Marie Henriksen: Opbakning til hjernerystelses-test

Fornylig skrev vi her på FACEOFF-online om Stefan Lassen, der i forbindelse med sin første sæson i Finland fik foretaget en “hjernerystelses-test” før sæsonen. Han forklarede følgende.

– I begyndelsen af sæsonen tester ligaen heroppe alle spillere. Vi arbejder med balance, koordination og hukommelse og skal for eksempel se, hvor længe vi kan stå på forskellige ting. Det hele bliver lagt sammen, og man ender med et personligt resultat.

– Når der så er en mistanke om hjernerystelse, tager man testen igen og sammenligner med de oprindelige tal fra begyndelsen af sæsonen. Det er en utrolig god indikator for, hvor langt man er i forløbet.

– Det er så svært med hjernerystelse. Den ene dag kan du have det godt, næste dag har du det rigtig skidt. Testen giver et mere konkret svar, og er derfor en fin metode.

I Finland koster testen kun 50 Euro pr. spiller, og opbakningen til, at man skal lave en tilsvarende test for danske ishockeyspillere, kommer nu også fra kvindelandsholdets anfører Marie Linander Henriksen.

Hun sidder for øjeblikket ude på grund af en hjernerystelse, og har ikke udsigt til at spille ishockey før om minimum en måned.

– Når man står midt i en kamp med høj puls og adrenalin pumpende rundt i kroppen, er det både svært for spilleren og for trænerne eller lægerne at bedømme hvor slemt det står til, siger Marie Linander Henriksen.

– Testen kunne give en objektiv vurdering af, om spilleren er klar til at spille videre eller ej. Hvis det havde stået klart at jeg havde en hjernerystelse, ville hverken jeg eller min træner have ladet mig spille videre. Jeg kunne have taget episoden alvorligt fra start, og havde sandsynligvis været ok nu, tilføjer hun,

Det er den såkaldte SCAT-test, som både Stefan Lassen og Marie Linander Henriksen taler om. Den bliver ligeledes brugt i Nordamerikansk ishockey. Testens indhold kan ses her: