NHL: Nyt overtidsformat giver flere hurtige afgørelser

NHL gennemførte før denne sæson en drastisk ændring af overtidsformatet. Her spiller man nu tre mod tre, og det har fået antallet af straffeslagsafgørelser til at falde markant.

Det var med målet om at nedbringe mængden af kampe, som bliver afgjort på enkeltmandspræstationer, at NHL før denne sæson gennemførte en regelændring, som betyder, at holdene i denne sæson har måttet finde tre mod tre-spillet frem i den taktiske bog, når kampene ikke er blevet afgjort i ordinær tid.

NHL’s nye overtidsformat har budt på en række spektakulære afgørelser. Den ekstra plads på isen har givet masser af scoringsmuligheder, og kampene er generelt blevet afgjort hurtigere. Hele 23 af de 33 kampe, som er gået i forlænget spilletid, har fundet en vinder i overtiden, og dermed er kun ti opgør blevet afgjort på straffeslag.

I sidste sæson blev 170 af de 306 kampe, som gik i forlængelse, afgjort i shootouts. Der måtte altså straffeslag til i 55,56 procent af kampene, før en vinder var fundet. I denne sæson, hvor det statistiske grundlag ganske vist stadig er begrænset, er det kun 30,30 procent af de kampe, der er gået i forlængelse, som er blevet afgjort på straffeslag.

Det nye overtidsformat har altså indtil videre virket efter hensigten. Det har nedbragt antallet af straffeslagsafgørelser markant, hvis ikke det statistiske billede ændrer sig væsentligt i løbet af sæsonen. At det så måske er næsten lige så tilfældigt, hvem der vinder i tre mod tre-spillet som i en shootout, er jo en helt anden sag.