt på ikke at skrive under med John Tortorella, fordi de skulle kompensere Vancouver Canucks med et andenrundevalg, hvis de gjorde det. Blue Jackets endte dog som bekendt med at gøre det alligevel.