Metal Cup: De to klubbers finalehistorie

Frederikshavn har vundet to, Odense tre gange. Her en gennemgang af de to klubbers finalehistorie

Det begyndte næsten som en slags træningsturnering, men nu er cup-turneringen – i år Metal Cup – i dansk ishockey efterhånden blevet en god tradition.

Den var ved at uddø et par gange i begyndelsen af det her årtusinde. Jeg husker, at Herning lige omkring årtusindeskiftet ganske enkelt ikke ønskede at deltage – andre fulgte med, og så blev pokalturneringen aflyst.

Den har i øvrigt både heddet BRF Cup, Scandic Cup, A-Frost Cup, Air Canada Cup, AL-Bank Cup og Codan Cup – og nu altså Metal Cup. Det er 24. gang, pokalturneringen afvikles, og ligesom i DM-regi er Herning også førende med i alt syv titler.

Herning er dobbelt forsvarende mester – men nu skal der altså findes en ny vinder. Det er den første ishockeytitel i Danmark siden 2008/09, der ikke går til enten Herning eller SønderjyskE.

Det er faktisk dagens gæster, Odense, der senest brød Herning og SønderjyskE titel-duopol. En søndag eftermiddag i 2009 vandt fynboerne med profiler som Tyler Redenbach, John Laliberte og ikke mindst målmand Kimmo Vesa, 4-1 i Kvik Hockey Arena – og sikrede sig dermed klubbens tredje pokaltitel.

Året forinden i 2007/08, blev hele pokalturneringen spillet før sæsonen, og Rødovre havde en hel bagtribune af fans med i Odense, hvor Mighty Bulls vandt 6-2. Det er en historisk sæson i den forstand, at man som pokalvinder, toer og treer tog bonuspoint med over i det efterfølgende grundspil for at gøre pokalen mere attraktiv. Det er ikke sket før eller siden.

I 2006/07 tabte Odense 2-4 til AaB Ishockey i finalen i en kogende gammel skøjtehal i Samsøgade. Det var lige i grundspillet i slutfasen, og noget af det, jeg husker bedst var, at Bo Nordby efter kampen brokkede sig højlydt over, at finalen lå på et tidspunkt af sæsonen, hvor AaB’erne umuligt kunne komme ud for at feste bagefter. Der var vigtige kampe et par dage senere.

Odense var faktisk i finalen fire gange på stribe – for også i 2005/06-sæsonen lykkedes det at vinde slutkampen i Herning. Det var også med finske Kimmo Vesa på mål, og han er sammen med Peter Hirsch den eneste spiller, der har fået pokalfighter-prisen to gange.

For at finde Odenses femte finale og tredje triumf skal vi tilbage til 2002/03, dengang Odense summede af hockeyfeber et par vintre som bejler til DM-guldet.

Det blev dog i den periode ”kun” til en pokaltriumf i finalen mod Herlev – men til gengæld en fantastisk fest med hele byen bagefter i den hidtil største epoke i fynsk ishockey.

Odense-facit – fem pokalfinaler, tre triumfer.

White Hawks vandt sin første pokaltitel tilbage i 1998/99 i en næsten tom Rødovre Skøjte Arena, hvor man havde samlet to hold fra øst og vest til en finaleserie. Den var ramt af skandaler og slagsmål mest fra Vojens’ side.

Netop sønderjyderne var Frederikshavns modstander i finalen, og det hårdt spillede VIK-mandskab var foran 2-0, men formåede ikke at holde hjem. Navnkundige Sergei Senins blev matchvinder i overtiden foran noget, der lignede 400 tilskuere.

Året efter var Frederikshavn favorit hjemme mod Rungsted, men gæsterne snuppede en 4-3-sejr med hjem efter en tæt affære, hvor 1715 tilskuere så svenske Anders Högberg blive årets pokalfighter fra sin position i gæsternes mål.

Frederikshavn tog igen imod Rungsted i finalen i 2003/04. Det blev Peter Hirsch’ kamp. Rungsted-målmanden overstrålede alle den dag – blev pokalfighter og sikrede Rungsted en 4-1-sejr, selv om han blev beskudt fra alle vinkler.

I mellemtiden, 2001/02, havde Frederikshavn snuppet sin titel nummer to i en af de bedste finaler nogensinde. Herning var på besøg, stemningen var formidabel, folk var der masser af på lægterne, og kampen gik i overtid. Anders Thomsen, mangeårig klubmand, blev matchvinder efter 43 sekunder ekstra. En stor aften foran 2100 tilskuere i Vendsyssel.

Der skulle gå mange år før White Hawks igen spillede sig i en finale. Det er en eftermiddag, som Bryan Hogan, den daværende målmand, formentlig vil fortælle sine børnebørn om.

Hans store drop blev afgørende, da SønderjyskE’s Tyler Gotto lobbede pucken ud til en befrier fra egen zone. Den endte bag Hogan til sønderjydernes 1-0-mål – kampen endte 2-0. Vi taler sæsonen 2012/13.

Fem pokalfinaler til FIK/White Hawks – to triumfer.

Så vi er altså på en eftermiddag, hvor White Hawks kan gå ”break even” med dagens modstander i antallet af pokaltitler, mens Odense med en sejr kan bringe sig op på fire titler. Det vil sende fynboerne op på andenpladsen i turneringens historie.